Nov 13, 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ( Ανδριανή Σταματοπούλου, 10η Eastern)

"17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ"
Το 1967 η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ταραγμένη. Τον Απρίλιο, κάποιοι αξιωματικοί του στρατού εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και παίρνουν την εξουσία της χώρας. Κατεβάζουν τανκς στους δρόμους, απαγορεύουν την κυκλοφορία, καταργούν το Σύνταγμα της χώρας και εγκαθιδρύουν Δικτατορία.

Η Δικτατορία διαρκεί 7 χρόνια. Ο λαός υποφέρει. Οι ελευθερίες τους η μία μετά την άλλη καταργούνται. Όσοι είναι αντίθετοι με τηΧούντα φυλακίζονται, βασανίζονται, εξορίζονται.

Όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος αντιστέκεται με διάφορους τρόπους. Η πιο σημαντική κίνηση αντίστασης γίνεται το 1973. Οι φοιτητές των πανεπιστημίων αποφασίζουν να κάνουν κατάληψη στις σχολές τους, ζητώντας να γυρίσει η ελευθερία στη χώρα. Η πρώτη σχολή είναι η Νομική. Στη συνέχεια ακολουθεί και το Πολυτεχνείο.



Στο Πολυτεχνείο, η κατάληψη ξεσηκώνει όλη την πρωτεύουσα. Μπαίνουν μέσα φοιτητές, μαθητές, εργάτες, καθηγητές και απλοί άνθρωποι. Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν απ' έξω και τους πετάνε μέσα τρόφιμα και φάρμακα. Μένουν εκεί 3 μέρες, από τις 14 ως τις 17 Νοεμβρίου. Φωνάζουν συνθήματα με τα αιτήματα τους, όπως: «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Φτιάχνουν παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό και ενημερώνουν όλη την Αθήνα για το τι γίνεται. Οι εκπομπές τους ξεκινάνε έτσι:



«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο! Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων!»

Η Χούντα είναι πολύ ενοχλημένη. Στέλνει μεγάλες δυνάμεις αστυνομίας για να τους διαλύσει, αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου, βγάζει τα τανκς στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ πηγαίνουν προς το Πολυτεχνείο, οι φοιτητές μιλούν στους στρατιώτες και στον κόσμο από το ραδιοφωνικό σταθμό και λένε:

«Είμαστε άοπλοι, είμαστε άοπλοι! Το μόνο μας όπλο είναι η πίστη μας για την ελευθερία!..... Αδέλφια μας στρατιώτες, μη μας σκοτώσετε. Πώς είναι δυνατόν να πυροβολήσετε; Πώς είναι δυνατόν να επιτρέψετε να χυθεί ελληνικό αίμα;…..»




Τα ξημερώματα, ένα τανκ έσπασε την πόρτα του Πολυτεχνείου και μπήκε μέσα. Τα θύματα ήταν αρκετά.

Το γεγονός αυτό έδειξε ότι η χώρα δεν θα ανεχόταν άλλο τη δικτατορία. Οι άνθρωποι έδειχναν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Σε λίγους μήνες, τον Ιούλιο του 1974 η Δικτατορία έπεσε και γύρισε στη χώρα η Δημοκρατία.









No comments:

Post a Comment