Dec 28, 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

0 comments
Μια σύνθεση μαγευτικών πλάνων που αποκαλύπτουν σε 15 λεπτά τις ομορφιές της Ελλάδας έτσι όπως φαίνονται από ψηλά.

Dec 24, 2011

Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς

0 comments
Ένα βίντεο διάρκειας μόλις τριών λεπτών από την Google, μας θυμίζει ορισμένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2011, μιας χρονιάς κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα δοκιμάστηκε από έντονη οικονομική κρίση με τεράστιο αντίκτυπο στη διεθνή ειδησιογραφία.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ- ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

0 comments


Από τους μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου "Αριστοτέλης" της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, χρόνια πολλά και κάθε ευτυχία σε όλο τον κόσμο.

H πλατεία του Μ.Αλεξάνδρου στο κέντρο της Ελληνικής γετονιάς
GREEKTOWN-DANFORTH-TORONTO

Dec 19, 2011

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ-ΕASTERN"

0 comments

Θερμή υποδοχή του σχολείου από τους εκπροσώπους
του BIA στην πλατεία του Μεγ.Αλεξάνδρου στην Danforth

Με την ευγενική χορηγία της Ένωσης Επιχειρηματιών «GreekTown on the Danforth» πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του σχολείου Credit «Αριστοτέλης-Eastern» της  Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου στην πλατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την καρδιά του εμπορικού κέντρου της ελληνικής παροικίας στο Τορόντο, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τον πρόεδρο του BIA κ. Βοϊδονικόλα και πολλούς ομογενείς καταστηματάρχες της  Danforth
Στην όμορφα διακοσμημένη πλατεία, μαθητές, δάσκαλοι και Ελληνοκαναδοί επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά, να φωτογραφηθούν μαζί και ν’ ανταλλάξουν ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος. Παρά το τσουχτερό κρύο οι μαθητές απόλαυσαν τον περίπατο και τη ζεστή σοκολάτα που τους πρόσφεραν οι εκπρόσωποι του BIA, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν στο σχολείο όπου ο σύλλογος των γονέων είχε φροντίσει να διακοσμίσει και να προετοιμάσει το γιορτινό τραπέζι. Τα φαγητά και ποτά για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή προσφέρθηκαν από το «GreekTown on the Danforth» που είναι ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας. Τα πατροπαράδοτα γλυκά- κουραμπιέδες και μελομακάρονα- προσέφερε το ελληνικό ζαχαροπλαστείο Serano Bakery.
Το διδακτικό προσωπικό του Αριστοτέλη-Eastern


Μαθητές μας...επί το έργον
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Φαίη Σερέτη
πρόσφερε δώρα στους καθηγητές
Ένα θερμό ευχαριστώ στους χορηγούς μας και το δραστήριο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές μας να διασκεδάσουν και να πάρουν μια γεύση από ελληνικά Χριστούγεννα στο σχολείο τους.   

Dec 14, 2011

Διαγωνισμός Έκθεσης για το νόημα των Χριστουγέννων

1 comments
Την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις τους για το πνεύμα των Χριστουγέννων είχαν οι μαθητές και μαθήτριες των δυο τελευταίων τάξεων του Λυκείου Αριστοτέλης της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.
Η ιδέα ήταν της κας Χατζηδιάκου, συντονίστριας ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης Καναδά στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, η οποία φρόντισε ώστε οι μαθητές που έγραψαν τις καλύτερες εκθέσεις να λάβουν ως έπαθλο το βιβλίο " Οι Μεγάλοι Σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας" του ομογενούς Δ. Κόττα. Τα βιβλία προσέφερε στους μαθητές ο κ. Μιχάλης Ανδρεόπουλος που τον ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική του χειρονομία.

Οι βραβευθέντες μαθητές είναι οι:
1. 12η Τάξη G.S. Henry: Χρήστος Διάκος, Απόστολος Παπατόλικας, Χρήστος Στόγιος
2. 12η Τάξη Eastern: Ζωή Μπεκύρου, Νίκος Παπαλαμπρόπουλος, Κατερίνα Καλεντερίδου
3. 11η Τάξη G.S. Henry: Νικολέττα Αβραμίδη, Μαρία Παλάντζα, Αγγελική Παλάντζα
4. 11η Τάξη Eastern: Χριστίνα Αγγελάκη, Χριστίνα Πετροπούλου, Χριστιάννα Ζόλη
Σας παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από  έκθεση που βραβεύτηκε με θέμα "Τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για μένα" :
...τις γιορτινές αυτές μέρες δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους που δεν μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα όπως ο καθένας μας τα γιορτάζει με άνεση. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις τους  ανθρώπους  που αγαπάς κοντά σου, να έχεις ένα ζεστό φαγητό να φας κάτω από μια στέγη και απλά να απολαμβάνεις την παρέα σου. Ορισμένοι δεν έχουν παρέα αλλά και κάποιοι άλλοι δεν έχουν την οικονομική άνεση να ευχαριστηθούν τα Χριστούγεννα όπως τους αξίζει. Γι αυτό θα ήταν καλό  αν όλοι βοηθούσαμε τέτοιους ανθρώπους δίνοντας λίγη από τη χαρά μας γιατί είμαστε όλοι ίσοι σε όποια τάξη κι αν ανήκουμε.

Dec 10, 2011

Οι κορυφαίες 10 χριστουγεννιάτικες αγορές του κόσμου

0 comments

H χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο

Οι γιορτές πλησιάζουν και πρόσφατα γνωστός ταξιδιωτικός οργανισμός παρουσίασε λίστα με τους δέκα καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με αγορές που έχουν έντονη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Στον κατάλογο του "τοπ-τεν" των πόλεων με το καλύτερο χριστουγεννιάτικο σκηνικό περιλαμβάνεται και το Quebec City αν και κατά τη γνώμη μας όλες οι μεγάλες πόλεις του Καναδά προσφέρουν αυτές τις ημέρες πανέμορφες γιορτινές εικόνες:


1. Στρασβούργο, Γαλλία
Είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλιότερες αγορές στη Γαλλία. Πάνω από 400 χρόνια η πόλη δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τοπικές παραδόσεις και λιχουδιές γεμίζουν τους δρόμους. Διαρκεί μέχρι τiς 31 Δεκεμβρίου.
2. Κεμπέκ, Καναδάς
Αν και λειτουργεί μόνο 4 χρόνια τώρα, έχει γίνει μια από τις πιο γιορτινές και προσεγμένες αγορές στον κόσμο. Οι τοπικές λιχουδιές και τα γιορτινά έθιμα της, τραβάνε όλο και περισσότερο κόσμο κάθε χρόνο. Διαρκεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.
 3. Κοπεγχάγη, Δανία
Οι κήποι του Tivoli, τα μεγάλα δέντρα γεμισμένα με γιορτινά φωτάκια και οι πάγκοι με τα χριστουγεννιάτικα που καλύπτουν 4 χιλιόμετρα και καλοσωρίζουν κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Διαρκεί μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.
Χριστουγεννιάτικο Κεμπέκ

 4.Σικάγο, ΗΠΑ
Κάτω από τις κόκκινες τέντες θα βρείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές που έχει να σας προσφέρει αυτό το μοναδικό θέαμα. Διαρκεί μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.
5. Δουβλίνο, Ιρλανδία
Ο αέρας είναι γεμάτος με την μυρωδιά φρεσκοψημμένων καρυδιών , φρέσκου κρασιού και eggnog. Οι Ιρλανδοί λατρεύουν να γιορτάζουν, οπότε θα βρείτε ένα πλήρες πρόγραμμα γεμάτο μουσική, παραδοσιακές γιορτές, και χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Διαρκεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

6. Δρέσδη, Γερμανία
Είναι μια από τις πιο παλιές αγορές του κόσμου. Πρωτοεμφανίσθηκε τον 15ο αιώνα. Καλλιτέχνες από όλη την χώρα έρχονται για να πουλήσουν μερικά από τα καλύτερα έργα τους. Διαρκεί μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.
 7. Βιέννη, Αυστρία
Ξεκινάει νωρίτερα από όλες, στα μέσα Νοεμβρίου και είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη. Εκεί θα βρείτε παραδοσικά προϊόντα , στολίδια και χειροποίητα δώρα. Διαρκεί μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.
 8. Πράγα, Τσεχία
Ένα γιγαντιαίο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην παλιά πλατειά σας προϊδεάζει για το τι σας περιμένει. Θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πολλά ψώνια είτε στις κεντρικές αγορές, είτε στις πιο μικρές. Διαρκεί μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Η γιορτινή Κοπεγχάγη
 9. Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η αγορά γίνεται στην Grand-Place με αποτέλεσμα να πέρνει μια μορφή, που θυμίζει μια άλλη, ξεχασμένη εποχή. Αν και υπάρχει μόνο από το 2004 έχει πολλούς θαυμαστές που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τις σοκολατένιες λιχουδιές που έχει να σας προσφέρει.Διαρκεί μέχρι την πρωτοχρονιά.

 10. Νυρεμβέργη, Γερμανία
Έγινε για πρώτη φορά το 1628 και είναι μια από πιο γνωστές στην Γερμανία. Πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέτες βρίσκονται και κάθε χρόνο. Η ζωντανή μουσική και τα υπέροχα γλυκά, την κάνουν έναν μοναδικό Χριστουγεννιάτικο προορισμό

Πηγή: Reuters, Cheapflights.com, troktiko

Dec 2, 2011

Νέα εποχή στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ομογένειας

1 comments
 Ξεκίνησε το πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης με την αδελφοποίηση τάξεων- σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο και της Αδελαΐδας

Μαθητές της Κοινότητας με την καθηγήτριά τους Μ. Σιγάλα,
τη Συντονίστρια  Δ. Χατζηδιάκου και το διευθυντή Παιδείας Θ. Αραβοσιτά 
Την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Πολυμενάκειο πολιτιστικό κέντρο η πρώτη ηλεκτρονική σύνδεση ανάμεσα στο τμήμα της καθηγήτριας Μάγδας Σιγάλα της 11ης τάξης του σχολείου Αριστοτέλης-Eastern της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο και αντίστοιχο τμήμα του σχολείου St. George College στην Αδελαίδα της Αυστραλίας του καθηγητή Γιώργου Φρατζή.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα αδελφοποίησης τάξεων με τον τίτλο «Κοινότητες μάθησης».Οι «Κοινότητες Μάθησης» είναι ένα ηλεκτρονικό συνεργατικό περιβάλλον που λειτουργεί στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Ελληνόγλωσση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά » του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΔΙΑΜΜΕ).





Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Αδελαΐδα
κατά τη διάρκεια της  ζωντανής σύνδεσης
Συμμετέχουν ελληνικά σχολεία της διασποράς με σκοπό την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποιούνται αδελφοποιήσεις τάξεων, όπου οι μαθητές μπορούν:
 (α) να επικοινωνούν σύγχρονα και ασύχρονα - με γραπτό αλλά και με προφορικό λόγο
 (β) να συνεργάζονται με ομαδικές δραστηριότητες που έχουν ορίσει οι εκπαιδευτικοί
(γ) να δημοσιεύουν τις εργασίες τους και να σχολιάζουν τις εργασίες των άλλων
 (δ) να επεξεργάζονται μαθήματα και ενότητες από τα βιβλία και το και υποστηρικτικό υλικό του προγράμματος «Παιδεία Ομογενών».
Μαθητές από το Τορόντο και την Αδελαΐδα επικοινωνούν ζωντανά
ενώ παρακολουθεί η καθηγήτρια Β. Καζούλλη από τη Ρόδο 

Την πρώτη αυτή ηλεκτρονική σύνδεση άνοιξε ο υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του Παν/μίου Κρήτης (ΕΔΙΑΜΜΕ), Μιχάλης Δαμανάκης. Στην Ελληνική Κοινότητα ήταν παρόντες και απεύθυναν χαιρετισμό στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης στον Καναδά,. Δέσποινα Χατζηδιάκου και ο Διευθυντής του Τμήματος Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας, Θέμης Αραβοσιτάς, ενώ από την Αδελαϊδα της Αυστραλίας χαιρέτησε τους μαθητές και τις μαθήτριες ο διευθυντής του σχολείου Δρ. Παναγόπουλος και από την Ελλάδα οι καθηγητές Γιάννης Σπαντιδάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Βασιλεία Καζούλλη ( Πανεπιστήμιο Αιγαίου) που έχουν αναλάβει τον παιδαγωγικό σχεδιασμό του προγράμματος.
Οι μαθητές και των δύο σχολείων έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό καθώς τους δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να επικοινωνήσουν ζωντανά με συνομήλικούς τους που μαθαίνουν ελληνικά σε δυο μακρινές χώρες που αποτελούν σημαντικά κέντρα του οικουμενικού ελληνισμού (Αυστραλία και Καναδάς) με πολλά κοινά στοιχεία κυρίως στους τομείς του πολυπολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ο αντιπρόσωπος της ΕΡΤ Τ. Γαλιάτσος καλύπτει την ιστορική  τηλεδιάσκεψη 
Η σύνδεση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη μέσω Skype με παρουσίαση των μαθητών, συζήτηση σχετική με τα κοινά ενδιαφέροντά τους, την πόλη τους και τις σπουδές τους και κατέληξε στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών διευθύνσεων και της κοινωνικής τους δικτύωσης μέσω Facebook. Οι αδελφοποιήσεις τάξεων από σχολεία της ομογένειας αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά και οι μαθητές θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από τις συνεργατικές δραστηριότητες που θα αναπτύξουν.
Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς που συντέλεσαν στη δημιουργία αυτού του προγράμματος που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη διασπορά.


Dec 1, 2011

Σουβλάκι: Γνωρίζετε την ιστορία του;

0 comments
Είναι γνωστό πως η ελληνική/μεσογειακή διατροφή είναι εξαιρετικά δημοφιλής στον Καναδά αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιλώντας για ελληνική κουζίνα μια από τις πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό είναι το σουβλάκι, μαζί με το μουσακά, το τζατζίκι και φυσικά την ελληνική σαλάτα.

Η Danforth Avenue, το κέντρο της ελληνικής παροικίας στο Τορόντο, αποτελεί πόλο έλξης για όσους θέλουν να δοκιμάσουν αυθεντικό σουβλάκι και κατακλύζεται από εκατομμύρια επισκέπτες όλο το χρόνο με αποκορύφωμα το δεύτερο σαββατοκύριακο του Αυγούστου όταν διοργανώνεται το φεστιβάλ "Taste of the Danforth".Στο σουβλάκι οφείλεται κατά κύριο λόγο η καλή φήμη των ελληνικών εστιατορίων, όχι μόνο του Greektown αλλά και όλης της πόλης.
Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό δείγμα του ελληνικού γρήγορου φαγητού (fast food) που έχει όμως μια πλούσια και διαπολιτισμική ιστορία:

Όταν μιλάμε για σουβλάκι, δεν εννοούμε κάποια καινούργια ανακάλυψη. Μιλάμε για μια τέχνη ψησίματος ηλικίας …τουλάχιστον 3.000 ετών. Ακόμα και στα ομηρικά έπη υπάρχουν αναφορές που θέλουν τον Αχιλλέα να ψήνει στη θράκα σουβλάκια και κομμάτια κρέατος που έμοιαζαν με κοντοσούβλια. Επίσης, ο Αθήναιος στο έργο του «Δειπνοσοφισταί» έχει μια πολύ χαρακτηριστική αναφορά: Ο Ηγήσιππος, λέει, που έζησε γύρω στο 170 π.Χ. και υπήρξε μία από τις σημαντικότερες συγγραφικές πηγές για την Ιστορία της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, συνέγραψε το περίφημο «Οψαρτυτικό», κάτι σαν αρχαίο οδηγό μαγειρικής. Σ’ αυτόν, λοιπόν, αναφέρει ένα έδεσμα με την ονομασία «κάνδαυλος», που από την περιγραφή φαίνεται να μοιάζει πολύ με το σουβλάκι.

Είχε διάφορα κομμάτια ψητού κρέατος, πίτα, τυρί, άνηθο και συνδυαζόταν με κάποιο ζουμί. Ενα ιδιόμορφο σουβλάκι από εντόσθια συναντάται στην αρχαία Ρώμη και σε κείμενα του 1ου αι. μ.Χ., αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, πλανόδιοι πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά και σουβλάκι με πίτα.

Η ιδέα του τυλιγμένου κρέατος μαζί με λαχανικά και διάφορα αρωματικά απαντάται σε πολλές κουζίνες του κόσμου, από την ασιατική, την ιαπωνική και την κινεζική μέχρι την αραβική, την ισπανική και την αμερικανική ή ακόμα και τη γαλλική. H Eλλάδα δεν είναι ο μόνος τόπος στον πλανήτη όπου το κρέας ή τα λαχανικά σουβλίζονται σε ξυλάκια (καλαμάκια) για να ψηθούν στα κάρβουνα. Tο σουβλάκι, στην ουσία, είναι παγκόσμιο φαγητό
Από την Αμερική, όπου το μπάρμπεκιου είναι τρόπος ζωής, ένα δημοφιλές σουβλάκι περιέχει ένα και μοναδικό κομμάτι κρέας, λουκάνικο, σουβλισμένο και ψημένο στη σχάρα. Τα καρυκεύματά του είναι τα γνωστά: μουστάρδα και κέτσαπ. Είναι ίσως από τα πιο φτωχά σαν ιδέα φαγητά στη σχάρα. Αλλού, όμως, η παράδοση είναι πλούσια και πάρα πολύ γευστική.

Στη Μεσόγειο το σουβλάκι ψήνεται παντού, από τις ακτές της Ισπανίας μέχρι τα μεζεδοπωλεία της Τουρκίας. Το ισπανικό δώρο στον κόσμο της σούβλας λέγεται pinchitos, μικρά σουβλάκια από ποικίλα κρέατα. Μπορεί να γίνει από χοιρινό, το εθνικό κρέας της Ισπανίας, από κοτόπουλο και άλλα. Καμιά φορά τα φτιάχνουν από κιμά, άλλες φορές από κυβάκια. Οι γεύσεις διαφέρουν από συνταγή σε συνταγή: το κύμινο είναι δημοφιλές, για παράδειγμα, όπως επίσης το φρέσκο κολίανδρο και ο μαραθόσπορος, γεύσεις φερμένες όλες από την αραβική παράδοση της Βόρειας Αφρικής που έχει επηρεάσει αισθητά τη μαγειρική της Ισπανίας. Τα pinchitos θεωρούνται μεζές (τάπας). Βρίσκουμε τέτοια και ανάμεικτα με το κλασικό λουκάνικο chorizo και γαρίδες, ψημένα στα κάρβουνα.

Οι Γάλλοι έχουν τα brochettes τους, με διάφορες πρώτες ύλες, από κοτόπουλο μέχρι μπακαλιάρο. Πολλά απ’ αυτά είναι σπεσιαλιτέ της μεσογειακής Γαλλίας, γύρω από την Προβηγκία. Ένα αγαπητό σουβλάκι εκεί περιέχει διάφορα αρνίσια εντόσθια, με τομάτα, κρεμμύδι και βασιλικό.Παντού στον κόσμο, και στην Μεσόγειο και αλλού, το σουβλάκι είναι από τα κλασικά φαγητά του δρόμου, κάτι πρόχειρο, δηλαδή, που το τρώγει ο κόσμος στα όρθια και πολλές φορές καθοδόν. Ένα μέρος όπου η παράδοση αυτή είναι τεράστια και πολύ ζωντανή είναι η Λατινική Αμερική. Εκεί παντού υπάρχουν πλανόδιοι μάγειροι που ψήνουν διάφορα σουβλάκια σε καροτσάκια στον δρόμο.
Στη Βολιβία, για παράδειγμα, φτιάχνουν τα anticucho, μικρά σουβλάκια με εναλλάξ κομμάτια από κρέατα και πατάτες και σερβιρισμένα με μια σάλτσα από φιστίκια.

Στο Περού σουβλίζουν διάφορα εντόσθια, μεταξύ των οποίων το φαβορί τους, μοσχαρίσια καρδιά μαριναρισμένη σε πικάντικη σάλτσα από σκόρδο, λάδι, μπαχαρικά και μια ειδική ντόπια καυτερή πιπεριά. H παράδοση αυτή κρατήθηκε και στη διασπορά. Στις νοτιοαμερικάνικες γειτονιές της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, κάθε βράδυ γίνεται ένα μυρωδάτο, γευστικότατο πανηγύρι από τέτοια φαγητά, ψημένα σε καροτσάκια στον δρόμο.Από τα πιο ενδιαφέροντα σουβλιστά είναι αυτά που φτιάχνονται στην Καραϊβική, ίσως επειδή οι γεύσεις είναι υβρίδια δανεισμένες από πολλές άλλες κοντινές κουλτούρες. Ένα απλό σουβλάκι από αρνίσιο κρέας, για παράδειγμα, συνήθως γλυκίζει στη μαγειρική της Καραϊβικής επειδή το μαρινάρουν με μέλι, ξύδι και λάδι. Το αποτέλεσμα είναι ένα καραμελωμένο κρέας στη σούβλα, τραγανό απ’ έξω και μαλακό από μέσα.Αλλά ο συνδυασμός του ψητού αρνίσιου κρέατος και τελευταίως μόνο του χοιρινού, για λόγους οικονομίας, με το τζατζίκι, την ντομάτα και το κρεμμύδι (στην παραδοσιακή μορφή και όχι τη φαστφουντάδικη λογική με κάτι περίεργες σος) είναι αποκλειστικά ελληνική πατέντα, ίσως με ανατολίτικη καταγωγή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην Ελλάδα το τυλιχτό σουβλάκι άρχισε να διαδίδεται τις δεκαετίες του ’40 και του ’50 σε προσφυγικές περιοχές, όπως η Δραπετσώνα, η Νίκαια και ο Κορυδαλλός. Λέγεται ότι στον Πειραιά το 1947 ένας Κωνσταντινουπολίτης άνοιξε φούρνο όπου πωλούσε πίτες σε μικρά ταψάκια, ενώ το 1950 εμφανίστηκε από την ίδια οικογένεια το πρώτο σουβλάκι κεμπάπ τυλιγμένο σε πίτα.
Και από τότε, το σουβλάκι δεν μας πρόδωσε ποτέ…
 Πηγή: Mychanell.gr