«Ένα ταπεινό κάλεσμα για ένα μεγάλο σκοπό»
Την Κυριακή 18 Απριλίου πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη του νέου 36 μελούς διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας στο Τορόντο.Ο ιστορικός αυτός παροικιακός οργανισμός που πέρυσι συμπλήρωσε έναν αιώνα δράσης , αποτελεί το συνδετικό κρίκο των δεκάδων χιλιάδων ομογενών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο και της επαρχίας του Οντάριο.
Με τα τμήματα Παιδείας και Πολιτισμού, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, τους Εθνοτοπικούς συλλόγους, τις Εκκλησίες και τις Εκδηλώσεις που διοργανώνει και υποστηρίζει, η Κοινότητα καταπιάνεται με ένα σύνθετο και ιδιαίτερα σημαντικό έργο που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της κληρονομιάς μας αλλά και την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς .
Για να φέρει σε πέρας την αποστολή της, η Ελληνική Κοινότητα στηρίζεται αποκλειστικά στη συμμετοχή εθελοντών , ατόμων κάθε ηλικίας, - πρώτης, δεύτερης αλλά και τρίτης γενιάς Ελληνοκαναδών- οι οποίοι διαθέτουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και το χρόνο τους σε κάθε κοινοτική δραστηριότητα, όπου μπορεί ο καθένας να προσφέρει , προκειμένου να συνεχιστεί η μακραίωνη πορεία της φυλής μας και να σωθούν οι αξίες και οι παραδόσεις του Ελληνισμού σε τούτη τη φιλόξενη χώρα.
Αυτή την περίοδο, που και η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα και δίνονται δύσκολες μάχες για το παρόν και το μέλλον του τόπου, η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο βρίσκεται επίσης σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Οι ομογενείς της πρώτης γενιάς που ήρθαν στον Καναδά, κυρίως τις δεκαετίες του 60 και του 70, είναι πλέον οι περισσότεροι στην ηλικία της σύνταξης και τα παιδιά τους είναι αυτά που έχουν αναλάβει το χρέος να συνεχίσουν το δικό τους έργο.
Η απόφαση που πάρθηκε πριν από μερικά χρόνια για την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου κοινοτικού κέντρου για να στεγαστούν οι υπηρεσίες και τα προγράμματα της Κοινότητας, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η οικονομική κρίση και η αστάθεια, που πέρασε και περνά ολόκληρος ο κόσμος, επηρεάζει τις δυνατότητες προσφοράς και οικονομικής υποστήριξης τέτοιων προσπαθειών.
Αν όμως αναλογιστούμε πόσο δυσκολότερες μέρες πέρασαν οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες, πόσα προβλήματα αντιμετώπισαν ( προσαρμογής, γλώσσας, εργασίας, κλπ ) και παρόλα αυτά κατάφεραν όχι μόνο ως άτομα να επιβιώσουν και να προκόψουν αλλά και κοινοτικά κέντρα να χτίσουν και να στεγάσουν εκκλησιές και σχολεία, τότε θα διαπιστώσουμε ότι με τις σημερινές συνθήκες το έργο μας είναι ευνοϊκότερο.
Ο Ελληνισμός στον Καναδά, χαίρει σήμερα της εκτίμησης του συνόλου των πολιτών και αναγνωρίζεται ως μια από τις εθνικές κοινότητες με τεράστια προσφορά στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Οι συμπολίτες μας ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη δική τους καταγωγή, τη θρησκεία και τα έθιμά τους θεωρούν την ελληνική κοινότητα ως ένα από ομορφότερα πετράδια του καναδικού μωσαϊκού.
Συμμετέχουν ενεργά στις γιορτές, τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις μας, κατακλύζουν το κέντρο της παροικίας μας , την Danforth, για να δουν από κοντά το Greek town,να γευτούν τις νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, να γνωρίσουν τα έθιμα και τις συνήθειές μας.
Για τους υπόλοιπους Καναδούς , εμείς τα μέλη της ελληνικής παροικίας , είμαστε οι καθημερινοί πρεσβευτές της χώρας από την οποία καταγόμαστε και του περίφημου πολιτισμού που αποτέλεσε την βάση για την εξέλιξη των περισσότερων λαών της γης.
Η Κοινότητά μας , εδώ στο Τορόντο, είναι ο καθρέφτης της πολιτιστικής μας δραστηριότητας και όσο αυτός ο καθρέφτης φθείρεται και θαμπώνει , τόσο λιγότερο λάμπει το φως του ελληνικού πνεύματος , τόσο μειώνεται ο σεβασμός γι αυτά που έχουμε ως λαός προσφέρει στην ανθρωπότητα και για τα οποία είμαστε όλοι τόσο υπερήφανοι.
Ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται την ταυτότητά του και την ελληνική του συνείδηση με το δικό του τρόπο.Άλλος επιλέγει το δρόμο της συμμετοχής και της εθελοντικής προσφοράς στα κοινά κι άλλος αποστασιοποιείται ή αδρανοποιείται προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις σύνθετες ανάγκες της καθημερινότητας.
Ωστόσο κανείς δεν είναι περισσότερο Έλληνας από τον άλλο, είτε πηγαίνει στο ελληνικό σχολείο είτε όχι, είτε μιλάει τη γλώσσα είτε απλά την καταλαβαίνει, είτε επισκέπτεται τακτικά την πατρίδα για διακοπές είτε την παρακολουθεί μέσα από τις τηλεοράσεις και το διαδίκτυο ...
Θα μπορούσε κανείς να βρει πολλές δικαιολογίες για να μην έρθει την επόμενη Κυριακή στην Ελληνική Κοινότητα,να συμμετάσχει στις εκλογές, να ψηφήσει.
Θα μπορούσε να επικαλεστεί τον καιρό, την απόσταση, τη διάθεση, τα ερωτηματικά ή την κριτική του στα όσα έχει η Κοινότητα προσφέρει ως σήμερα στην παροικία, στην Ελλάδα και στον Καναδά.
Θα μπορούσε να πει ότι διαφωνεί με τα πεπραγμένα, να εκδηλώσει την αντίθεσή του για ό,τι έχει φτιαχτεί ως σήμερα.
Δεν θα μπορούσε όμως κανείς να μην σεβαστεί δυο πράγματα:
- Αφενός το χρόνο και τις θυσίες που έχουν καταθέσει χιλιάδες ανώνυμοι εθελοντές ομογενείς μέχρι σήμερα σε αυτά τα εκατό και πλέον χρόνια που υπάρχει οργανωμένη ελληνική κοινότητα στο Τορόντο, για να μπορούμε σήμερα εμείς να έχουμε ένα σπίτι ( όσο παλιό κι αν είναι) όπου υποδεχόμαστε τη φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων, όπου διδάσκουμε τη γλώσσα μας, τους χορούς μας, τις παραδόσεις μας, όπου ο συνταξιούχος θα λάβει ένα χέρι βοήθειας , όπου ο πικραμένος θα δεχτεί μια παρηγοριά στη γλώσσα του, όπου ο χαρούμενος θα μοιραστεί τη χαρά και την επιτυχία του.
- Αφετέρου το δικαίωμα των νέων Ελλήνων του Καναδά , ακόμη και όσων ακόμη δεν έχουν γεννηθεί , να βρουν κι εκείνοι όταν μεγαλώσουν ένα σχολείο να μάθουν τη γλώσσα των προγόνων τους, να μπορούν κι εκείνοι να βλέπουν τη γαλανόλευκη να κυματίζει υπερήφανα στις εθνικές μας γιορτές , τους χορούς και τα πανηγύρια μας.
Την Κυριακή , στις 18 Απριλίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο. Από τις 12 το μεσημέρι ως τις 7 το βράδυ τα μέλη της Κοινότητας , στα οποία συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι γονείς των μαθητών του σχολείου μας, καλούνται να επιλέξουν τους αξιότερους και ικανότερους μεταξύ των 42 συμπάροικων που διεκδικούν την εκλογή τους στο νέο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.
Το συμβούλιο αυτό θα κληθεί να οδηγήσει την Κοινότητα σε μια νέα εποχή, να αποπερατώσει το νέο κοινοτικό κέντρο, να ενισχύσει τα σχολεία και τα πολιτιστικά προγράμματα, να ανοίξει νέους ορίζοντες και να εντάξει στους κόλπους της Κοινότητας όλους τους Έλληνες και Φιλλέληνες που ζουν ή δραστηριοποιούνται στην πόλη του Τορόντο.
Μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι την Κοινότητα, κάνοντας ένα μικρό πρώτο βήμα.Ενθαρρύνοντας με την παρουσία και την ψήφο μας όσες και όσους έχουν θέσει υποψηφιότητα και επιθυμούν να προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια μέσα από τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο.
Ο Ελληνισμός χρειάζεται την Κοινότητα γιατί μπορεί και πρέπει να έχει εκτός από ένδοξο παρελθόν και ένα λαμπρό μέλλον. Η Κοινότητα είμαστε όλοι.
Οδυσσέας Ελύτης, Μικρός Ναυτίλος
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Alexis, George
Alikakis, George
Andrikopoulos, Makis
Babatsikos, Nick
Bithas, Irene
Chantzis, Jim
Dalakouras, Stavros
Diolitsis, George
Dogantzis, Rosie
Dracopoulos, Dr. Anastasios
Fotiadis, Petros
Galiatsos, Peter
Georgakopoulos, Nikona
Georgareas, Louis (Elias)
Georgopoulos, Konstantinos
Geronikolos, Lazaros
Gekas, George
Gekas, Michael
Haros, Argyrios
Kakagiannis, Anastasia
Kakarelis, George
Karaiskakis, George
Karavelos, Sophia
Keramidopoulos, Sue
Kimonos, Marios
Korkontzilas, Fotios
Liarakos, John
Mastorakos, Peter
Miliaris, Dimitrios
Milonakis, Manolis
Nikolaos, George
Nikopoulos, Dr. George N.
Oulis, George
Padelopoulos, Chris
Pagonis, Emmanuel
Pappas, Costas
Psarologos, Antonios
Tamtakiridis, Georgina
Traikos, Dimitrios
Tsiligiannis, Peter
Tziortzis, Alexandros
Zoubaniotis, Helen
No comments:
Post a Comment