Nov 8, 2010

Παραγωγή αίματος από ανθρώπινο δέρμα.


Ανακοίνωση μιας πρωτοπορειακής ιατρικής Καναδικής ανακάλυψης.

Καναδοί επιστήμονες που ερευνούν τα βλαστοκύτταρα, υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τρόπο για να μετατρέπουν το ανθρώπινο δέρμα σε αίμα. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

H μέθοδος χρησιμοποιεί κύτταρα από ένα τμήμα του ανθρώπινου δέρματος  και το μετατρέπει σε αίμα χωρίς τη χρήση ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, αναφέρει η καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Με την αποφυγή της αμφιλεγόμενης και πολυπλοκότερης διαδικασίας που εμπλέκει τη χρήση ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων για τη δημιουργία του αίματος, η προσέγγιση αυτή απλοποιεί τη μετατροπή , αναφέρουν οι ερευνητές.
«Αυτό που πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον είναι η δημιουργία αίματος με ένα πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο", δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Μικ Bhatia που εργάζεται στο McMaster Stem Cell and Cancer Research Institute της Ιατρικής Σχολής Michael G. DeGroote.

Η δυνατότητα να δημιουργείται αίμα για μετάγγιση από το δέρμα ενός ανθρώπου, σημαίνει πως κάποια μέρα ασθενείς που χρειάζονται αίμα για χειρουργική επέμβαση ή τη θεραπεία της αναιμίας θα μπορούσαν να παρακάμπτουν την τράπεζα αίματος και να εξασφαλίζουν τις απαραίτητες προμήθειες από τον εαυτό τους.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλες σημαντικές χρήσεις μελλοντικά, όπως επιτρέποντας στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία να υπομένουν μεγαλύτερο διάστημα της θεραπείας χωρίς τις διακοπές που απαιτούνται σήμερα για να αναζωογονείται το σώμα.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τη μετατροπή δέρματος με αίμα και στο παρελθόν, αλλά με τη χρήση ανθρώπινων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων, που είναι ευρέως γνωστά ως εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα παρέχουν σημαντικές προοπτικές για ιατρικές ανακαλύψεις αλλά και εγκυμονούν κινδύνους, όπως π.χ. το ενδεχόμενο ανάπτυξης όγκων.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η νέα μέθοδος τους μπορεί να δημιουργήσει αρκετό αίμα για μετάγγιση από ένα κομμάτι δέρματος ενήλικα που δεν ξεπερνά σε διαστάσεις τα τέσσερα επί τρία εκατοστά αποφεύγοντας παράλληλα τους πιθανούς κινδύνους.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Καναδικά Ινστιτούτα Υγείας και Έρευνας, το Ίδρυμα Ερευνών της Καναδικής  Αντικαρκινικής Εταιρείας, το Δίκτυο Βλαστοκυττάρων  και το  Υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας του Οντάριο.

Πηγή : Yahoo Canada News
Photo : Science Daily
Read the story in English

No comments:

Post a Comment