Sep 25, 2009

MIA ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ


Όλοι κάτι φοβούνται



Ο Γιάννης δεν ήθελε να πάει φέτος διακοπές στην Ελλάδα.Του αρέσει πολύ εκεί και έχει πολλούς αγαπημένους συγγενείς, ξαδέρφια, θείους και ένα σωρό φίλους.Λατρεύει τη θάλασσα και το κολύμπι, τρελαίνεται για τα ελληνικά φαγητά και τις λιχουδιές, τα γλυκά, τα παγωτά και τα φρούτα .Επίσης έχει μεγάλη αδυναμία στην ελληνική μουσική και τα τραγούδια-όχι τα παλιά που αρέσουν στον παππού του- αλλά καινούρια, που τα βλέπει σε βίντεο κλιπ από τη δορυφορική τηλεόραση όπου παρακολουθεί ελληνικά κανάλια.Και να 'τανε μόνο αυτά...






Του Γιάννη μπορείς να του μιλάς για ώρες γύρω από την ελληνική ιστορία.Για τον Αλέξανδρο, το Μιλτιάδη, τους Σπαρτιάτες και τις ηρωικές μάχες με τους Πέρσες, τους Τρώες, τους Τούρκους, τους Γερμανούς. Έτσι όταν βρισκόταν στην Ελλάδα δεν έχανε ευκαιρία να επισκέπτεται μουσεία και χώρους με ιστορικά
αξιοθέατα.Στις Θερμοπύλες και στο Μαραθώνα, στο Μυστρά και τη Μονεμβασιά , στο Ναύπλιο, στην Ύδρα και πού δεν έχει πάει ο Γιάννης.Κάθε μέρος και μια ιστορία και μια μάχη και ένας ήρωας .


  • Εδώ με ποιούς πολεμήσαμε θείε; ρωτούσε ο Γιάννης το θείο του τον Ορέστη, το δάσκαλο,όταν βρέθηκαν στη Σαλαμίνα.



  • Α, εδώ παιδί μου βουλιάξαμε όλα τα καράβια των Περσών, με ένα κόλπο του Θεμιστοκλή του απαντούσε εκείνος με καμάρι.



  • Αυτό το μεγάλο κάστρο της Ρόδου ποιοί το έκτισαν; ζητούσε να μάθει από τον ξάδερφό του τον Πέτρο που ήταν καλός στην ιστορία και τελείωσε το Λύκειο με άριστα.



  • Αυτό ξάδερφε το έχτισαν οι Σταυροφόροι για να αντιμετωπίσουν τους Σαρακηνούς, όταν έφυγαν από τα Ιεροσόλυμα.Έζησαν πολλά χρόνια εδώ.



  • Και μετά πού πήγαν;



  • Επομενος σταθμός τους ήταν η Μάλτα, ένα μικρό νησί ανάμεσα στην Ιταλία και την Αφρική...

Ώρες ολόκληρες μπορούσε ο Γιάννης να κάθεται, με ανοιχτό το στόμα, μπροστά σε κάστρα και ερείπια, σε καθετί που μαρτυρούσε πως εκεί παλιά κάτι μεγάλο , κάτι πολύ σπουδαίο είχε συμβεί. Ήξερε πως όταν μεγάλωνε θα γινόταν σίγουρα αρχαιολόγος γιαυτό και δεν του κακοφαινόταν όταν κάθε Σάββατο τον έστελναν στο ελληνικό σχολείο.

«Μαθαίνοντας ελληνικά θα μπορώ να διαβάζω όλες τις αρχαίες λέξεις που θα βρίσκω σκαλισμένες πάνω σε μάρμαρα και θησαυρούς», σκεφτόταν κάθε τόσο που έπρεπε να θυμάται ποιο από όλα τα- ι- να βάλει στα ουδέτερα και ποιο στα θηλυκά.





Κι όμως παρά τη μεγάλη αγάπη του για την Ελλάδα , τη φύση και την ιστορία της, τις γεύσεις και τις ομορφιές της ο Γιάννης φέτος ούτε που ήθελε να ακούσει γι αυτό το ταξίδι.Στην αρχή κανείς στην οικογένεια δεν τον είχε πάρει στα σοβαρά όταν λίγες μέρες πριν τελειώσει το σχολείο τους ανακοίνωσε στο τραπέζι ότι δεν θέλει να πάει.



Ο πατέρας του ήταν σίγουρος πως ήταν απλά ένα από τα γνωστά τεχνάσματα του γιού του για να του πάρουν το σκύλο που τόσα χρόνια ζητούσε. Η μητέρα νόμιζε πως ο Γιάννης δεν ήθελε να αποχωριστεί τους φίλους του από το σχολείο που θα έμεναν πίσω και θα έπαιζαν όλη μέρα στο πάρκο και τη γειτονιά.Η αδερφή του η Κατερίνα που ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερή του πίστευε πως ο Γιάννης έκανε το δύσκολο για να του υποσχεθούν ότι θα του παρουν το καινούριο ΧΒΟΧ.Ακόμη και τα δίδυμα , ο Παναγιώτης και η Ελένη, που φέτος θα ξεκινούσαν το σχολείο,έλεγαν πως ο αδερφός τους θέλει μάλλον να τον αφήνουν να βλέπει τηλεόραση τις ώρες που εκείνα έπρεπε να κοιμούνται.





Μέχρι που έφτασε η μέρα για να φτιάξουν τις βαλίτσες , την παραμονή του ταξιδιού και τότε ο Γιάννης κλειδώθηκε στο δωμάτιό του, βούλωσε και τα αφτιά του με κάτι ακουστικά και δεν ήθελε να δει κανένα.Τελικά με τα χίλια παρακάλια και μετά από αρκετές ώρες, όταν είχε κι αυτός πεινάσει και έπρεπε να κατέβει στην κουζίνα για το φαγητό, εμφανίστηκε χλωμός και με κατακόκκινα μάτια μπροστά σε όλους και με σιγανή φωνή , ψιθύρισε : « δεν θέλω να έρθω στην Ελλάδα γιατί φοβάμαι....φοβάμαι το αεροπλάνο, δεν θέλω να μπω μέσα σε αεροπλάνο, ποτέ ξανά στη ζωή μου!»



Αυτό δεν το είχε φανταστεί κανείς.Ποτέ στο παρελθόν ο Γιάννης δεν παραπονέθηκε για τα αεροπορικά ταξίδια.Του άρεσε να ταξιδεύει και μάλιστα κάποτε στο σχολείο είχε πει στη δασκάλα του ότι θα ήθελε να γίνει πιλότος όταν μεγαλώσει.Όμως τώρα φαινόταν τόσο σοβαρός και αποφασισμένος που ακόμη και τα διδυμάκια κατάλαβαν ότι ο Γιάννης λέει την αλήθεια.

-Γιατί φοβάσαι παιδί μου, από πότε... τόσες φορές έχουμε πετάξει με αεροπλάνο, τι σε έπιασε ξαφνικά; τον ρωτούσε η μητέρα του, προσπαθώντας να καταλάβει τι συμβαίνει.

-Γιάννη εσύ έχεις γίνει ολόκληρος άντρας , το αεροπλάνο θα φοβηθείς τώρα, αναρωτήθηκε ο πατέρας.

Η συζήτηση άναψε και όλοι μαζί προσπαθούσαν να πείσουν το Γιάννη να αλλάξει γνώμη , να δεχθεί να μπει στο αεροπλάνο και να σταματήσει να φοβάται.Άλλωστε τα εισιτήρια τα είχαν βγάλει εδώ και καιρό, στην Ελλάδα τους περίμεναν τόσοι και τόσοι συγγενείς, τα πάντα ήταν έτοιμα....Ο Γιάννης έδειχνε ανακουφισμένος από τη στιγμή που είπε σε όλους την αλήθεια.

-«Φοβάμαι να μπω στο αεροπλάνο επειδή ένα βράδυ είδα στον ύπνο μου ότι ήμουν σε ένα αεροπλάνο που το χτύπησε κεραυνός και από εκείνη τη στιγμή είπα ότι δεν θα ξαναπετάξω ποτέ. Φοβάμαι , φοβάμαι.....φοβάμαι»

Η γιαγιά ήταν η μόνη που δεν είχε μιλήσει καθόλου.Καθόταν κι έπινε το καφεδάκι της, χαμογελαστή και ήρεμη.Αγκάλιασε το Γιάννη και κοιτώντας τον στα μάτια του είπε:

-Και εγώ το φοβάμαι το αεροπλάνο καμάρι μου, τρέμει η ψυχή μου κάθε φορά που μπαίνω μέσα και κάθε φορά που κουνάει εγώ κρατάω την αναπνοή μου και κάνω την προσευχή μου.Και ο παππούς στην Ελλάδα το φοβάται και ο θείος σου ο Βαγγέλης...

- Εγώ φοβάμαι τις αράχνες και τα φίδια, είπε η Κατερίνα.

- Εγώ τις κατσαρίδες και τα ποντίκια , είπε η μητέρα.

- Εγώ έχω κλειστοφοβία, παραδέχθηκε ο πατέρας.

- Ο Παναγιώτης φοβάται το σκοτάδι, είπε η Ελένη.

- Εσύ φοβάσαι όταν βρέχει και φοβάσαι να βλέπεις αίμα, απάντησε ο Παναγιώτης

-Τελικά όλοι κάτι φοβούνται...και οι στρατιώτες πριν ξεκινήσει η μάχη θα φοβόντουσαν, ακόμη και οι ήρωες θα είχαν φόβο... εντάξει λοιπόν... θα έρθω στην Ελλάδα και θα μπω στο αεροπλάνο μαζί σας, μόνο που δεν θέλω να κοιμηθώ απόψε για να μην ξαναδώ το ίδιο όνειρο, φώναξε ο Γιάννης δυνατά και όλοι έβαλαν τα γέλια.



( Διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο συναντάς λέξεις που σε οδηγούν σε links ( follow them)
Υπάρχουν λέξεις υπογραμμισμένες.Ψάξε να βρεις αν θέλεις τι σημαίνουν.
Οι λέξεις με πλάγια γράμματα μοιάζουν με λέξεις που χρησιμοποιείς στα αγγλικά γιατί οι περισσότερες έχουν ελληνική ρίζα. Αν θέλεις γράψε αυτές τις λέξεις στο τετράδιό σου και βάλε δίπλα τις αγγλικές)     Θ.Α.











No comments:

Post a Comment