Dec 12, 2010

Ελληνική Μουσική Στο Τορόντο

Του Παναγιώτη Ζαμπάζη ( Μαθητής 12ης  του «Αριστοτέλη»- Eastern)
Ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός

 Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα. Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο όταν ακούν ένα συγκεκριμένο τραγούδι και αυτός είναι ένας λόγος που η μουσική λέγεται η παγκόσμια γλώσσα. Στον Καναδά έχουμε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς που αναμειγνύονται. Οι σταθμοί FM είναι οι περισσότεροι στα αγγλικά (γιατι ζούμε σε μια αγγλική χώρα), αλλά οι σταθμοί ΑΜ (που είναι σε διαφορετική συχνότητα) ποικιλλούν σε ξένες γλώσσες. Έχουμε σταθμούς στα κινέζικα, ινδιάνικα, ιταλικά και πολλές άλλες γλώσσες. Για τους Έλληνες του Τορόντο έχουμε τον γνωστό σταθμό CHTO σε συχνότητα ΑΜ 1690. Είναι ο μόνος Ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός στο Τορόντο και εγώ τον ακούω πριν κοιμηθώ τα βράδυα και όταν ξυπνήσω το πρωί.

Η Ελληνική γειτονιά στο Τορόντο
 Αν και είναι ο μοναδικός Ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός στο Τορόντο, δεν είναι ο μόνος τρόπος για εμάς τους Έλληνες να ακούμε την Ελληνική μας μουσική. Σε μια σύγχρονη εποχή σαν τη δική μας, η τεχνολογία έχει τα πλεονεκτήματά της. Το Youtube και το Yahoo (στο Διαδίκτυο) είναι δύο τρόποι που ένας μπορεί να απολαύσει την Ελληνική μουσική στον Καναδά ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Υπάρχουν ηλεκτρονικές σελίδες που μπορούμε να κατεβάσουμε και Ελληνική μουσική (όπως το ellinadiko.com όπου το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης). Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν και ηλεκτρονικές σελίδες όπως το Youtube.com και Yahoo.com, όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα μουσικά βίντεο δωρεάν. Ένας άλλος τρόπος να διατηρήσουμε την επαφή μας με την Ελλάδα είναι μέσω του eradio.gr όπου μπορούμε να πιάσουμε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Κύπρου και από τα περισσότερα μέρη που είναι μέσα και γύρω στην Ελλάδα.

 Δεν ακούνε όλοι οι Έλληνες στο Τορόντο ή τον Καναδά την Ελληνική μουσική, αλλά για εμάς που την ακούμε είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένας τρόπος για να θυμόμαστε την Ελλάδα και να διατηρήσουμε την κουλτούρα μας. Είναι ένας άλλος τρόπος για να μάθουμε Ελληνικά (όπως κάνουμε και στο Ελληνικό σχολείο, όπου όχι μόνο δεν μαθαίνουμε γραμματική και ορθογραφία, αλλά μαθαίνουμε πώς να χορεύουμε και να μαθαίνουμε τα τραγούδια που τραγουδούν στην Ελλάδα).

Ένας άλλος τρόπος για μας στο Τορόντο να δούμε τα βίντεο και να ακούμε την Ελληνική μουσική είναι μέσω δορυφόρου. Ξέρω πολλούς Έλληνες παππούδες στο Τορόντο που έχουν παραγγείλει Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια για να μπορούν να παρακολουθήσουν το τι γίνεται στην Ελλάδα.
Η μουσική έχει μεγάλη επίδραση σε εμάς και δεν έχει σημασία που ζούμε. Τα βίντεο ήταν το τι με επηρέασαν σαν παιδί για να αγαπήσω την Ελληνική μουσική και έτσι συνεχίζουμε από γενεά σε γενεά.

No comments:

Post a Comment