Feb 27, 2012

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

0 comments

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας.
Η αφετηρία της Σαρακοστής είναι για τη χώρα μας μια ιδιαίτερη μέρα και γιορτάζεται κατά κύριο λόγο με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, με την παραδοσιακή λαγάνα, την ταραμοσαλάτα και τις ελιές.

Την ημέρα αυτή συνηθίζονται οι εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς, άλλωστε είναι μια γιορτή που ταιριάζει περισσότερο στην επαρχία με φόντο τη φύση και το πράσινο. Η χαρά όλων αλλά ιδιαίτερα των παιδιών είναι το πέταγμα του χαρταετού που θέλει ιδιαίτερη μαστοριά και ιδανικές καιρικές συνθήκες φυσικά. Κάποιες πληροφορίες ερμηνεύουν το πέταγμα του χαρταετού σαν την επιθυμία του ανθρώπου να διώξει μακριά το κακό.


Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική "κάθαρση". Επίσης μια άλλη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς. Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε είναι τα Κούλουμα που είναι η καθαροδευτεριάτικη έξοδος και το πέταγμα του χαρταετού. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, τα κούλουμα προέρχονται από τη λατινική λέξη Culumus που σημαίνει αφθονία αλλά και το τέλος, δηλαδή το τέλος της αποκριάς. Ότι κι αν σημαίνει όμως η λέξη αυτή στις μέρες μας είναι ημέρα διασκέδασης, φαγητού και οικογενειακής συνύπαρξης.
Μερικά από τα πιο διαδεδομένα εδέσματα της Καθαρής Δευτέρας:
Θαλασσινά: γαρίδες, καραβίδες, αστακός, καβούρια, χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές.
Οστρακοειδή: μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές.
Όσπρια: φασολάδα, μαυρομάτικα σαλάτα.
Λαχανικά: κάθε λογής σαλάτες και τουρσί
Λαγάνα
Γλυκά: χαλβάς, γλυκά του κουταλιού και γλυκά του ταψιού



EΘΙΜΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βόνιτσα, το έθιμο του "Αχυρένιου Γληγοράκη"
Ο Γληγοράκης λέγεται ότι ήταν ψαράς και απαρνήθηκε τη θάλασσα ψάχνοντας τη μοίρα του στη στεριά. Οι σημερινοί ψαράδες της Βόνιτσας καταδικάζουν αυτήν του την πράξη και κάθε τέτοια μέρα τον τιμωρούν. Φτιάχνοντας λοιπόν έναν αχυρένιο ψαρά, τον δένουν σ' ένα γάιδαρο και τον γυρνούν σε όλο το χωριό. Όσο περνά η μέρα στήνουν μεγάλο γλέντι με τραγούδι και χορό και στη συνέχεια ρίχνουν τον καημένο τον Γληγοράκη σε μια βάρκα που φλέγεται στ' ανοιχτά.

Ο "Βλάχικος Γάμος" της Θήβας
Το έθιμο αυτό χρονολογείται από το 1830 και έχει να κάνει με τα προξενιά που γίνονταν τότε. Σήμερα πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης η οποία στην πραγματικότητα είναι άνδρας! Παράλληλα όλοι οι παρευρισκόμενοι γιορτάζουν τα Κούλουμα με σατιρικά τραγούδια και πολύ χορό.


Το έθιμο των Μουντζούρηδων στον Πολύσιτο της Βιστωνίδας.
Εδώ η προετοιμασία ξεκινά από την προηγούμενη μέρα με την παρασκευή της παραδοσιακής Λαγάνας και το βράσιμο της φασολάδας από τις γυναίκες του χωριού, για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την επόμενη μέρα. Τους επισκέπτες τους περιμένει μια έκπληξη, αφού τους υποδέχονται δύο μεταμφιεσμένοι οι οποίοι προσπαθούν να τους μουντζουρώσουν με την καπνιά από το καζάνι που έβραζε η φασολάδα έτσι ώστε όλοι να γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα μασκαρεμένοι!


Το έθιμο του "Αγά" στα Μεστά της Χίου.
Το έθιμο του Αγά έχει ρίζες από την Τουρκοκρατία και μέχρι σήμερα είναι το ίδιο διασκεδαστικό την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Ο Αγάς εισβάλει στο χωριό με τη συνοδεία του και παίρνει θέση στην κεντρική πλατεία. Εκεί μαζεύεται ο κόσμος όπου "δικάζεται" για διάφορα παραπτώματα που του καταλογίζονται και πληρώνει το ανάλογο πρόστιμο! Από αυτή τη διαδικασία δε γλιτώνει κανείς από τους παρευρισκόμενους. Τα χρήματα που μαζεύονται από τα υποτιθέμενα πρόστιμα καταλήγουν στο ταμείο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Ένα πρωτότυπο έθιμο με πολύ χιούμορ και κοινωφελές έργο παράλληλα.
Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι


«Εμπόλεμη ζώνη» χαρακτηρίζουν την πόλη οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας. Ντόπιοι, χωρισμένοι σε ομάδες, μάχονται μεταξύ τους στοχεύοντας, ο ένας τον άλλον, με αλεύρι και χρωματιστή σκόνη. Η συνήθεια έμεινε στην ιστορία ως «αλευροπόλεμος» ή αλλιώς «αλευρομουτζουρώματα».
Οι «αντίπαλοι» θα ξεκινήσουν στις 3 το μεσημέρι από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα καταλήξουν στο λιμάνι όπου γίνεται το «μουτζούρωμα» και το «αλεύρωμα». Υπάρχουν σακούλες με φούμο και με αλεύρι. Απ' το μουτζούρωμα δεν γλιτώνει κανείς, όποιος βρεθεί στο δρόμο τους «παίρνει» μια γεύση απ' το τι εστί «αλευρομουτζουρώματα».
Πολύχρωμα ρυάκια δημιουργούνται στους δρόμους και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού γεμίζει την ατμόσφαιρα. Στο τέλος του «πολέμου» το Γαλαξίδι μετατρέπεται σε μια χρωματιστή πόλη.


Οι «Κουδουνάτοι» της Σκύρου
Το χαρακτηριστικότερο αποκριάτικο έθιμο της σκυριανής παράδοσης που διαρκεί όλο το τριώδιο, οι Κουδουνάτοι, αναφέρεται σε μία τριάδα μεταμφιεσμένων: τον «Γέρο» την «Κορέλα» και τον «Φράγκο». Τα σοκάκια του νησιού πλημμυρίζουν απ' τους ήχους των κουδουνιών που κρέμονται απ' τις στολές των «Γέρων», που φορούν χοντρή μαύρη κάπα, άσπρη παραδοσιακή βράκα και στο πρόσωπο μάσκα από προβιά μικρού κατσικιού. Στη μέση έχουν περασμένες 2-3 σειρές κουδούνια, που το βάρος τους μπορεί να αγγίζει και 50 κιλά. Σε όλη την διαδρομή περπατάνε κουνιστοί και λυγιστοί, ώστε να ηχούν όσο γίνεται περισσότερο τα κουδούνια.


Η Κορέλα (άντρας ντυμένος γυναίκα) ως ντάμα του Γέρου, φοράει τα παραδοσιακά σκυριανά ρούχα, που είναι ως επί το πλείστον λευκά, ενώ το πρόσωπό της είναι καλυμμένο. Η Κορέλα χορεύει γύρω από τον Γέρο, καθώς αυτός βαδίζει, του κάνει αέρα με το μαντίλι της και του ανοίγει τον δρόμο. Όποια στιγμή ο Γέρος σταματήσει για να πάρει μιαν ανάσα, του τραγουδάει σκυριανά τραγούδια, παινεύοντάς τον για τις αξίες και τις χαρές του. Οι πιο «καλοστεκούμενοι» Γέροι ανεβαίνουν στο Κάστρο του νησιού για να χτυπήσουν τις καμπάνες στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Αυτούς τους ονομάζουμε και «Λεβεντόγερους»!
Πολλές φορές το ζευγάρι το συνοδεύει ο «Φράγκος», που φοράει παραδοσιακά ρούχα, αλλά με παντελόνι, χωρίς δηλαδή βράκα, σατιρίζοντας τους σκυριανούς εκείνους που έβγαλαν τις βράκες και φόρεσαν παντελόνια (φράγκικα).


Οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες της Νάουσας
Με τους χαρακτηριστικούς ήχους του ζουρνά και του νταουλιού οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες χορεύουν στα σοκάκια της πόλης, κατά ομάδες, τα λεγόμενα μπουλούκια σε όλη τη διάρκεια των Αποκριών. Οι χοροί ξεκινούν μετά την επίσκεψη στον δήμαρχο και τη απόδοση των «διαπιστευτηρίων». Οι Γενίτσαροι κατά ζεύγη ξεκινούν να χτυπούν με νευρικές κινήσεις τα νομίσματα, που έχουν στο στήθος τους.


Μην ξαφνιαστείτε με τον χαιρετισμό των Γενιτσάρων, καθώς η χειραψία τους είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένη. Συνηθίζουν να κρατούν σταθερό το χέρι τους και να αναπηδά ολόκληρο το σώμα τους. Τις μπούλες τις υποδύονται πάντα άνδρες και όλοι έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες. Οι στολές τους είναι τόσο περίπλοκες, που πολλές φορές αναγκάζονταν να ξεκινήσουν το ντύσιμό τους απ' το βράδυ του Σαββάτου.


ΠΗΓΕΣ : ΤΟ ΒΗΜΑ-ΠΕΡΣΑ ΚΟΥΣΟΥΛΑ, HOTELSINE.GR

         

Feb 23, 2012

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ «ΠΥΞ ΛΑΞ» ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

0 comments

Οι Πυξ Λαξ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά συγκροτήματα. Η μουσική τους είναι έντεχνο ροκ, αλλά έχουν και μεγάλες λαϊκές επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Ιδρύθηκαν το 1989 και έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο το 1990.
Το όνομα Πυξ Λαξ προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει «Γρονθοκοπώντας και Κλοτσώντας». Αρχικά το συγκρότημα αποτελούσαν οι Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας, Άκης Σταμούλης και Παναγιώτης Σπυρόπουλος. Αργότερα προστέθηκε ο Μάνος Ξυδούς.
Με το τρίτο τους άλμπουμ «Ο ‘Ήλιος του Χειμώνα» (1993) και με το τραγούδι «Άστη να λέει» του Μάνου Ξυδού, που ερμήνευσε ο Βασίλης Καρράς, έγιναν πασίγνωστοι στο ελληνικό κοινό. Το 1996, το άλμπουμ τους «Ο Μπαμπούλας τραγουδάει μόνος του», με τις επιτυχίες «Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο» και «Να με θυμηθείς», έγινε πλατινένιο και τους καθιέρωσε στην ελληνική μουσική σκηνή. Ακολούθησαν μεγάλες επιτυχίες όπως «Μοναξιά μου», «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις», «Μια συνουσία μυστική» κ.α.


Στη διάρκεια της καριέρας τους συνεργάστηκαν με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2004, αλλά το 2011 επανενώθηκαν δίνοντας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Στις 13 Ιουλίου 2011 έδωσαν τη μεγαλύτερη συναυλία τους στο Ολυμπιακό Στάδιο (φωτογραφία) το οποίο πλημμύρισε από τους 75.000 κόσμου που το κατέκλυσαν για να τους απολαύσουν.

Πρόσφατα ξεκίνησαν μεγάλη περιοδεία στη Β. Αμερική. Στο Τορόντο θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε στις 10 Μαρτίου σε μια και μοναδική συναυλία στο θέατρο Τιτάνια επί της οδού Ντάνφορθ. (ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)
Οι Πυξ Λαξ είναι αναμφισβήτητα ένα συγκρότημα το οποίο με την πολύχρονη καριέρα του σφράγισε το ελληνικό πεντάγραμμο χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές και δημιουργώντας ένας είδος μουσικής το οποίο μιμήθηκαν στη συνέχεια πολλοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Feb 22, 2012

Ένας 15 χρονος μαθητής μας ανοίγει την καρδιά του

0 comments
Το τελευταίο διάστημα με τη μεγάλη οικονομική κρίση να πλήττει της Ελλάδα, έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των ελληνικών οικογενειών που περνούν και πάλι τον Ατλαντικό αναζητώντας ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στη βόρεια Αμερική.
Ειδικά στο Τορόντο του Καναδά, όπου κατοικούν δεκάδες χιλιάδες ομογενείς, εμφανίζονται  καθημερινά ολοένα και περισσότεροι συμπατριώτες που επιστρέφουν (όσοι έχουν ζήσει εδώ στο παρελθόν) ή δοκιμάζουν για πρώτη φορά το πικρό ποτήρι της μετανάστευσης. Στο σχολείο μας αρκετά είναι τα παιδιά που ήρθαν φέτος από την Ελλάδα και
παρακολουθούν το πρόγραμμα όχι μόνο για να μην ξεχάσουν τα ελληνικά τους αλλά κυρίως για να γνωρίσουν κι άλλα ελληνόπουλα, να κάνουν παρέες και να μην αισθάνονται απομόνωση στη νέα και
 άγνωστη για αυτούς χώρα.
Ένα από τα παιδιά αυτά είναι κι ο Ιάσονας που πρόσφατα δημοσιοποίησε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του γι αυτή την περιπέτεια που βιώνει αλλά κυρίως για τους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο και την οικογένειά του στον Καναδά...

Είμαι Έλληνας έφηβος και από φέτος μόνιμος κάτοικος Καναδά. Μέσω αυτής της επικοινωνίας θα επιθυμούσα να αφυπνίσω κοιμισμένες συνειδήσεις και να μεταφέρω την πλήρη αντίληψη την οποίαν έχει ένας νεαρός Έλληνας, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα του. Η κατάθεσή μου θα είναι όσο πιο μακρυά και σοκαριστική μπορεί να αποτυπωθεί, προκειμένου να εκφράσω όλον τον πόνο που κρύβω μέσα μου εδώ και πολλούς μήνες, για να μην πω χρόνια.

Feb 21, 2012

Eλληνικός ο καλύτερος κινηματογράφος στον κόσμο

0 comments

Ο θερινός κινηματογράφος Θησείο, στην οδό Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα είναι ο καλύτερος κινηματογράφος στον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN.

Εκτιμώντας ότι το να βλέπεις την αγαπημένη σου ταινία με φόντο την φωταγωγημένη Ακρόπολη και τον Παρθενώνα -το σημαντικότερο μνημείο του δυτικού πολιτισμού- είναι μια εμπειρία σημαντικότερη από την παρακολούθηση ταινιών σε αίθουσες με άψογα ηχητικά συστήματα και αναπαυτικά καθίσματα, οι συντάκτες του σχετικού άρθρου έδωσαν την παγκόσμια κινηματογραφική πρωτιά σ’ ένα από τα παλαιότερα και γραφικότερα θερινά αθηναϊκά σινεμά.

Το Σινέ Θησείο λειτουργεί από το 1935 και όπως όλοι οι υπαίθριοι κινηματογράφοι της Ελλάδας προβάλλει ταινίες από τα τέλη Απριλίου ως τα τέλη Οκτωβρίου, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες. Η εμπειρία των ελληνικών θερινών κινηματογράφων είναι καταπληκτική για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν την παρακολούθηση μιας ταινίας με τις τέλειες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Αθήνα τα βράδια του καλοκαιριού.

Μπορεί τα καθίσματα να μην είναι τόσο αναπαυτικά όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά με την εικόνα και τον ήχο των υπαίθριων σινεμά, μπορεί το δάπεδο να είναι στρωμένο με χαλίκι αντί για κόκκινο χαλί, ωστόσο η θέα της Ακρόπολης σε συνδυασμό με το άρωμα από τα νυχτολούλουδα και το βασιλικό και τις γευστικές εκπλήξεις - όπως του σπιτικού γλυκού ή της παγωμένης βυσινάδας- που προσφέρονται από τους ιδιοκτήτες του κινηματογράφου, καθιστούν το συγκεκριμένο κινηματογράφο τον καλύτερο στον κόσμο.

Να προσθέσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, πολλά θερινά σινεμά, που είχαν γίνει στην Αθήνα είδος προς εξαφάνιση τη δεκαετία του ‘90, ανακαινίσθηκαν και λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία προβάλλοντας παλιές αλλά και νέες ταινίες. Ορισμένα βρίσκονται σε ταράτσες, άλλα σε πάρκα ή κοντά στη θάλασσα, όμως τα θερινά σινεμά του κέντρου της πόλης -σαν το Θησείο αλλά και το Σινέ Παρί στην Πλάκα- προσφέρουν τη μοναδική θέα του Παρθενώνα, που μένει αξέχαστη σε όσους την απολαμβάνουν στην τιμή ενός κινηματογραφικού εισιτηρίου.

Feb 16, 2012

Ελλάδα συνέχισε να περπατάς!

0 comments


Λένε πως στις δύσκολες στιγμές φαίνοται οι φίλοι.

 Όταν όλα γύρω σου δείχνουν συννεφιασμένα, όταν οι περισσότεροι - ακόμη κι αυτοί που τους έδωσες κάποτε τα φώτα σου- σε περιγελούν, όταν οι αγωνίες και ο πόνος σου γίνονται ειρωνικά εξώφυλλα στα περιοδικά, τότε ένας καλός λόγος, ένα φιλικό άγγιγμα, ένα ζεστό χαμόγελο είναι πολλές φορές πολυτιμότερη βοήθεια κι από όλα τα δισεκατομμύρια του κόσμου.

Γιατί αυτό που χρειάζεσαι όταν έχεις πέσει, δεν είναι να σε πιάσει κάποιος από το χέρι και να σηκώσει ούτε να σε κουβαλήσει στους ώμους του.

Χρειάζεσαι απλά να βρεις τη δύναμη να μπορέσεις μόνος σου να σταθείς στα πόδια σου για να συνεχίσεις να περπατάς.

Σ'αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά σήμερα η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε και ανάθρεψε τις μεγαλύτερες αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού, δεν έχει ανάγκη την ελεημοσύνη των ισχυρών της γης.

Το δρόμο της θα τον βρει μόλις μπορέσει να σταθεί όρθια, κι όταν το κάνει ξανά προς τη δόξα θα τραβήξει, γιατί η Ελλάδα δεν μετριέται με δολάρια, με ευρώ, με χρυσάφια και πετρέλαια.

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις".

Αυτό μας θυμίζει ο "Μικρός Ναυτίλος", ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης.

Ελλάδα συνέχισε να περπατάς..είναι το μήνυμα της διαφημιστικής εκστρατείας  της εταιρίας  Johny Walker, που αν και με αγγλικούς στίχους μας θυμίζει εκείνο που φαίνεται πως το έχουμε  λησμονήσει. Είμαστε φτιαγμένοι από γερό σκαρί και θα τα καταφέρουμε μόλις σταθούμε στα πόδια μας. Χωρίς ξένες βοήθειες...χωρίς δανεικά δεκανίκια.

Καλοδεχούμενο το μήνυμα συμπαράστασης της Johny Walker που βρίσκεται στο πνεύμα μιας διεθνούς αυθόρμητης εκστρατείας υποστήριξης των Ελλήνων με τίτλο "We are all Greeks"




Feb 14, 2012

Επικοινωνία μαθητών Τορόντο-Ρόδου

0 comments

Μαθήτριες του Αριστοτέλη σε δράση 
Το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο Eastern η πρώτη ηλεκτρονική σύνδεση ανάμεσα στο ένα τμήμα της 11ης τάξης του σχολείου Eastern (τμήμα Μάγδας Σιγάλα) και την Α΄ Λυκείου του ιδιωτικού σχολείου Ροδίων Παιδεία της Ρόδου.

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα αδελφοποίησης τάξεων με τον τίτλο «Κοινότητες μάθησης».Οι «Κοινότητες Μάθησης» είναι ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Ελληνόγλωσση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά » του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΔΙΑΜΜΕ).

Συμμετέχουν ελληνικά σχολεία της διασποράς με σκοπό την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Οι μαθητές και των δύο σχολείων έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

Η σύνδεση η οποία έγινε μέσω SKYPE, ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση των μαθητών, συζήτηση σχετική με τα κοινά ενδιαφέροντά τους, την πόλη τους και τις σπουδές τους και κατέληξε στην ανταλλαγή διευθύνσεων στο facebook και ηλεκτρονικών διευθύνσεων.

Οι αδελφοποιήσεις τάξεων αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά και οι μαθητές θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από τις συνεργατικές δραστηριότητες που θα αναπτύξουν.

 Διαβάστε περισσότερα εδώ

Feb 13, 2012

Μετατρέψτε τα «Greeklish» σε ελληνικά

0 comments

Πολλοί μαθητές αλλά και ενήλικοι έχουν αποκτήσει τη συνήθεια να γράφουν τα ηλεκτρονικά τους κείμενα -γραπτά μηνύματα ή e-mails- σε Greeklish, μια “διάλεκτο” που επιχειρεί να αποτυπώσει ελληνικές λέξεις με λατινικούς/αγγλικούς χαρακτήρες.
Ορισμένοι χρησιμοποιούν τα Greeklish προσπαθώντας να αποδώσουν την ελληνική λέξη οπτικά-βάζοντας π.χ. 8 αντί για θ και h αντί για η.

Άλλοι ακoλουθούν και στη νέα αυτή διάλεκτο τους κανόνες της ορθογραφίας βάζοντας π.χ. oi/ei/ai/ ή διπλά σύμφωνα όπως θα έκαναν αν έγραφαν τη λέξη στα ελληνικά (oikogeneia/ paizeis/ Savvato) ενώ κάποιοι απλοποιούν την εικόνα της λέξης αποδίδοντάς την με τον πιο απλό συμβολισμό (ikogenia/pezis). Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία στα Greeklish είναι προβληματική αν και αντιμετωπίζει πρακτικά το ζήτημα της μετάδοσης μιας πληροφορίας με ηλεκτρονικά μέσα όταν δεν γνωρίζουμε αν ο παραλήπτης του μηνύματος έχει δυνατότητα ανάγνωσης στην ελληνική γλώσσα.
Σήμερα οι περισσότερες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα σε κινητά-«έξυπνα» τηλέφωνα ή tablets υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις.


Ένας επιπλέον λόγος για όσους επιλέγουν να γράψουν το κείμενό τους σε Greeklish, είναι για να αποφύγουν τα ορθογραφικά λάθη στα ελληνικά που είναι επίσης κατανοητό ειδικά για όσους δεν χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα συχνά ή δεν την έχουν διδαχτεί συστηματικά. Ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο επιλέγονται τα Greeklish αντί των ελληνικών, το κακό είναι ότι στην προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά θυσιάζουμε γλώσσα μας , που είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν κώδικα επικοινωνίας αφού περιέχει τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την κληρονομιά και την ίδια μας την ταυτότητα.


Ειδικά όσοι ζούμε εκτός Ελλάδας που δεν έχουμε καθημερινά ευκαιρία γραπτής επικοινωνίας στα ελληνικά είναι λογικό να τα ξεχνάμε ή να διστάζουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να μην τα «σκοτώσουμε». Όμως τι είναι προτιμότερο, να γράφουμε στη γλώσσα μας έστω και με κάποια λάθη ή να γράφουμε σε μια τεχνητή διάλεκτο που δεν μας αντιπροσωπεύει και μάς υποτιμά;


Μια συμβουλή για όσους χρησιμοποιούν Greeklish για λόγους ορθογραφίας είναι η εξής:
Αφού γράψετε το κείμενο σας σε Greeklish , μετατρέψτε το στα ελληνικά πριν το στείλετε μέσω του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου ή το δημοσιεύσετε σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Μια διαδικτυακή υπηρεσία που σας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα παρέχεται από την innoetics.


Βασισμένη σε τεχνολογία που "κατάγεται" από το Ινστιτούτο Επεξεργασία του Λόγου-Ε.Κ. "Αθηνά", η συγκεκριμένη υπηρεσία αναλαμβάνει να μετατρέψει οποιονδήποτε τύπο Greeklish σε σωστά και ορθογραφημένα Ελληνικά, ταχύτατα και με εξαιρετική ακρίβεια!


Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΑΡΧΕΊΟ
Μάθετε περισσότερα: WIKIPEDIA, GREEKTIONARY, Το τέλος των Greeklish

Feb 2, 2012

ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ 2012

0 comments


ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΟΟΔΟΥ- REPORT CARDS

0 comments
Υπενθυμίζουμε στους γονείς και κηδεμόνες του σχολείου Αριστοτέλης-Credit (Eastern Commerece & GS Henry) ότι το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 12-1 μ.μ θα δοθούν οι έλεγχοι προόδου των μαθητών (Report Cards)  και θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τους καθηγητές ( Parent-teacher interviews).Όσοι γονείς επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους την παράσταση του θεάτρου Νεφέλη "Φωνάζει ο κλέφτης" στις 11 Φεβουαρίου, θα πρέπει αυτό το Σάββατο να υπογράψουν τις φόρμες συμμετοχής και να παραγγείλουν τα εισιτήριά τους.

Τα χειρόγραφα του Νεύτωνα online

0 comments


Το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων, επιτρέπει πλέον για πρώτη φορά τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», περισσότερες από 4.000 σελίδες, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα, που διατηρεί το φημισμένο πανεπιστήμιο, έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα online στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο θα δώσει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στο έργο και άλλων «κολοσσών» της επιστήμης, όπως ο Δαρβίνος.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση στη βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ, Γκραντ Γιανγκ, τα χειρόγραφα του Νεύτωνα αποκαλύπτουν τον τρόπο που σκεπτόταν και σταδιακά προχωρούσε στις σημαντικές ανακαλύψεις του, που σφράγισαν τη σύγχρονη επιστήμη.

Για ρίξτε όμως και μια ματιά στο σημειωματάριό του. Αναγνωρίζετε τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε;
http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/9
Πηγή: Καθημερινή, ΑΜΕ-ΜΠΕ