Mar 8, 2012

Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Θεσμοθετήθηκε το 1909 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρωτοβουλία της Γερμανίδας Ρόζα Λούξεμπουργκ, μέλους της Διεθνούς Σοσιαλιστικής.   


Καθιερώθηκε ως ημέρα σύμβολο για τις ταπεινώσεις αιώνων που είχαν υποστεί οι γυναίκες. Ως ημέρα αφετηρίας κι επανεκκίνησης για ένα καλύτερο αύριο. Πάνω απ' όλα ως ημέρα πένθους, περισυλλογής, σεβασμού και μνήμης για τις 129 εργάτριες που στις 8 Μαρτίου του 1908 κάηκαν ζωντανές στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Cotton» της Νέας Υόρκης.

Μία τραγωδία πρωτοφανούς βαρβαρότητας, εάν σκεφτεί κανείς ότι επί ώρες οι άμοιρες, στην πλειονότητά τους Ιταλο-Γερμανο-Πολωνο- Εβραίες μετανάστριες και μητέρες έψαχναν, αλλά δυστυχώς μάταια, τον τρόπο διαφυγής από το κτίριο που είχε σφραγίσει, με λοστούς και σιδερένιες μπάρες, ο ιδιοκτήτης του ως αντίποινα για την επ' αόριστον απεργία των υπαλλήλων του με την οποία στόχευαν απλώς στην επίτευξη καλύτερων συνθηκών εργασίας και πάνω απ' όλα σεβασμού στο αποκαλούμενο «ασθενές φύλο».

Έκτοτε, η θυσία τους θα άλλαζε ριζικά το καθεστώς και την έως τότε αποδεκτή θεωρία της ανδροκρατούμενης κοινωνίας προσφέροντας στην υποβαθμισμένη και ξεχασμένη γυναίκα τη θέση που της ανήκει.

Η  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εορτάζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Αμέτρητες  συγκεντρώσεις,  συνέδρια και εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλο τον κόσμο, για να τιμηθούν τα μεγάλα επιτεύγματα των γυναικών και να μας θυμίζουν τα εμπόδια και τις αδικίες που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να υφίστανται οι γυναίκες σε κάποια σημεία του πλανήτη.

Να πώς εορτάζεται η ημέρα αυτή σε διάφορες χώρες του κόσμου:
Στην Ιταλία οι γυναίκες λαμβάνουν κίτρινα λουλούδια, μιμόζες, από τους άνδρες της ζωής τους.
Στη Ρωσία, όπου η ημέρα είναι αργία, λουλούδια και σοκολάτες είναι τα παραδοσιακά δώρα.
Στην Κίνα, στο Νεπάλ και στη Μαδαγασκάρη είναι ημιαργία ή αργία και οι γυναίκες επίσης λαμβάνουν λουλούδια.

Στην Αρμενία οι εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη γυναίκα διαρκούν έναν ολόκληρο μήνα και λήγουν στις 7 Απριλίου, όπου είναι η Ημέρα της Ομορφιάς. Κι εδώ τα λουλούδια και τα σοκολατάκια είναι τα παραδοσιακά δώρα.

Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Περού, η Αργεντινή και η Χιλή στις γυναίκες προσφέρονται κόκκινα τριαντάφυλλα.

Στο Τορόντο έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης ,από διάφορες οργανώσεις για να τιμήσουν τον αγώνα και την προσφορά των γυναικών.

No comments:

Post a Comment