Mar 28, 2010

Θερινό σχολείο στην Καλαμάτα για νέους ομογενείς- Πρόγραμμα φιλοξενίας και εκπαίδευσης- Σημαντική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Μεσσηνίων Η.Π.Α-Καναδά

0 comments

Μέχρι τις 14 Απριλίου οι αιτήσεις για νέες και νέους (18-24 ετών) για το καλοκαίρι του 2010

Μια σημαντική προσπάθεια καταβάλει η δραστήρια Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία Βόρειας Αμερικής για τη φιλοξενία και εκπαίδευση νέων ομογενών στην πόλη της Καλαμάτας κάθε καλοκαίρι.Το πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, παρουσίασε χθες στο Σύλλογο Γονέων του σχολείου «Αριστοτέλης» ο εκπρόσωπος της Παμμεσσηνιακής, καθηγητής Θεόδωρος Τζαλαλής, που είναι και ένας από τους εμπνευστές και προτεργάτες αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας.


Ο κ. Τζαλαλής κάλεσε τους Ελληνοκαναδούς γονείς να δώσουν στα παιδιά τους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την Ελλάδα, να συμπληρώσουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και να πάρουν μια γεύση από σημαντικά ιστορικά μνημεία και περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντας στα πλαίσια του προγράμματος Θερινού Σχολείου Καλαμάτας -2010
Το πρόγραμμα αφορά σε ελληνικής καταγωγής νέες και νέους, ηλικίας 18-24 ετών που μπορούν να φιλοξενηθούν στην πόλη της Καλαμάτας τον Ιούλιο ( μεταξύ 5-25 του μηνός). Εκεί θα τους δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν καθημερινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού από καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου αλλά και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές και οργανωμένες ξεναγήσεις σε χώρους όπως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, τις Μυκήνες, την πόλη της Πύλου και την Αρχαία Ολυμπία.

 Οι νέες και οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, διαμένουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας ( τα έξοδα καλύπτει ο Δήμος Καλαμάτας) τους προσφέρεται δωρεάν πρωινό και μεσημεριανό φαγητό ενώ δεν επιβαρύνονται ούτε για τα μαθήματα αλλά και ούτε για τις μετακινήσεις και ξεναγήσεις τους . Μετά τις δυο το μεσημέρι, και εφόσον δεν υπάρχει προγραμματισμένη εκδρομή-επίσκεψη, τα παιδιά είναι ελεύθερα να κάνουν το μπάνιο τους και να διασκεδάσουν, συνδυάζοντας έτσι το σχολείο και τα μαθήματα με τις θερινές διακοπές.

Ιδαίτερα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι οι νέοι ομογενείς, που προέρχονται από όλο τον κόσμο, αποτελούν για όλο το διάστημα της παραμονής τους στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τις τοπικές αρχές και τα Μέσα Ενημέρωσης καθώς γίνονται οι πρεσβευτές της ομογένειας και όσες /όσοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια μεταφέρουν τις καλύτερες εντυπώσεις τους για την υποδοχή,φιλοξενία και ζεστή επικοινωνία με διοργανωτές, φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Ενημέρωση του Συλλόγου Γονέων από τον καθηγητή Θόδωρο Τζαλαλή

Ο κ. Τζαλαλής συνοψίζοντας τα πολλαπλά οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του καλοκαιρινού σχολείου Καλαμάτας, τόνισε πως η φιλοξενία και η επί τόπου διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, σε συνδυασμό με όλα όσα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τα παιδιά κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα μαζί με άλλους συνομηλικούς τους, (ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο) επιτυγχάνει τη σημαντική ενίσχυση των δεσμών των νέων ομογενών με την πατρίδα και τους βοηθά να συμπληρώσουν και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο όσα διδάχτηκαν από την οικογένειά τους και τη φοίτησή τους στο ελληνικό σχολείο κατά τα μαθητικά τους χρόνια.

Εμείς απλώς να προσθέσουμε ότι το ελληνικό σχολείο της διασποράς από μόνο του, με τις λίγες ώρες διδασκαλίας ελληνικών την εβδομάδα, δεν είναι σε θέση να σηκώσει όλο το βάρος της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας των ομογενών μαθητών δεύτερης και τρίτης γενιάς.Τα προγράμματα κατασκήνωσης και φιλοξενίας στην πατρίδα , ειδικά όταν συνδυάζονται με οργανωμένα μαθήματα γλώσσας , ιστορίας και πολιτισμού , όπως το συγκεκριμένο πρόγραμμα των αποδήμων Μεσσήνιων, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό αρκεί να μην αφήνονται στην τύχη τους και στις φιλότιμες και αξιέπαινες προσπάθειες μιας μικρής ομάδας ανθρώπων με μεράκι και διάθεση.

Την προσπάθεια της Παμμεσηνιακής ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά που υποστηρίζεται από το Δήμο Καλαμάτας, το ΤΕΙ της πόλης και το Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου θα πρέπει να ενισχύσουν κι άλλοι φορείς - εντός και εκτός Ελλάδας – και να μιμηθούν κι άλλοι εθνοτοπικοί ομογενειακοί σύλλογοι.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και έντυπο για τη σχετική αίτηση συμμετοχής ( η προθεσμία υποβολής είναι ως τις 14 Απριλίου) στο site της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας:
 http://www.pan-messinian.com/ 
http://www.pan-messinian.com/SummerSchool2010.pdf

Mar 27, 2010

Ομιλία του δικαστή Βασίλη Φάτση στους μαθητές του ελληνικού σχολείου «Αριστοτέλης»

0 comments

Στους μαθητές του Λυκείου της Ελληνικής Κοινότητας «Αριστοτέλης» , στο σχολείο Eastern, μίλησε το Σάββατο 27 Μαρτίου ο ειρηνοδίκης κ. Βασίλης Φάτσης, ένας από τους ελάχιστους Έλληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς που κατόρθωσε να σταδιοδρομήσει στο καναδικό δικαστικό σώμα.
Η ομιλία του ομογενή δικαστή είχε ως σκοπό να ενημερώσει τις μαθήτριες και τους μαθητές του «Αριστοτέλη» για το δικαστικό σύστημα του Καναδά , να προσανατολίσει και να προϊδεάσει όσους σκέφτονται να ακολουθήσουν σπουδές στα νομικά , φιλοδοξώντας να κάνουν καριέρα δικηγόρου ή δικαστικού λειτουργού αλλά και να προειδοποιήσει τα ελληνόπουλα – που βρίσκονται στη δύσκολη ηλικία της εφηβείας - για τους κινδύνους που υπάρχουν στην κοινωνία και τους οποίους ένας δικαστής αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει καθημερινά μέσα από την εργασία του.

                                        Ο ειρηνοδίκης του Οντάριο κ.Βασίλης Φάτσης

Η πρωτοβουλία για τη διάλεξη του κ. Φάτση ανήκει στους διδάσκοντες και στο σύλλογο Γονέων του «Αριστοτέλη» στο σχολείο Eastern.Οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους κάθε Σάββατο στο ελληνικό πρόγραμμα credit, στέκονται στο πλευρό του Γραφείου Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας και των εκπαιδευτικών και δίνουν από κοινού τη μάχη για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και συνείδησης στους μαθητές της δεύτερης και τρίτης γενιάς στον Καναδά.
Το πρόγραμμα διαλέξεων ( Guest Speakers) που ξεκίνησε πιλοτικά φέτος με πρώτο προσκεκλημένο τον Έλληνα καθηγητή-Περιβαλλοντολόγο του πανεπιστημίου του Τορόντο Γιώργο Αρχοντίτση, φιλοδοξεί να φέρει τους μαθητές των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας σε επαφή με διακεκριμένα μέλη της παροικίας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν για τα παιδιά πρότυπα και να τα βοηθήσουν να εκτιμήσουν και να εκμεταλλευτούν την σπουδαία ελληνική τους κληρονομιά.Ομογενείς που διακρίνονται για το ήθος τους, την προσφορά τους στα κοινά και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία - όπως ο σημερινός ομιλητής κ. Φάτσης - δείχνουν έτσι στα ελληνόπουλα τον σωστό δρόμο, εκείνον που οδηγεί στην προσωπική και επαγγελματική τους καταξίωση.

Μαθητές του "Αριστοτέλη"παρακολουθούν την ομιλία

Στην ομιλία τους προς τους μαθητές που έγινε τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά ο κ Φάτσης αναφέρθηκε αρχικά στη δομή και λειτουργία της Καναδικής δικαιοσύνης που στηρίχθηκε και εξελίχθηκε με βάση το Βρετανικό μοντέλο.Ο Ελληνοκαναδός Ειρηνοδίκης εξήγησε πως το επαρχιακό δικαστικό σύστημα του Οντάριο ( Court of Ontario) περιλαμβάνει το Πρωτοδικείο (Ontario Court of Justice )με το τμήμα ειρηνοδικών και το τμήμα επαρχιακών δικαστών (Superiοr Court of Justice) όπου εδικάζονται αστικές υποθέσεις και κακουργήματα ενώ υπάρχει και το Εφετείο της επαρχίας (το Ontario Superior Court ) όπου εκδικάζονται οι εφέσεις . Σε ομοσπονδιακό επίπεδο υπάρχει και το Ανώτατο Εφετείο του Καναδά ( αντίστοιχο του ελληνικού Άρειου Πάγου) όπου γίνεται η ερμηνεία του νόμου για υποθέσεις που ξεπερνούν τα επαρχιακά εφετεία.
Ακολούθως ο κ. Φάτσης εξήγησε στους μαθητές ποιες είναι οι δικές του αρμοδιότητες ως ειρηνοδίκης που διαφέρουν σε σχέση με τις αρμοδιότητες του αντίστοιχου δικαστή της Ελλάδας, αφού στον Καναδά τα Ειρηνοδικεία είναι υπεύθυνα μεταξύ άλλων και για την έκδοση ενταλμάτων έρευνας ή σύλληψης, για ακροάσεις προσωρινής αποφυλάκισης ή κράτησης υπόπτων, υποθέσεις δηλαδή που σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία απασχολούν τους εισαγγελείς και τους ειδικούς ανακριτές-δικαστές.

Ο κ Φάτσης συνομιλεί με τα μέλη του Συλλόγου Γονέων

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας δικαστής και την κρισιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνει καθημερινά χρησιμοποίησε το παράδειγμα των περιπτώσεων προσωρινής αποφυλάκισης ( bail hearing) όπου ο ειρηνοδίκης καλείται , χωρίς να έχει υπόψιν του στοιχεία που προκύπτουν από την ακροαματική διαδικασία μιας δίκης και τις καταθέσεις μαρτύρων , να αποφασίσει αν ένας κρατούμενος θα αποφυλακιστεί με όρους ή θα παραμείνει έγκλειστος ως την ημέρα της δίκης του , που μπορεί να είναι μετά από αρκετούς μήνες.Το τεράστιο ηθικό βάρος του δικαστή σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρέπει να κρίνει συνεκτιμώντας τις πιθανότητες που έχει ένας ύποπτος να προβεί σε εγκληματική ενέργεια εφόσον αποφυλακιστεί , με τις πιθανότητες να στερηθεί την ελευθερία του ένας αθώος εφόσον προφυλακιστεί.
Ο κ Φάτσης τόνισε πως σε τέτοιες περιπτώσεις η ορθή κρίση και η προσεκτική ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν για κάθε ύποπτο ( όπως π.χ το ποινικό του μητρώο)είναι το μοναδικό όπλο ενός λειτουργού της δικαιοσύνης που θα κατηγορηθεί από τον τύπο και την κοινή γνώμη αν αποφυλακίσει κάποιον ο οποίος στη συνέχεια προβεί σε εγκληματική πράξη.Ωστόσο υπενθύμισε ότι βασική αρχή των δικαστών και του νομικού μας συστήματος αποτελεί το σκεπτικό πως είναι προτιμότερο να αθωωθούν 99 ένοχοι παρά να καταδικαστεί ένας αθώος- κάτι που όπως υπογράμμισε στα παιδιά, αντιλαμβάνεται μόνο εκείνος που θα βρεθεί πισω από τα κάγκελα της φυλακής ,ανάμεσα σε εγκληματίες , χωρίς να έχει παραβεί το νόμο.


Η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Γεωργία Ρίζου και ο υπεύθυνος του σχολείου Eastern  Θέμης Αραβοσιτάς ευχαριστούν  τον κ.Φάτση για τη διάλεξη

Αφού αναφέρθηκε, μετά από ερωτήσεις μαθητών, σε περιπτώσεις που ο ίδιος βρέθηκε σε δύσκολη θέση και προβληματίστηκε έντονα από ορισμένες υποθέσεις, ο ομογενής δικαστής μίλησε και για τους Έλληνες και τη σημασία της προστασίας της γλώσσας και του πολιτισμού μας, τις δυνατότητες κοινωνικής και επαγγελματικής ανόδου των νέων μεταναστών στον Καναδά αλλά και προχώρησε σε συμβουλές προς τους έφηβους για τους κινδύνους που παραμονεύουν , συχνά και μέσα από το φιλικό τους περιβάλλον , κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα των ναρκωτικών που είναι η μάστιγα της νεολαίας στην εποχή μας.
«Εκείνοι που σας παρουσιάζονται ως μάγκες και έξυπνοι, που νομίζουν ότι είναι προχωρημένο ( cool) να παίρνει κανείς ναρκωτικά ή να παρανομεί για να κερδίσει εύκολα και γρήγορα τα πλούτη, είναι αυτοί που καταλήγουν στα κελιά χαραμίζοντας τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στις μίζερες συνθήκες της φυλακής, όπου φυσικά όταν τους δει κανείς συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει τίποτα το προχωρημένο σε αυτό το κατάντημα» είπε ο ομογενής δικαστής καλώντας τους μαθητές να επισκεφτούν τα δικαστήρια και τα κρατητήρια τους για να αποκτήσουν μια εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία στη ζωή τους. ( Είναι δυνατή η επίσκεψη μαθητών σε δικαστήρια του Οντάριο όπου κάθε μήνα δικαστές αναλαμβάνουν την ξενάγηση ολιγομελών σχολικών ομάδων στα πλαίσια επαρχιακού προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού )
Ακολούθησε διάλογος με τα παιδιά που «ανέκριναν» τον ομιλητή ζητώντας διευκρινήσεις για τον σύνθετο αλλά και ενδιαφέρον χώρο των δικαστηρίων. Το μήνυμα που ο κ. Φάτσης κατάφερε να μεταφέρει στις μαθήτριες και τους μαθητές του « Αριστοτέλη» ήταν απλό , κατανοητό και πολύτιμο.
«Αν τα κατάφερα εγώ , ένας μετανάστης που ήρθα από την Ελλάδα χωρίς να μιλάω ούτε λέξη αγγλικά , να φτάσω στη θέση που βρίσκομαι σήμερα, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε και εσείς , μπορεί ο καθένας να πετύχει το στόχο του, αρκεί να το θέλει και να προσπαθήσει. Να μην κοιτάζετε ψηλά προς την κορυφή και το μεγάλο στόχο γιατί αυτός φαίνεται μακρινός και μπορεί να σας αποθαρρύνει ο φόβος της αποτυχίας,να κοιτάζετε πάντα το επόμενο βήμα που είναι πιο εύκολο να το πετύχετε»

Mar 25, 2010

Earth Hour 2010 - Ώρα Γης 2010

0 comments

Στις 27 Μαρτίου το βράδυ, περισσότερες από 250 πόλεις του Καναδά και εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη Γη καλούνται να γίνουν «πρωταγωνιστές» στην Ώρα της Γης
και να σβήσουν τα φώτα των σπιτιών τους. Η κίνηση αυτή θα γίνει από τις 8:30 έως τις 9:30 ,τοπική ώρα , προκειμένου ΟΛΟΙ μαζί με αυτόν τον τρόπο να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στην κλιματική αλλαγή: ένα μήνυμα οτι ΟΛΟΙ μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη (global warming).
Το συμμετοχικό αυτό γεγονός ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης

W.W.F. (World Wildlife Fund) και εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κίνημα με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το κέντρο του Τορόντο , το C.N.Tower και οι πανύψηλοι ουρανοξύστες θα σκοτεινιάσουν.
Στην Ελλάδα,η οποία βρίσκεται στην πρώτη τριάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, μνημεία που αποτελούν παγκόσμια σύμβολα όπως ο Παρθενώνας , ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο , ο λόφος του Λυκαβηττού , η Καμάρα και ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη και άλλα , θα βρεθούν στο σκοτάδι.


Ο πρόεδρος της οργάνωσης W.W.F. Canada ,Gerald Butts, λέει :

"I hope people will use Earth Hour to think about the changes they can make every day to help make a difference".

"Εύχομαι η Ώρα της Γης να κάνει τον κόσμο να αναλογιστεί τι πρέπει να αλλάξουμε  στην καθημερινή  μας ζωή για να κάνουμε τη διαφορά"

 - Σύνδεση με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Toronto Star
 - Συμμετοχή διασημοτήτων στην εκστρατεία, άρθρο στην Toronto Star
 - Το Τορόντο στο σκοτάδι για την Ώρα της Γης  (εκδηλώσεις)   

Μ.ΣΙΓΑΛΑ


ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ: ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΡΑΒΗΞΤΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ                                                                                                                                

( ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" 11ης- 12ης ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΟΥΣ)

Mar 24, 2010

Διάλεξη του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή στην Ελληνική Κοινότητα

0 comments

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης στο Τορόντο

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Διοκητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τορόντο στα πλαίσια της οποίας θα δώσει διάλεξη στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο ( 30 Thorncliffe Park Drive) την Παρασκευή 26 Μαρτίου ( 7:30 μμ- είσοδος ελεύθερη)
Ο καθηγητής με την τεράστια προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό και την ανάδειξη του εθνικού μας αρχαιολογικού πλούτου, θα αναπτύξει στην ομογένεια του Τορόντο το θέμα « Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η αρχιτεκτονική του και το εκθεσιακό του πρόγραμμα».

Η ομιλία του διακεκριμένου Έλληνα καθηγητή αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους μαθητές του «Αριστοτέλη», τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και για όλους τους ομογενείς του Οντάριο να ενημερωθούν σχετικά με το νέο μουσείο της Αθήνας, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από τον Ιούνιο του 2009 οπότε άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό ( το Μουσείο της Ακρόπολης ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο επισκεπτών σε λιγότερο από πέντε μήνες λειτουργίας του).

Δημήτρης Παντερμαλής

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε αρχικά Ιστορία και Αρχαιολογία και στη συνέχεια Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ειδικεύτηκε στην Κλασική Αρχαιολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Freiburg της Γερμανίας, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1968. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει αρχικά τη θέση του Επιμελητή του Μουσείου Εκμαγείων και ακολούθως να διδάξει στο «Αριστοτέλειο» ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ( δίδαξε μεταξύ άλλων μαθήματα αρχαίας αρχιτεκτονικής, γλυπτικής , ζωγραφικής και επιγραφικής). Παράλληλα πραγματοποίησε ομιλίες σε πανεπιστήμια, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, την Αφρική και την Ωκεανία και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια.

Από το 1973 διευθύνει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Διόν, όπου εφαρμόζει προγράμματα μετατροπής της περιοχής των ανασκαφών σε αρχαιολογικό πάρκο. Διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και πρόεδρος του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ενώ είναι ακόμη τακτικό μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από το Σεπτέμβριο του 1996 ως το Μάρτιο του 2000 διετέλεσε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως βουλευτής επικρατείας, διάστημα κατά το οποίο εξελέγη και πρόεδρος της μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.



Από το Μάιο του 2000 είναι πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και από το Μάιο του 2009 είναι πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης.

Mar 23, 2010

Αφιέρωμα στην εθνική γιορτή της Ελλάδας: 25η Μαρτίου 1821- Το χρονικό του απελευθερωτικού μας αγώνα

0 comments

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης




 





Γενικά για την έναρξη και την πορεία της Επανάστασης του 1821

 «Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε; «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με τα σιταροκάραβα βατσέλια». Αλλά, ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση».

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Από το λόγο του στην Πνύκα στις 8 Οκτωβρίου 1838).

photo by Theodore Bourkoulas

Το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στο Βασιλικό Μεσσηνίας

Η ελληνική επανάσταση του 1821, επικός απελευθερωτικός αγώνας, του επί αιώνες,  υπόδουλου ελληνικού λαού, υπήρξε ο πιο σημαντικός σταθμός της ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού.
Σφράγισε την εθνική πορεία των Ελλήνων, αφού η επιτυχής τελική έκβασή του, μετά από εννιά χρόνια σκληρού, ηρωικού, αλλά και αιματηρού πολέμου, σε πολλά μέτωπα, σήμανε την ίδρυση, από το 1830, του ελληνικού κράτους και την ένταξη της Ελλάδος, ύστερα από πολλούς αιώνες, στον πολιτικό χάρτη των ανεξάρτητων κρατών της γης.
Και γύρω απ' αυτό το, αρχικά, μικρό κράτος, που δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες και τις θυσίες των αγωνιστών του '21, θα συγκεντρωθεί σιγά-σιγά όλος ο Ελληνισμός για να πραγματοποιήσει τη νέα του ιστορική πορεία.

Ο αγώνας της εθνικής παλιγγενεσίας, μακροχρόνιος, άνισος, με κορυφώσεις ηρωισμού αλλά και με περιόδους κάμψης και κατάπτωσης, κατόρθωσε να σφυρηλατήσει την εθνική συνείδηση των Ελλήνων, να αναπτύξει την εθνική τους ενότητα και να εμπνεύσει τις επόμενες  γενιές για διαδοχικές εξορμήσεις και απελευθερώσεις ώστε να λάβει η Ελλάδα τη σημερινή της μορφή.
Ακόμη, σε καιρούς απογοήτευσης και δοκιμασίας, εμψύχωσε τους αλύτρωτους Έλληνες και τους έδωσε τη δύναμη για καρτερία και αντίσταση, μέχρι να μπορέσουν να πετύχουν κι αυτοί την εθνική τους αποκατάσταση και ένταξη στον εθνικό κορμό.
Ταυτόχρονα, υπήρξε κορυφαίο πολιτικό γεγονός και για την ίδια την ιστορία της Ευρώπης, αφού απασχόλησε την ευρωπαϊκή διπλωματία, ενεργοποίησε τις φιλελεύθερες συνειδήσεις, προκάλεσε το φιλελληνικό κίνημα, όπλισε με προσδοκίες τους ευρωπαϊκούς λαούς που αναζητούσαν την εθνική τους δικαίωση, παρέσυρε κυβερνήσεις μεγάλων δυνάμεων να ενδιαφερθούν, θετικά ή αρνητικά, και στο τέλος να υποχρεωθούν να συνεργασθούν και να συνυπογράψουν τα πρωτόκολλα για την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.



Η ελληνική επανάσταση παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις κατά τα εννέα χρόνια της διάρκειάς της, με εναλλαγές επιτυχιών αλλά και αποτυχιών, εμφύλιους σπαραγμούς, μέχρι να μπορέσει να ισχυροποιηθεί και να αναγνωριστεί από τις εγγυήτριες δυνάμεις με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου του 1830, που δημιούργησε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

 
Και ένα απόσπασμα από τον αυθεντικό λόγο του στρατηγού, Γιάννη Μακρυγιάννη:

Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί.


Και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκιάση ή χαλάση, να λέγη «εγώ». Όταν όμως αγωνίζωνται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέη «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» και όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκιάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί»


Mar 17, 2010

Η ημέρα του Αγίου Πατρικίου, οι Ιρλανδοί και η διάσωση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος

0 comments

Στην Ιρλανδία αλλά και σε όλο τον κόσμο όπου ζουν Ιρλανδοί η 17η Μαρτίου είναι όχι απλά η θρησκευτική γιορτή του Αγίου Πατρικίου αλλά η μεγαλύτερη γιορτή ενός έθνους που διατηρεί μια πλούσια παράδοση και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία.

Με αφορμή την ημέρα αυτή σε ολόκληρο τον κόσμο κυριαρχεί το πράσινο ( εθνικό χρώμα της νησιωτικής χώρας ) και το τριφύλλι ( εθνικό σύμβολο μαζί με την άρπα) ενώ πραγματοποιούνται εντυπωσιακές - μη στρατιωτικές παρελάσεις- και άλλες εκδηλώσεις ( στο Σικάγο κάθε 17 Μαρτίου, από το 1962 μέχρι σήμερα, τα νερά του ποταμού της πόλης βάφονται πράσινα για χάρη των Ιρλανδών και της εθνικής τους γιορτής)


 Ένα σπουδαίο γεγονός που συνδέει την Ιρλανδία και τη δράση του Αγίου Πατρικίου , με την Ελλάδα και ειδικά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, είναι αυτό που αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Πως οι Ιρλανδοί έσωσαν τον Πολιτισμό» ο συγγραφέας Thomas Cahill ο οποίος αναφέρεται στο έργο της αντιγραφής βιβλίων και συγγραμμάτων του αρχαίου κόσμου ( όχι μόνο τα χριστιανικού αλλά και τα ειδωλολατρικού/ελληνικού και ρωμαϊκού περιεχομένου) το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Πατρίκιο και τους μαθητές του τη δύσκολη εποχή του Μεσαίωνα, όταν ολόκληρη η Ευρώπη ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι και κινδύνευε ο πλούτος του αρχαίου πνεύματος.


Οι Ιρλανδοί διανοούμενοι εκείνης της εποχής , που μόλις είχαν μυηθεί στον χριστιανισμό αλλά και τα γράμματα, δούλεψαν πυρετωδώς συγκεντρώνοντας και αντιγράφοντας τεράστιο αριθμό γραπτών πηγών οι οποίες με τον τρόπο αυτό διασώθηκαν.

 Το ελληνικό πνεύμα και ο τεράστιος πολιτισμός του, που αναπτύχθηκε την εποχή της αρχαιότητας, εκτιμήθηκε από τους Ιρλανδούς ως θησαυρός και διαφυλάχθηκε για να περάσει στις επόμενες γενιές και να αποτελέσει τους επόμενους αιώνες ( Διαφωτισμός, Γαλλική Επανάσταση) πηγή έμπνευσης του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού.

Για να τιμήσουμε λοιπόν κι εμείς τους Ιρλανδούς ( που κάποιοι άδικα εξακολουθούν να θεωρούν ως παρανυχίδα της Αγγλοσαξονικής /Βρετανικής φυλής ενώ πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και υπερήφανο έθνος) σας μεταφέρουμε στοιχεία που συγκεντρώσαμε για την Ιρλανδία και τον πολιτισμό της με τη βοήθεια της Ιρλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα και άλλων πηγών που μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας τις συνδέσεις ξεχωρίζουν.( κοκκινισμένες λέξεις-φράσεις)


Το αφιέρωμα στην Ιρλανδία γίνεται προς τιμήν του αγαπημένου Ιρλανδο-Καναδού καθηγητή Jim Cummins ( Καθηγητής στον τομέα των Παιδαγωγικών Σπουδών και του Τμήματος Σύγχρονων Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο-OISE , συγγραφέας, γνήσιος φίλος της Ελλάδας, του πολιτισμού, των γραμμάτων και των ανθρώπων της)

Mar 15, 2010

Ελληνόπουλα διαπρέπουν στο χώρο της κλασικής μουσικής: Constantine Caravassilis-Ariana Chris

1 comments

Το Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανακοίνωσε πως το βραβείο καναδικής μουσικής "Karen Kieser" δόθηκε φέτος στον ομογενή Κωνσταντίνο Καραβασίλη για το έργο του « Η Σαπφώ από τη Μυτιλήνη» το οποίο θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 19 Μαρτίου, 7:30 μ.μ. στο Walter Hall με ερμηνεύτρια ( mezzo-soprano) την Ariana Chris.

Διπλά υπερήφανοι τόσο για τον Κωνσταντίνο όσο και για την Αριάνα ( κόρη της καθηγήτριας Αφροδίτης Ζερβού, μέλος του Συμβουλίου Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας και επί σειρά ετών διδάσκουσα στο σχολείο μας) σας καλούμε να απολαύσετε αυτούς τους δυο νέους εξαιρετικούς καλλιτέχνες που αποτελούν ένα κόσμημα για την παροικία μας και εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τον Ελληνισμό στην κλασική μουσική σκηνή της Βόρειας Αμερικής.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου:

The University of Toronto Faculty of Music is pleased to announce the 2009 Karen Kieser Prize in Canadian Music will be awarded to Constantine Caravassilis for his work, Sappho de Mytilène for mezzo-soprano ( Ariana Chris), flute and piano. A performance of the winning composition is planned for the gamUT ensemble concert on March 19, 2010 at 7:30 p.m. in Walter Hall. Constantine Caravassilis is in the third year of the Doctor of Musical Arts degree program at the University of Toronto. A detailed biography is available on the composer's website

 
Σχετικό άρθρο για τη συνεργασία των δυο καλλιτεχνών από τον James Karas ( Hellenic Press)

 Η συγκλονιστική ερμηνεία του εθνικού ύμνου της Ελλάδας από την Αριάνα στους Ολυμπιακούς αγώνες - Βανκούβερ 2010 

Mar 9, 2010

SCHOOL CALENDAR- ΣΧΟΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ( ΜARCH - JUΝΕ 2010)

0 comments
 Το σχολείο μας δεν θα λειτουργήσει για τα επόμενα δυο Σάββατα ( 13, 20 Μαρτίου) αφού έχουμε MARCH BREAK. Θα ξανασυναντηθούμε λοιπόν στις 27 Μαρτίου ( την επόμενη μέρα είναι και η μεγάλη παρέλαση για την εθνική μας γιορτή όπου καλούμε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές να έρθουν να παρελάσουν μαζί με τους δασκάλους και τις δασκάλες τους στη Danforth).
 Ακολουθεί το σχολικό μας ημερολόγιο για τους τελευταίους μήνες ώστε να κάνουμε όλοι τον προγραμματισμό μας.

Προσέξτε και σημειώστε τις ημερομηνίες για:
  •  το Πάσχα (3 Απριλίου), 
  •  το χορό του σχολείου ( Παρασκευή 21 Μαϊου- την επόμενη δεν έχουμε μαθήματα αφού είναι το VICTORIA DAY LONG WEEKEND)
  • τις εξετάσεις/exams (που είναι φέτος στις 12 Ιουνίου)

 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010

• Σάββατο 13 Διακοπές Μαρτίου-March Break , no classes

• Σάββατο 20 Διακοπές Μαρτίου- March Break, no classes

•Σάββατο 27 μάθημα 4 ώρες


  •  ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ: ΚΥΡΙΑΚΗ 28/3 ΣΤΙΣ 3:30 ΣΤΗ DANFORTH

                                                   

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

• Σάββατο 3 Αργία Πάσχα- Easter , no classes

• Σάββατο 10 μάθημα 4 ώρες University Entrance Marks


• Σάββατο 17 μάθημα 4 ώρες


• Σάββατο 24 μάθημα 4 ώρες





  ΜΑΪΟΣ 2010


• Σάββατο 1 μάθημα 4 ώρες Έκθεση Ιδεών- Essay

• Σάββατο 8 μάθημα 4 ώρες Culmunating Activities

• Σάββατο 15 μάθημα 4 ώρες Culmunating Activities


• Παρασκευή 21 Χορός - Graduation Dance at Spirale Banquet Hall

• Σάββατο 22 Αργία - Victoria Day, no classes

• Σάββατο 29 μάθημα 4 ώρες




ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

 • Σάββατο 5  μάθημα 4 ώρες


• Σάββατο 12 μάθημα 2 ώρες
                 Εξετάσεις - Exam 2 hours


• Σάββατο 19 GRADUATION

Mar 7, 2010

ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

0 comments

"«Oταν ήμουν μικρός, έπαιζα άπειρες ώρες παιχνίδια στο Διαδίκτυο. Υπήρχαν φορές που δεν πήγαινα στο σχολείο διότι δεν είχε τελειώσει ένα παιχνίδι. Το χειρότερο ήταν όταν κανονίζαμε LΑΝ (Local Αrea Νetwork). Ξεχνούσα ακόμη και να φάω. Εννοείται ότι δεν έδινα σημασία στους γονείς μου όταν μου φώναζαν ότι θα με πονέσουν τα μάτια μου και το κεφάλι μου...
τόσες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Δεν άκουγα κανέναν και το κακό έγινε. Μια μέρα βρέθηκα στο νοσοκομείο με υπερκόπωση. Το κεφάλι μου ήταν "καζάνι" ύστερα... από έξι μέρες LΑΝ».


 
Η μαρτυρία αυτή ανήκει σε έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος ήταν εθισμένος στο Ιnternet όταν ήταν 16 ετών. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, συνειδητοποιεί ότι επί δύο έτη ήταν καθημερινά με τρεις ώρες ύπνο... Οπως λέει, κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα με τη βοήθεια των ειδικών και απέκτησε νέα ενδιαφέροντα. Αρχισε να παίζει μπάσκετ, βόλεϊ και να ασχολείται με τους υπολογιστές, από άλλη θέση αυτή τη φορά. Είναι πλέον σπουδαστής Πληροφορικής. «Ωστόσο στο κομπιούτερ μου δεν βάζω παιχνίδια διότι φοβάμαι ακόμη και σήμερα μην "κολλήσω". Σε LΑΝ συμμετέχω σπανίως, κι αυτό σε ξένο υπολογιστή ώστε να μην καθήσω πολλή ώρα. Πλέονστεναχωριέμαι όταν βλέπω νέους ανθρώπους να παίζουν με τις ώρες παιχνίδια στο Διαδίκτυο. Δεν είμαι κατά των παιχνιδιών, αλλά πιστεύω ότι για όλα υπάρχει μέτρο» προσθέτει.

Η πάθηση και η στήριξη
Ο εθισμός στο Ιnternet είναι για μια σχετικά καινούργια πάθηση, η οποία παρουσιάζει έξαρση και στην Ελλάδα. Εβδομήντα παιδιά- στην πλειονότητά τους αγόρια- παρακολουθούνται από ειδικούς επιστήμονες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η Μονάδα λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Τα περισσότερα παιδιά προσήλθαν στη Μονάδα έπειτα από παρότρυνση των γονιών τους, επειδή παρουσίασαν πτώση στις σχολικές επιδόσεις τους.