Dec 31, 2010

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

0 comments
ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΑΣ ΦΕΡΕΙ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Dec 30, 2010

Πρωτοχρονιά, Άγιος Βασίλης και Βασιλόπιτα

0 comments

Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σ' όλο τον κόσμο με μεγαλοπρέπεια, λαμπρότητα και με διάφορες εκδηλώσεις. Κατά την ημέρα αυτή γίνεται ανταλλαγή επισκέψεων και δώρων και επικρατούν διάφορα έθιμα, όπως της βασιλόπιτας κ.ά., τα οποία μας κληροδότησαν οι Βυζαντινοί πρόγονοί μας, γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχαίων συγγραφέων, ούτε οι Έλληνες ούτε οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την πρώτη μέρα του χρόνου.
Οι δύο αυτοί λαοί που εκπροσωπούν τον αρχαίο κόσμο, συνήθιζαν να γιορτάζουν την πρώτη ημέρα κάθε μηνός. Οι περισσότερες μάλιστα ελληνικές πόλεις δε συμφωνούσαν ούτε ως προς την αρχή του χρόνου. Το ίδιο συνέβαινε και ανάμεσα στους ανατολικούς λαούς.
Η 1η Ιανουαρίου σαν αρχή του χρόνου επικράτησε να γιορτάζεται στη Ρώμη από το 48 π.Χ., την εποχή δηλαδή του Καίσαρα, και πήρε πολλά στοιχεία από τη ρωμαϊκή γιορτή Σατουρνάλια. Από τότε την 1η Ιανουαρίου δέχτηκαν σαν Πρωτοχρονιά όλοι οι λατινογενείς λαοί, καθώς και όλοι οι ρωμαιοκρατούμενοι λαοί.
Η Εκκλησία, της εποχής κυρίως του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επειδή ήθελε να χωρίσει τους Χριστιανούς από τους ειδωλολάτρες, απαγόρευε στους χριστιανούς να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά όπως εκείνοι. Τα αποτελέσματα όμως της απαγόρευσης αυτής ήταν πολύ μικρά. Απαλείφτηκαν μόνο τα στοιχεία εκείνα που έρχονταν σε τέλεια αντίθεση προς τη χριστιανική ηθική.
Η Πρωτοχρονιά λοιπόν, όπως αυτή διαμορφώθηκε κάτω από την επίδραση της Εκκλησίας και τη σύνδεσή της με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου, διαιωνίστηκε μέχρι σήμερα σαν λαϊκή γιορτή. Τα σημαντικότερα έθιμα αυτής είναι τα ακόλουθα:
·        Η διανομή στα παιδιά δώρων, τα οποία οι νοικοκυρές παρασκευάζουν στα σπίτια. Αυτά κυρίως είναι γλυκίσματα, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα κ.ά.
·        Συντροφιές μικρών παιδιών από την παραμονή ψάλλουν τα κάλαντα στα σπίτια και στα μαγαζιά και μαζεύουν φιλοδωρήματα.
·        Τα μεσάνυχτα της παραμονής, λίγα δευτερόλεπτα πριν από τις 12, σβήνουν τα φώτα και οι οικογένειες γύρω από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ψάλλουν ύμνους, ανταλλάσσουν φιλιά και κόβουν την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα. Εκείνος μάλιστα που βρίσκει στο κομμάτι του το νόμισμα, που είναι κρυμμένο μέσα σ' αυτήν, θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.
·        Πολλοί καλούν έναν που να έχει «καλό ποδαρικό» το πρωί της Πρωτοχρονιάς.
·        Επίσης δε δίνουν τίποτα έξω από το σπίτι, δε ρίχνουν νερό έξω από αυτό και δεν αναφέρουν ονόματα επιβλαβών ζώων, εντόμων κ.λπ.
(Από την εγκυκλοπαίδεια 2002)

 Ο Άγιος Βασίλης

 
Την ημέρα του Aγίου Βασιλείου (πρωτοχρονιά) έχουμε την προσμονή ενός ταπεινού και καλού Έλληνα αγίου με τα μαύρα γένια και το σκούρο φτωχό ράσο, που έρχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας (Μικρά Ασία) να ευλογήσει τα σπιτικά μας και να πάρει το δικό του κομμάτι από τη βασιλόπιτα (βγάζομε ένα του Χριστού, ένα της Παναγίας, ένα του αγίου Βασιλείου, ένα του φτωχού, ένα του σπιτιού, και μετά τα δικά μας –αν πέσει το φλουρί του Χριστού, της Παναγίας ή του αγίου Βασιλείου, το δίνουμε στην εκκλησία).
Αυτός είναι ο Άγιος Βασίλειος, ο φιλάνθρωπος επίσκοπος του 4ου αιώνα μ.Χ., ο άνθρωπος των γραμμάτων ο ταπεινός και θαυματουργός (ένας από τους Τρεις Ιεράρχες), και όχι ο πονηρούλης Santa Claus που εισήχθη από την Αμερική για να διαφημίσει αναψυκτικά και την πραμάτεια των εμπόρων. Καλός είναι κι αυτός (με την άσπρη γενειάδα και το βαθύ γέλιο και την ταλαιπωρία του –λόγω κοιλίτσας– να χωρέσει από τις καμινάδες) αλλά ο δικός μας, ο ρωμιός άγιος, είναι πιο άγιος, πιο βαθύς (σε νόημα), λιγότερο διαφημιστικός αλλά όχι λιγότερο αξιαγάπητος.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Santa Claus, ο ευρωπαϊκός «Πατέρας των Χριστουγέννων», αντιστοιχεί στον άγιο Νικόλαο και για όλες τις χώρες (εκτός από την Ελλάδα) επισκέπτεται τα σπίτια τα Χριστούγεννα. Εμείς τον δεχόμαστε την πρωτοχρονιά, γιατί είναι η μέρα της εορτής του Αγίου Βασιλείου, που είναι ο δικός μας «Πατέρας των Χριστουγέννων». Η μορφή του Santa Claus που ξέρουμε πλέον όλοι διαμορφώθηκε από τον αμερικανό σκιτσογράφο Τόμας Ναστ το 1862, με βάση παλαιότερες ευρωπαϊκές παραδόσεις, ενώ το κόκκινο χρώμα της στολής του το πήρε εξαιτίας του κόκκινου χρώματος γνωστού αμερικάνικου αναψυκτικού που χρησιμοποίησε τη μορφή του σε διαφημίσεις. Αρχικά ήταν ντυμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

(Από το περιοδικό του Ρεθύμνου «Πολιτεία»)

Η βασιλόπιτα

Η πίτα, που φτιάχνουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και που κόβεται σε πανηγυρική συγκέντρωση των μελών της οικογένειας ή και άλλων συγγενών και φίλων, έχει τις ρίζες της στα αρχαία ελληνορωμαϊκά έθιμα.
Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρεύονταν στην Ελλάδα) και στα Σατουρνάλια (saturnalia) της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι, ήταν ο τυχερός της παρέας...
Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα. Και η ιστορία της έχει ως εξής. Ο Μ. Βασίλειος, για να προστατεύσει την περιφέρειά του, την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από επιδρομή αλλοφύλων, έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα και άλλα τιμαλφή, για να τα δώσει στους εχθρούς, ώστε να τους δελεάσει, για να μην λεηλατήσουν την περιοχή του. Ο εχθρός, όμως, τελικά, δεν κατόρθωσε να εισβάλει στην Καισάρεια και τα τιμαλφή έμειναν. Τότε, ο Μ. Βασίλειος είπε να φτιάξουν μικρές πίττες - ψωμάκια, μέσα στις οποίες έβαζαν και ένα χρυσό νόμισμα, ή κάτι άλλο από όλα τα πολύτιμα πράγματα που είχαν μαζευτεί. Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν σε όλους και ο καθένας κράταγε ό,τι του τύχαινε. Πάρα πολλά έτυχαν και στα παιδιά...

(Από το βιβλίο «Ήθη, έθιμα και… άλλα» του Τιμόθεου Κ. Κιλίφη)

Πηγή: Δημοτικό Σχολείο Ριζού

ΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Dec 24, 2010

ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ;

0 comments
Παραδοσιακά κάλαντα από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ


ΚΕΡΚΥΡΑ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ


ΚΡΗΤΗ


ΠΟΝΤΟΣ


ΘΡΑΚΗ


ΙΚΑΡΙΑ


ΑΘΗΝΑ


ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ


ΡΟΔΟΣ


ΗΠΕΙΡΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

0 comments
'Ελληνες τραγουδιστές ερμηνεύουν Χριστουγεννιάτικες επιτυχίες τους

ΚΑΝΑΔΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ!

0 comments
Κάπου στον Καναδά, σ'ένα εμπορικό κέντρο όπου τούτες τις γιορτινές μέρες ο κόσμος αναζητά το νόημα των Χριστουγέννων στα καταναλωτικά αγαθά,  μια νότα χαράς  και ελπίδας ξεπηδά από μια "ξαφνική" χορωδία...



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ- ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Dec 23, 2010

ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΝΙΑΓΑΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ!

0 comments

Για τους κατοίκους του Τορόντο και των γειτονικών αμερικανικών και καναδικών πόλεων, οι καταρράκτες του Νιαγάρα αποτελούν τον πιο αγαπημένο προορισμό. Το θέαμα του τεράστιου όγκου νερού, που πέφτει από ψηλά με μεγάλη ταχύτητα, μαγνητίζει τους επισκέπτες και μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη τους. Κανείς δεν τολμά να φανταστεί πώς θα ήταν το συγκεκριμένο τοπίο ... χωρίς νερό. Κι όμως στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι καταρράκτες «στέγνωσαν».

Τον Ιούνιο του 1969, στις ΗΠΑ οι μηχανικοί εκτροπής της ροής του ποταμού Νιαγάρα σταμάτησαν την πτώση του νερού στους καταρράκτες από την αμερικανική πλευρά για αρκετούς μήνες.
Οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε ένα παλιό γκαράζ μετά από 41 χρόνια δείχνουν την διαδικασία εκτροπής καθώς και πώς είναι οι τεράστιοι καταρράκτες χωρίς να πέφτουν τα εκατομμύρια τόνων νερού. Το σχέδιό τους ήταν να απομακρύνουν ένα μεγάλο ποσοστό χαλαρών πετρωμάτων από τη βάση του καταρράκτη, μια ιδέα η οποία τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω τεράστιου κόστους τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Κατά τις εργασίες, και αφού μελέτησαν την κοίτη του ποταμού διόρθωσαν και ενίσχυσαν μηχανικά  την κοίτη για να καθυστερήσει τη σταδιακή διάβρωση. Η ομάδα, που αποτελείται από το σώμα μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ, ανατίναξαν το φράγμα που είχε τοποθετηθεί  προσωρινά τον Νοέμβριο του 1969 και έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για άλλη μια φορά ξεχύθηκε προς τους καταρράκτες.
Τώρα, μετά από περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, μια σειρά από φωτογραφίες και ένα video δείχνουν την απόκοσμη ηρεμία στους καταρράκτες του Νιαγάρα.
                                              


ΒΙΝΤΕΟ
Πηγή: 7news

Dec 14, 2010

Lexia’s Aura

0 comments

Του Διονύση Γκεκόπουλου ( μαθητής 12ης, του "Αριστοτέλη"- Eastern )

Το Lexia's Aura είναι ένα συyκρότημα που δημιουργήθηκε το 2003. Το στυλ της μουσικής που παίζουν λέγεται Alternative Metal, που σημαίνει «Εναλλακτικό Μέταλ» δηλαδή με ήχο που είναι ανάμεσα στο μέταλ και το μαλακό Ροκ.
Το όνομα βγαίνει από κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Η Lexia είναι ένας άγγελος, και το όνομά του βγαίνει από το Αλέξη, που σημαίνει προστάτης. Το Aura είναι η Αύρα, που είναι η πνευματική ουσία που μας περιβάλλει. Τότε, το Lexia's Aura σημαίνει 'Προστατευτική Αύρα' ή  Προστατεύοντας όλα όσα μας περιβάλλουν'
Με τα χρόνια που έχουν περάσει, το Lexia's Aura είχε τρείς διαφορετικές ομάδες μελών. Όταν πρωτοάρχισε, τα μέλη του ήταν :
Ο Άγγελος Κιουστενόγλου στα φωνητικά και πρώτη κιθάρα, ο Σάλβατορ Κιουστενόγλου στο μπάσο κ αι ο Σάλβατορ Ντελ-Μάστρο τα τούμπανα;Μετά απο λίγο καιρό, ο Σάλβατορ Ντελ-Μάστρο αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να καθήσει με το συγκρότημα και έφυγε. Ο Άγγελος είχε μια ιδέα. Πήρε τηλέφωνο δύο καλούς του φίλους. Σε λίγο καιρό, το Lexia's Aura είχε 4 άτομα.Ο Άγγελος Κιουστενόγλου έμεινε με την κιθάρα του και τα φωνητικά του, ο Σάλβατορ Κιουστενόγλου με το μπάσσο και φωνητικά, ο Βασίλης Ζουμπανιότης ήταν στην δεύτερη κιθάρα και ο Χρίστος Ζουμπανιότης ήταν ο ντραμίστας.

Το Lexia's Aura πήγε καλά για 6 χρόνια. Δεν γράψανε πολλά τραγούδια, αλλα άρεσαν πολύ στην παρέα και τους γνωστούς τους. Τον Ιούλιο το 2010, ο Βασίλης Ζουμπανιότης εγκατέλειψε το συγκρότημα γιατί είχε να συγκεντρωθεί σε άλλα πράγματα. Το Lexia's Aura πάλι έμεινε δίχως ένα άτομο. Ο Σάλβατορ είπε να παει σε 2η κιθάρα, και ο Άγγελος πάλι είχε μια ιδέα. Ο φίλος του ο Διονύσιος ο Γκεκόπουλος είχε ένα χρόνο που έπαιζε μπάσο. Τον πήρε τηλέφωνο, και του είπε τα νέα. Ήξεραν ότι ο φίλος τους ο Alex Andrews έπαιζε καλό πιάνο/keyboards, και τον πήρανε και αυτόν τηλέφωνο. Φτιάξανε τη σύνθεση του συγκροτήματος μόνο με Ελληνόπουλα.

Τα μέλη που έχει το συγκρότημα σήμερα είναι :
Πρώτη Κιθάρα/Φωνητικά – Άγγελος Κιουστενόγλου
Δεύτερη Κιθάρα/Φωνητικά – Σάλβατορ Κιουστενόγλου
Τούμπανα – Χρίστος Ζουμπανιότης
Πιάνο/Keyboards – Alex Andrews (Αλέξανδρος Ανδρεανόπουλος)
Μπάσο – Διονύσιος Γκεκόπουλος
Με τις γνώσεις του Άγγελου και του Χρίστου, τα μέλη του Lexia's Aura έγραψαν αρκετά τραγουδια:1: Dream Catcher,2: Kim, 3: Last Breath, 4: Redeem the Fallen, 5: Sirens, 6: Cursed
Εαν θέλετε να ακούσετε την μουσική τους κάντε κλικ στην παρακάτω σύνδεση του Facebook και του Myspace τους: http://www.facebook.com/pages/Lexias-Aura/148447838531028 και
 http://www.myspace.com/lexiasaura

Dec 12, 2010

Ελληνική Μουσική Στο Τορόντο

0 comments
Του Παναγιώτη Ζαμπάζη ( Μαθητής 12ης  του «Αριστοτέλη»- Eastern)
Ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός

 Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα. Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο όταν ακούν ένα συγκεκριμένο τραγούδι και αυτός είναι ένας λόγος που η μουσική λέγεται η παγκόσμια γλώσσα. Στον Καναδά έχουμε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς που αναμειγνύονται. Οι σταθμοί FM είναι οι περισσότεροι στα αγγλικά (γιατι ζούμε σε μια αγγλική χώρα), αλλά οι σταθμοί ΑΜ (που είναι σε διαφορετική συχνότητα) ποικιλλούν σε ξένες γλώσσες. Έχουμε σταθμούς στα κινέζικα, ινδιάνικα, ιταλικά και πολλές άλλες γλώσσες. Για τους Έλληνες του Τορόντο έχουμε τον γνωστό σταθμό CHTO σε συχνότητα ΑΜ 1690. Είναι ο μόνος Ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός στο Τορόντο και εγώ τον ακούω πριν κοιμηθώ τα βράδυα και όταν ξυπνήσω το πρωί.

Η Ελληνική γειτονιά στο Τορόντο
 Αν και είναι ο μοναδικός Ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός στο Τορόντο, δεν είναι ο μόνος τρόπος για εμάς τους Έλληνες να ακούμε την Ελληνική μας μουσική. Σε μια σύγχρονη εποχή σαν τη δική μας, η τεχνολογία έχει τα πλεονεκτήματά της. Το Youtube και το Yahoo (στο Διαδίκτυο) είναι δύο τρόποι που ένας μπορεί να απολαύσει την Ελληνική μουσική στον Καναδά ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Υπάρχουν ηλεκτρονικές σελίδες που μπορούμε να κατεβάσουμε και Ελληνική μουσική (όπως το ellinadiko.com όπου το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης). Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν και ηλεκτρονικές σελίδες όπως το Youtube.com και Yahoo.com, όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα μουσικά βίντεο δωρεάν. Ένας άλλος τρόπος να διατηρήσουμε την επαφή μας με την Ελλάδα είναι μέσω του eradio.gr όπου μπορούμε να πιάσουμε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Κύπρου και από τα περισσότερα μέρη που είναι μέσα και γύρω στην Ελλάδα.

 Δεν ακούνε όλοι οι Έλληνες στο Τορόντο ή τον Καναδά την Ελληνική μουσική, αλλά για εμάς που την ακούμε είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένας τρόπος για να θυμόμαστε την Ελλάδα και να διατηρήσουμε την κουλτούρα μας. Είναι ένας άλλος τρόπος για να μάθουμε Ελληνικά (όπως κάνουμε και στο Ελληνικό σχολείο, όπου όχι μόνο δεν μαθαίνουμε γραμματική και ορθογραφία, αλλά μαθαίνουμε πώς να χορεύουμε και να μαθαίνουμε τα τραγούδια που τραγουδούν στην Ελλάδα).

Ένας άλλος τρόπος για μας στο Τορόντο να δούμε τα βίντεο και να ακούμε την Ελληνική μουσική είναι μέσω δορυφόρου. Ξέρω πολλούς Έλληνες παππούδες στο Τορόντο που έχουν παραγγείλει Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια για να μπορούν να παρακολουθήσουν το τι γίνεται στην Ελλάδα.
Η μουσική έχει μεγάλη επίδραση σε εμάς και δεν έχει σημασία που ζούμε. Τα βίντεο ήταν το τι με επηρέασαν σαν παιδί για να αγαπήσω την Ελληνική μουσική και έτσι συνεχίζουμε από γενεά σε γενεά.

Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα

0 comments
Έχετε καμμία ιδέα για το πώς να αποχαιρετήσουμε τη χρονιά που φεύγει, η οποία και κλείνει (αριθμητικά) την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα;

Μπορείτε να μας στείλετε το αγαπημένο σας βίντεο, τραγούδι, φωτογραφία, ή οποιοδήποτε μήνυμα για να κουνήσουμε το μαντήλι στο 2010, που μας αφήνει!

Για αρχή, διαλέξαμε ένα ιδαίτερο μουσικό βίντεο που ανακαλύψαμε στο ΜΑΛΤΕΖΙΟ, ένα εκπαιδευτικό ιστολόγιο από την πανέμορφη Σαντορίνη. Ο τίτλος του είναι το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του 20ου αιώνα. Συνδυάζει την υπέροχη  μουσική του Μάνου Χατζιδάκη με το μοναδικό Αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό και δίνει ένα άρωμα Ελλάδας που προκαλεί μαζί συγκίνηση, υπερηφάνια και νοσταλγία...Απολαύστε το!

Dec 11, 2010

Dec 10, 2010

Αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων με Lego

0 comments

Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το σημαντικότερο ίσως τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, που ανακαλύφθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο και σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, δεν έχει σταματήσει να κεντρίζει τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τώρα, ένας δημιουργικός σχεδιαστής, μετά από επίπονη προσπάθεια, έφτιαξε ένα λειτουργικό αντίγραφο του μηχανισμού με τουβλάκια Lego.

Ο σχεδιαστής και μηχανικός της Apple Άντριου Κάρολ, μετά την αρχική ιδέα που είχε ο δημοσιογράφος Άνταμ Ράδερφοντ, δεν έφτιαξε ένα απλοϊκό παιδικό παιχνίδι, αλλά χρησιμοποίησε 1.500 εξειδικευμένα τουβλάκια και 110 γρανάζια Lego Technic.

Ο Μηχανισμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον μελέτησαν, είναι στη ουσία ένας αστρονομικός υπολογιστής (ο αρχαιότερος γνωστός κομπιούτερ) για την πρόβλεψη των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε περίπου το 150 π.Χ. και, από τότε που ανακαλύφθηκε, έχει εκπλήξει τους επιστήμονες όλου του κόσμου με την τεχνική του πολυπλοκότητα και το εύρος των γνώσεων που προϋποθέτει.

Έχει αναδημιουργηθεί πολλές φορές, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που κατασκευάστηκε ένα αντίγραφο από Lego, το οποίο μάλιστα λειτουργεί κανονικά. «Αναπαρήγαμε ένα υπολογιστή του 1ου αιώνα προ Χριστού, με το καλύτερο παιχνίδι που έχει εφεύρει ποτέ η ανθρωπότητα» δήλωσε ο Ράδερφορντ.

Πηγές: in.gr, AΠE-MΠE




It's the oldest known computer, a relic dating back 2000 years and rediscovered at the bottom of the ocean. Now designer Andrew Carol has brought it back to life - using Lego.
That's not to say this project was child's play - making the device was an engineering feat that required specialist Lego, and a lot of patience (see stop motion video above).

The idea came from journalist Adam Rutherford who had seen a Babbage Difference Engine built by Carol and got in touch. "I asked him if he'd heard of the mechanism, and if he thought it was doable in Lego," says Rutherford. "A few weeks later, he sent me some pictures of a demo version he'd knocked up. It was stunning."

The Antikythera mechanism is an astronomical computer thought to have been built in 150BC.  It was rediscovered on the Antikythera shipwreck in 1900 and has since astounded researchers by its mechanical complexity. It's been recreated numerous times, but to the best of our knowledge, this is the first time a working replica has been made from Lego.  "We recreated a 1st century BC computer out of the best toy humankind has ever invented," Rutherford says.

Dec 5, 2010

Συνέντευξη μαθητών του Αριστοτέλη με βραζιλιάνο ελληνιστή

0 comments

Η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βραζιλία είναι τεράστια. Όμως οι σχέσεις ανάμεσα στους δυο λαούς είναι ιδαίτερα φιλικές και δεν περιορίζονται στο αμοιβαίο πάθος τους για το ποδόσφαιρο.

Στη Βραζιλία, όπως και σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, υπάρχει έλξη και θαυμασμός για τον πολιτισμό και την ιστορία  της Ελλάδας.

O Theo de Borba Moosburger είναι ένας νέος Βραζιλιάνος πανεπιστημιακός ερευνητής, ελληνιστής και μεταφραστής του έργου του Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τον ανακάλυψαν με τη βοήθεια του δασκάλου τους, Νίκου Ανεσιάδη, οι μαθητές της 10ης Α'τάξης του Αριστοτέλη και μίλησαν μαζί του.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ιστολόγιο της 10ης Α' τάξης (κλικ).

Σας προτείνουμε επίσης να επισκεφθείτε το ιστολόγιο "Ταξίδι στις αμμουδιές του Ομήρου" (κλικ) του καθηγητή ελληνικών από τη Βραζιλία όπου, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, μπορείτε να διαβάσετε...Κείμενα γραμμένα στην ελληνική γλώσσα από έναν άνθρωπο από την άλλη άκρη της γης, ο οποίος θαρρεί πως «ανελλήνιστος δεν είναι».

Dec 4, 2010

Αλλάζουμε φίλους όταν αλλάζουμε και ενδιαφέροντα;

0 comments
Στο σύνδεσμο που ακολουθεί υπάρχει ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις φιλικές σχέσεις των ανθρώπων. Διαβάστε το και αν θέλετε γράψτε μας αν συμφωνείτε με την άποψη ότι...Αλλάζουμε φίλους όταν αλλάζουμε και ενδιαφέροντα : ΣΚΑΪ - www.skai.gr

Dec 3, 2010

Μεγάλη επιτυχία του χορού για τα κοινοτικά σχολεία

0 comments
Ήταν όλοι εκεί! Δάσκαλοι, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο για να αποχαιρετήσουν τους εκπαιδευτικούς που συνταξιοδοτούνται και να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανακαίνισης των ελληνικών σχολείων. Τιμήθηκαν οι εκπαιδευτικοί  Γεωργία Πρωτόπαπα-Ρίζου, Γεωργία Σπηλιωτοπούλου, Τζέκα Ακύλα, Αντώνης Ακύλας, Αφροδίτη Ζερβού και Σταυρούλα Τσιτσιρίκη-Δρίβα και η γονέας Αθηνά Γκούρμου, για την πολυετή και σπουδαία  προσφορά τους στην ελληνική παιδεία στον Καναδά.  Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο από κοινού το γραφείο Παιδείας της Κοινότητας και οι γονείς του "Αριστοτέλη" και του "Αγίου Δημητρίου" στο σύνδεσμο που ακολουθεί (κλικ)