Jan 28, 2013

Συνέδριο Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Δυτικού Καναδά

0 comments
Στο Calgary χτυπά δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Συνέδριο Δυτικού Καναδά 2013, στην πόλη Calgary, της επαρχίας Alberta. Το συνέδριο, που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Calgary  πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2009), με συμμετοχή εκπαιδευτικών και φορέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης από τις επαρχίες Bristish Columbia, Alberta, Saskatcewan και Ontario.
Εκπροσωπήθηκαν σχολεία διαφορετικών βαθμίδων και παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις και προτάσεις για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο από εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας όσο κι από ομογενείς εκπαιδευτικούς, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται και σε δημόσια καναδικά σχολεία.

Άξιες συνδιοργανώτριες Τίνα Λιαρίδη,Γεωργία Πασχάλη
Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, με χαιρετισμούς από την οργανωτική επιτροπή. Οι κυρίες Τίνα Λιαρίδη, Γεωργία Πασχάλη και  Ελένη Τσεκούρα-Αποστολίδη, που ηγούνται του σχολείου της Ελληνικής  Κοινότητας  Calgary, μαζί με τον τ. πρόεδρο του οργανισμού Γ. Γιαννίτσο,  καλωσόρισαν τους σύνεδρους και τους ξενάγησαν στο πανέμορφο ιδιόκτητο κοινοτικό κέντρο, που συστεγάζεται με τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων, γυμναστήριο, σχολικές αίθουσες, βιβλιοθήκη κι άλλες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν υπηρεσίες και προγράμματα της δραστήριας τοπικής Ελληνικής παροικίας .
Η Δρ Δέσποινα Χατζηδιάκου
Πρώτη ομιλήτρια ήταν η  εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας στον Καναδά, Δρ Χατζηδιάκου. Η Συντονίστρια   Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, αναφέρθηκε στην συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας προς τα ελληνόφωνα σχολεία του Καναδά, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, με την απόσπαση εκπαιδευτικών και την παροχή διδακτικού υλικού το οποίο διατίθεται πλέον κυρίως σε ηλεκτρονική μορφή για τις ανάγκες της νέας γενιάς ελληνοκαναδών μαθητών.
Στους ομογενείς εκπαιδευτικούς μίλησε στη συνέχεια ο κ. Michael Embaie, πρόεδρος του οργανισμού SAHLA, που εκπροσωπεί δεκάδες εθνοτικές κοινότητες στη Νότια Alberta, υποστηρίζοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα Γλωσσών Κληρονομιάς, παρέχοντας υποστήριξη στους δασκάλους όλων των κοινοτήτων και χρηματοδοτώντας την επαγγελματική τους κατάρτιση με σεμινάρια και πρόγραμμα πιστοποίησης που παρέχεται από το University of Calgary.

Michael Embaie:πρόεδρος του οργανισμού SAHLA
Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους εκπροσώπους σχολείων και παροικιακών εκπαιδευτικών φορέων, που αναφέρθηκαν στα προγράμματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού που παρέχονται:
-          Στο Ελληνικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου, Vancouver-British Columbia ( Eυγενία Μήτσιου).
-          Στο Ελληνικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου, Edmonton-Alberta ( Άννα Σταματάκη).
-          Στο Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας , Calgary- Alberta ( Ελένη Τσεκούρα-Αποστολίδη).
-          Στο Ελληνικό  Σχολείο Γλωσσικής Κληρονομιάς «Άγιος Παύλος», Regina-Saskatchewan (Πέτρος Αιγινίτης).
-          Στο Ελληνικό Ορθόδοξο Σχολείο «Μεταμόρφωση», Toronto-Ontario (Σπύρος Βολονάκης).
-          Στο Ελληνικό Σχολείο «Αριστοτέλης», Toronto-Ontario (Θέμης Αραβοσιτάς).
Ο Πέτρος Αιγινίτης από τον "Άγιο Παύλο"στη Regina
Το Σάββατο, 26 Ιανουαρίου, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τάξεις του κοινοτικού Σχολείου Calgary, όπου παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικής Γλώσσας και παραδοσιακών χορών και συνομίλησαν με τους εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές του σχολείου, που λειτουργεί προγράμματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες (από Νηπιαγωγείο μέχρι και Λύκειο/Credit). Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις από εισηγητές που κάλυψαν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων τα οποία απασχολούν σήμερα τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων του Καναδά.
Ο κ. Σπύρος Βολονάκης, εκπαιδευτικός και διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Μητρόπολης Τορόντο-Καναδά, αναφέρθηκε στη διδασκαλία της γραμματικής μέσα από διαθεματικές προσεγγίσεις και παρουσίασε ένα πρακτικό εγχειρίδιο Ελληνικής Γραμματικής και Συντακτικού, που έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της ελληνοκαναδικής  εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Ο κ Βολονάκης, διευθυντής Παιδείας της Μητρόπολης
Εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας και βιωματικής προσέγγισης των μαθητών μέσα από παιχνίδια και πρωτότυπες δραστηριότητες που καλλιεργούν τον προφορικό λόγο και την επικοινωνία, παρουσίασε ακολούθως η Δρ Δέσποινα Χατζηδιάκου.
Η χρήση του κινηματογράφου στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας  ήταν το θέμα της παρουσίασης από τη φιλόλογο Μαρία Καλογεροπούλου, που υπηρετεί στο τμήμα Νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου Simon Fraser στην πόλη Vancouver. Δόθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα διαθεματικής καλλιέργειας της Γλώσσας, του Πολιτισμού, της Ιστορίας και της Γεωγραφίας,  μέσα από σύγχρονες κινηματογραφικές ταινίες όπως τα έργα «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, «Πολίτικη Κουζίνα» του   Τάσου Μπουλμέτη και «Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή.


Μ. Καλογεροπούλου: Γλώσσα μέσω κινηματογράφου
Στο σημαντικό θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των μαθητών αναφέρθηκε η ομογενής εκπαιδευτικός, Χρυσάνθη Παπαβασιλείου, που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο σχολείο Αγιος Γεώργιος του Edmonton. Έμφαση δόθηκε σε εναλλακτικές μεθόδους αξιολόγησης που δεν έχουν ως σκοπό μόνο την βαθμολόγηση των μαθητών αλλά τη διάγνωση και συνεχή διαμόρφωση του εκπαιδευτικού έργου ώστε να  ανταποκρίνεται στους στόχους που έχουν τεθεί από τη σχολική κοινότητα.
Η εκπαιδευτικός Ευγενία Μήτσιου παρουσίασε το πρόγραμμα  VLN (Vancouver Learning Network) που παρέχει τη δυνατότητα σε μαθητές ελληνικής καταγωγής της επαρχίας British Columbia, να διδάσκονται την ελληνική με το σύστημα "blended learning» συνδυάζοντας στοιχεία εξ αποστάσεως και συμβατικής μάθησης μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας της πόλης του Vancouver.


Η δασκάλα Ευσεβία Σπαντιδάκη
Στην ίδια πόλη υπηρετεί και η αποσπασμένη από την Ελλάδα εκπαιδευτικός Ευσεβία Σπαντιδάκη που μίλησε για την αξιοποίηση του παραμυθιού στη διδασκαλία κυρίως μαθητών των μικρότερων τάξεων  παραθέτοντας πρακτικά παραδείγματα κατασκευής «μεγάλων βιβλίων» τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές ομαδικά μέσα στην τάξη προσεγγίζοντας τη γλώσσα ολιστικά και συνδυάζοντας εικόνες και ζωγραφιές ώστε να γίνεται το μάθημα πιο ευχάριστο και δημιουργικό.
 
Οι εργασίες της δεύτερης μέρας ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του εκπαιδευτικού, Θεμιστοκλή Αραβοσιτά, αποσπασμένου στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Toronto, ο οποίος παρουσιάζοντας μια έρευνα δράσης για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στον 21ο αιώνα, μίλησε για τις δυνατότητες ενίσχυσης του έργου των ελληνικών σχολείων μέσα από τη δικτύωσή τους, τόσο σε επίπεδο σχολικών μονάδων και παροικιών  όσο και μέσα από εθνικές και διεθνείς συνεργασίες. Αναφέρθηκε σε προγράμματα ηλεκτρονικής μάθησης και συγκρότησης Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων-Αδελφοποιήσεων Τάξεων που προωθούνται αυτή την περίοδο μέσα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας  «Ελληνόγλωσση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά» που έχει αναλάβει το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ (Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και  Μεταναστευτικών Μελετών) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο εκπαιδευτικός Θέμης Αραβοσιτάς
Δόθηκαν πληροφορίες για προγράμματα σύνδεσης και συνεργασίας ομογενών μαθητών από κάθε γωνιά της γης και συνεχούς κατάρτισης και επιμόρφωσης των δασκάλων που υπηρετούν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, τόσο από το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ ( με σεμινάρια που γίνονται κάθε χρόνο στη  Ελλάδα)  όσο κι από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας μέσω διαδικτύου (Διαδρομές στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής). Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τις προοπτικές της ελληνικής γλώσσας στον Καναδά, στο πλαίσιο του συστήματος καλλιέργειας Γλωσσών Κληρονομιάς που είναι ένα νέο εκπαιδευτικό πεδίο με πολλές ιδιαιτερότητες και προκλήσεις. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα χαρτογράφησης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στον Καναδά, δημιουργίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων σχολείων και διδασκόντων και της ανάπτυξης σύγχρονου και ενιαίου αναλυτικού προγράμματος για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμικής παράδοσης σε όλη την καναδική επικράτεια.
H διευθύντρια Ελένη Τσεκούρα Αποστολίδη με
μαθητές και δασκάλους της Κοινότητας του Calgary
Συμπερασματικά, το συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου  με εκκλησιασμό και ανοιχτή συζήτηση των συμμετεχόντων, έδωσε τη δυνατότητα στην ελληνοκαναδική εκπαιδευτική κοινότητα του Δυτικού Καναδά, να αναλύσει τα σύνθετα ζητήματα που απασχολούν δασκάλους, μαθητές και γονείς και να θέσει τις βάσεις για μια νέα συνεργατική προσέγγιση που θα επιτρέψει την προσαρμογή του ελληνικού σχολείου στις ανάγκες της νέας εποχής. 


Calgary: Το Κέντρο της  Ελληνικής Κοινότητας
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, που απέδειξαν ότι  η  Ελληνική Κοινότητα του Calgary, που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα δράσης (1953-2013), είναι σημαντικός κόμβος ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, όπου ο ελληνισμός παραμένει ενωμένος και αποφασισμένος να παραδώσει στη νέα γενιά τη σκυτάλη της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, η ελληνική πολιτεία, αντιλαμβάνεται το σημαντικό ρόλο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη διασπορά, την οποία ενισχύσει από το υστέρημά της με  καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό που καθοδηγεί και ενισχύει το έργο των ομογενειακών εκπαιδευτικών οργανισμών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε το επόμενο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Συνέδριο, που πρόκειται να φιλοξενηθεί του χρόνου, στην Regina, πρωτεύουσα της επαρχίας Saskatchewan, με δραστήριο και εξαιρετικά επιτυχημένο ελληνικό στοιχείο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


Calgary: Ζει περίοδο ακμής και το δείχνει!
 




Λίγο έξω από το Calgary,επιβλητικά τα βραχώδη όρη
 
Το φημισμένο Βanff : Η "Ελβετία"του Καναδά  
 
Το Ολυμπιακό Κέντρο του Calgary
 

Jan 23, 2013

Αναστάτωση από ασαφές δημοσίευμα για σχολικό χάρτη

0 comments
Η εικόνα του χάρτη που δημοσιεύει το Greek Reporter
Ένα ασαφές δημοσίευμα του ιστότοπου Greek Reporter-Canada, για ύπαρξη χαρτών σε Καναδικά σχολεία που αλλοιώνουν την θρησκευτική και πολιτισμική ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της ελληνοκαναδικής εκπαιδευτικής κοινότητας.
Στις 19 Δεκεμβρίου, το site Greek Reporter, δημοσίευσε την ακόλουθη είδηση:
"Several school books in Canada depict a religious map of Islam occupying a great part of Greece. This particular map is used in every school except for Greek- Canadian schools.
This has raised questions within the Greek-Canadian community, which is upset that students are being taught that much of Greece has a large Muslim population and is affronted at what it believes distorts the country’s history and the 400-year Ottoman Occupation that enslaved Greeks before they revolted almost 200 years ago to regain their lands".
Την "είδηση" που υπογράφει η Νicki Mariam Onti, αναδημοσίευσαν και κάποια ελληνικά ιστολόγια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση ενώ πολλά είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δεχόμαστε από Έλληνες εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους που προσπαθούν να εξακριβώσουν του λόγου το αληθές.
ΣΧΟΛΙΟ:  Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος είναι ο χάρτης στον οποίο αναφέρεται η συνεργάτιδα του Greek Reporter, δεδομένου ότι όπως είναι γνωστό ο Καναδάς δεν έχει ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας ούτε ενιαίο εθνικό αναλυτικό πρόγραμμα. Κάθε επαρχία έχει τα δικά της προγράμματα με βάση τα οποία τα σχολικά συμβούλια που είναι αρμόδια για τη δημόσια εκπαίδευση σε συνεργασία με τα επαρχιακά υπουργεία παιδείας εγκρίνουν διάφορα διδακτικά εγχειρίδια αλλά τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα βιβλία της επιλογής τους.

 Μπορεί λοιπόν ο συγκεκριμένος χάρτης στον οποίο αναφέρεται, να χρησιμοποιήθηκε σε κάποιο σχολείο αλλά καλό θα ήταν να μαθαίναμε για ποιον ακριβώς χάρτη κάνει λόγο το δημοσίευμα και το σχολείο ή τα σχολεία στα οποία χρησιμοποιήθηκε.Η αναφορά ότι ο συγκεκριμένος χάρτης δόθηκε σε όλα τα σχολεία, εκτός των ελληνο-καναδικών είναι ανακριβής. Επικοινωνήσαμε με δεκάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε δημόσια σχολεία και μάλιστα με ομογενείς που διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας και δεν έχουν δει ή χρησιμοποιήσει στα σχολεία τους ποτέ το συγκεκριμένο ή αντίστοιχο χάρτη. Επίσης το ότι "χρησιμοποιήθηκε παντού, εκτός των ελληνο-καναδικών σχολείων" υπονοεί σκοπιμότητα και  δεν έχει καμία βάση αλήθειας. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα ελληνικά σχολεία του Καναδά, είναι τμήματα ελληνικής  γλώσσας που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελληνικά σχολικά εγχειρίδια, άρα πώς είναι δυνατό κάποιος ή κάποιοι να τα "εξαιρέσουν" από τη χρήση του σχετικού υλικού.
Συνεπώς αν και  το Greek Reporter παρέχει ομολογουμένως σημαντική υπηρεσία στον τομέα της ενημέρωσης για θέματα που αφορούν στην ομογένεια, στην συγκεκριμένη περίπτωση η ασάφεια του δημοσιεύματος δημιουργεί αναστάτωση που είναι καλό να αποφεύγεται ειδικά όταν αναφέρεται κανείς σε λεπτά θέματα όπως αυτό της εκπαίδευσης.  



Απονομή Βραβείων και Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας

0 comments
Οι μαθητές των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας που αρίστευσαν στη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς καθώς και όσοι συμμετείχαν με επιτυχία στις εξετάσεις πιστοποίησης Ελληνομάθειας 2012, πρόκειται να τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Τορόντο.
Στο πλαίσιο της γιορτής των Τριών Ιεραρχών που έχει καθιερωθεί στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση ως ημέρα των ελληνικών γραμμάτων, θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 μεγάλος εσπερινός στο ναό του Αγίου  Δημητρίου  και στις 7:30 σχολική γιορτή και απονομή των βραβείων.
Οι εξετάσεις της Ελληνομάθειας πραγματοποιούνται  κάθε χρόνο στο Τορόντο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, στο εξεταστικό κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας . Στις εξετάσεις μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από 9 ετών ως και ενήλικοι που επιθυμούν να λάβουν επίσημη αναγνώριση του επιπέδου τους στην ελληνική Γλώσσα. Έτσι εξασφαλίζουν ένα κρατικό πιστοποιητικό που τους επιτρέπει όχι μόνο να αξιολογήσουν τις γνώσεις τους αλλά και να αποδείξουν την γλωσσική τους επάρκεια για λόγους εργασίας, σπουδών, κλπ. Οι εγγραφές για τις εξετάσεις της Ελληνομάθειας θα γίνουν από 1η Φεβρουαρίου ως και 20 Μαρτίου, στα γραφεία της ΕΚΤ, 30 Thorncliffe Park Drive, τηλέφωνο 416-4252485. Για τους ενδιαφερόμενους υπάρχει και η δυνατότητα προπαρασκευαστικών μαθημάτων που οργανώνει το Γραφείο Παιδείας. Περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις μπορείτε να βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Επιμόρφωση Ελληνοκαναδών Εκπαιδευτικών

0 comments


Συνδιοργανωτές και εισηγητές του Συμποσίου
Δεκάδες εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ελληνικά σε σχολεία του Τορόντο και των γειτονικών περιοχών, συμμετείχαν στο Συμπόσιο Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε το διήμερο  12 και 13 Ιανουαρίου. Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο της Συντονίστριας Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Καναδά, Δέσποινας Χατζηδιάκου, την διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, Μάγδα  Σιγάλα, το διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Μητρόπολης Τορόντο-Καναδά, Σπύρο Βολονάκη και τη Μαρία Ξενικάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Οντάριο. Στόχος του συμποσίου ήταν αφενός η κοινωνική δικτύωση των ομογενών δασκάλων, αφετέρου η επιμόρφωσή τους μέσα από σεμινάρια και διαλέξεις που είχαν ως αντικείμενό τους τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας  μέσα από τη μουσική, το εξωσχολικό βιβλίο, τις νέες τεχνολογίες και θεματικές ενότητες. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας  στον Καναδά, αποδεικνύεται από την παρουσία εκπροσώπου του Καναδικού Κοινοβουλίου, του κ Δ.Καρρύγιαννη, των  επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών  Ελλάδας και Κύπρου, κκ Αζεμόπουλου και Κιρακοσιάν, καθώς και  όλων των μεγάλων παροικιακών φορέων της πόλης.
Η δικαστής Ρία Τζίμα παρουσίασε την συγγραφέα Ι. Φραγγούλη
Τις επόμενες μέρες, κατά το τριήμερο 25-27 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Κάλγκαρι το δεύτερο συνέδριο Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Δυτικού Καναδά με συμμετοχή δασκάλων και εκπροσώπων πολλών ελληνικών σχολείων και φορέων που προσφέρουν ελληνόγλωσση εκπαίδευση, στις επαρχίες Αλμπέρτα, Μανιτόμπα, Σασκάτσιουαν και Βρετανική Κολομβία. Οι Ελληνοκαναδοί εκπαιδευτικοί υπηρετούν σε διαφορετικούς φορείς (Κοινότητες, Συμβούλια Παιδείας και Ιδιωτικά Σχολεία)  προγράμματα (ημερήσια, απογευματινά, Σαββατιανά) και βαθμίδες (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) και μέσα από τις εργασίες των συνεδρίων και των συναντήσεών τους, έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσουν απόψεις για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου και την συνεχή του αναβάθμιση. Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται κι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σύνδεσης των σχολείων της ομογένειας μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τη συμβολή κι άλλων ελληνικών πανεπιστημίων και ομογενών εκπαιδευτικών.  Περισσότερα γι αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα  θα παρουσιάσουμε προσεχώς

Jan 19, 2013

Θεατρική Παράσταση στο Τορόντο: "ΕΝΑΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΟΥΛΑ"

1 comments



 Με ανυπομονησία περιμένουμε τις παραστάσεις του έργου  «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα» που ανεβάζει σε λίγες μέρες το πρωτοποριακό θέατρο Νεφέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι και πολλοί μαθητές του σχολείου μας, όπως ο Δημήτρης και ο Βασίλης Μανίκας, η Αναστασία Tzανεττούλλη, ο Δημήτρης  Αγραπίδης  καθώς και πολλοί μας τελειόφοιτοι. Το θεατρικό έργο των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, σκηνοθετεί  η Νάνσυ Αθανασοπούλου-Μυλωνά . Οι παραστάσεις θα γίνουν από  την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου ως και την Κυριακή 10 του μηνός, στο Armenian Youth Centre, 50 Hallcrown Pl, στο North York (Victoria Park & 401). To εισιτήριο κοστίζει $20.Ειδικά για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων –και φυσικά και για το δικό μας σχολείο- έχει προγραμματιστεί παράσταση το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 12:30 το μεσημέρι με μαθητικό εισιτήριο $10.Όσοι μαθητές ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παράσταση θα πρέπει να παραδώσουν τη φόρμα συμμετοχής, με την υπογραφή των γονέων, μέχρι το Σάββατο 26 Ιανουαρίου.( Η φόρμα συμμετοχής θα μοιραστεί στα σχολεία αλλά μπορείτε να την βρείτε και να την τυπώσετε από το blog, στο πάνω μέρος της σελίδας).
Υπενθυμίζουμε στους γονείς των μαθητών ότι θα πρέπει οι ίδιοι να αναλάβουν τη μεταφορά των παιδιών τους στο θέατρο. Μόνο για τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν την παράσταση το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου θα σχολάσουν στις 11:30.

Jan 18, 2013

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΤΖΑΚΗ

0 comments



Με την έναρξη της νέας χρονιάς είχαμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε μια νέα καθηγήτρια, που μας ήρθε πρόσφατα από την Ελλάδα για να ενισχύσει το διδακτικό προσωπικό της Ελληνικής Κοινότητας και το Λύκειο «Αριστοτέλης». Η Ελευθερία Χατζάκη, φιλόλογος, που αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Φιλολογίας, του Εθνικού- Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας , μας παρουσιάζει τον εαυτό της και μιλά για τη διαδρομή της ως το Τορόντο.
«Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας μου είναι Κρητικός και η μητέρα μου Ελληνοκαναδέζα. Από μικρή πηγαίναμε στο Τορόντο για να επισκεπτόμαστε την οικογένεια της μητέρας μου. Χάρη στη μητέρα μου έμαθα την αγγλική γλώσσα και απέκτησα την Καναδική προφορά.
Σπούδασα Ελληνική Φιλολογία με ειδικότητα στην Κλασσική Λογοτεχνία. Αποφάσισα να κυνηγήσω τ
o πάθος μου για τη μελέτη της Λογοτεχνίας όπως τη γνώρισα στο Λύκειο και επέλεξα Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας για τις φιλολογικές σπουδές μου.
Λόγω της διπλής υπηκοότητας μου (Ελληνική και Καναδική) αποφάσισα μετά τις σπουδές μου να έρθω στον Καναδά για να αναζητήσω δουλειά. Έτσι ήρθα στην Ελληνική Κοινότητα και  ξεκίνησα το διδακτικό μου έργο στο σχολείο GS Henry».
Στην Ελευθερία, που αντικατέστησε την αγαπητή  συνάδελφο Αλεξάνδρα Κακλαμάνου, ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία!

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. H ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΝΟΓΙΑΝΝΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

0 comments


 Με τον ερχομό του νέου χρόνου  άλλαξε και η διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο. Στη θέση του Νίκωνα Γεωργακόπουλου, που παραμένει στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο  ως υπεύθυνος για τα οικονομικά της Κοινότητας, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο Αντώνης Αρτεμάκης που στο παρελθόν ήταν εκπρόσωπος των επιχειρηματιών της Danforth ( Greek Town BIA) και ξεκίνησε το «Τaste of the Danforth” ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά φεστιβάλ στον κόσμο. Στο τμήμα Παιδείας, ο Γιάννης Κακαγιάννης παρέδωσε τα καθήκοντά του στην Αναστασία Γκανογιάννη, εκπαιδευτικό-γυμνάστρια (τη διακρίνουμε πρώτη από αριστερά με την ομάδα του σχολείου της)  που εργάζεται για το δημόσιο σύστημα στο σχολείο East York Collegiate. Πολλά νέα πρόσωπα στελεχώνουν τις υπόλοιπες θέσεις διοίκησης του Οργανισμού. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο αλλά και σημαντικό έργο τους.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ: Οι μαθητές μας ενίσχυσαν άσυλο για άστεγες οικογένειες

0 comments


Ακολουθώντας το ουσιαστικό πνεύμα των Εορτών, που δεν είναι άλλο από τη  φιλανθρωπία και την παροχή υποστήριξης προς συνανθρώπους  που έχουν την ανάγκη μας,  οι μαθητές του σχολείου Αριστοτέλης – Eastern της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, αποφάσισαν τις μέρες των εορτών να προσφέρουν βοήθεια στο κέντρο υποστήριξης άστεγων οικογενειών Red Door Family Shelter



 
Πρόκειται για ένα οργανισμό που λειτουργεί  στη διεύθυνση 21 Carlaw Avenue, προσφέροντας προσωρινή στέγη σε οικογένειες που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη , όπως γονείς που χάνουν την εργασία τους, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και περιπτώσεις που παραπέμπονται από υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, το Children's Aid Societies και το Public Health Department. To κέντρο διαθέτει 156 κρεβάτια  και φροντίζει για την διαμονή,  διατροφή,  ψυχολογική υποστήριξη, επαγγελματική αποκατάσταση και την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, δίνοντας τη δυνατότητα της φιλοξενίας σε οικογένειες, για διάστημα 8 εβδομάδων, βοηθώντας τους να σταθούν στα πόδια τους και να βρουν εργασία και στέγη.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην τάξη των τελειόφοιτων και συγκεκριμένα στις μαθήτριες και μαθητές της 12ης (Τρίτης Λυκείου), του τμήματος της Μαρίας Αγγελή, που αποφάσισαν  να κινητοποιήσουν τους συμμαθητές τους εν όψει των εορτών, ώστε να συγκεντρωθούν είδη καθημερινής ανάγκης που χρειάζεται το κέντρο για να λειτουργήσει. Είναι σημαντικό πως τα Ελληνόπουλα επιδεικνύουν με αυτό τον τρόπο την  ευαισθησία τους απέναντι σε συνανθρώπους μας  που χρειάζονται τη φροντίδα και τη θαλπωρή ενός ασφαλούς  περιβάλλοντος σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους.