Apr 20, 2012

Introducing the Trojan Women

0 comments
Εν όψη της παράστασης «ΤΡΩΑΔΕΣ» του Ευριπίδη, που θα παρουσιάσει το Θέατρο Νεφέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, σας προσκαλούμε στην εκδήλωση "Παρουσιάζοντας τις «Τρωάδες» - Πέρα από τα ερείπια της Τροίας”

Η εκδήλωση αυτή θα γίνει στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο (30 Thorncliffe Park Drive) τη Κυριακή, 22 Απριλίου, 3:00 - 5:00 μ.μ. με παρουσιάσεις ομιλητών στα θέματα:

«Η Αρχαιολογία της Τροίας και η Τροία του Μύθου» (Δρ. Spencer Pope, Βοηθός Καθηγητής, Τμήμα Κλασσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο McMaster)

«Τρωάδες: Η διαρκής τραγωδία της Τροίας» (Δρ. Kathryn Mattison, Βοηθός Καθηγήτρια, Τμήμα Κλασσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο McMaster)

«Θέατρο, Πολιτιστική Κληρονομιά και Κοινωνία» (Δρ. Μιχάλης Βιτόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Γλωσσών, Λογοτεχνιών και Γλωσσολογίας — Νέων Ελληνικών, Πανεπιστήμιο York)

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ ομιλητών και κοινού, καθώς και απόσπασμα της θεατρικής παράστασης.

Σας καλούμε στην αναζήτηση ενός προορισμού που δεν υπάρχει σε κανένα σύγχρονο χάρτη… ωστόσο, η επιρροή του είναι αναμφισβήτητη.

Apr 18, 2012

Νεράκι για καλύτερη απόδοση στα διαγωνίσματα

0 comments
Οι μαθητές και οι φοιτητές, που έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό και το πίνουν στη διάρκεια των γραπτών τους εξετάσεων, γράφουν πολύ καλύτερα από τους άλλους, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Γουεστμίνστερ εξέτασε 447 φοιτητές στη διάρκεια γραπτών εξετάσεων. Από αυτούς οι 71 ήταν τριτοετείς, 151 δευτεροετείς και 225 πρωτοετείς.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που έφεραν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό και το κατανάλωναν στη διάρκεια της εξέτασης έγραφαν καλύτερα.
Μάλιστα, οι τριτοετείς έμοιαζαν να το γνωρίζουν καθώς το 31% αυτών το χρησιμοποιούσαν, έναντι μόλις 20% των πρωτοετών.

Η διαφορά των βαθμών ανάμεσα σε αυτούς που έπιναν νερό στη διάρκεια των γραπτών εξετάσεων έναντι αυτών που δεν έπιναν κυμαινόταν από 5 έως 10% υπέρ των πρώτων.

Το αποτέλεσμα της έρευνας για τη σημασία της ενυδάτωσης των μαθητών έρχεται σε συνέχεια παλαιότερης έρευνας που έδειχνε επίσης μεγαλύτερη βαθμολογία στους μαθητές που κατανάλωναν νερό στη διάρκεια γραπτών εξετάσεων.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι θα πρέπει όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτά τα ευρήματα καθώς η κατανάλωση νερού είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για την καλύτερη απόδοση των μαθητών και των φοιτητών.


ΤΟ ΑΡΘΡΟ  ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: MAIL ONLINE
ΠΗΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:  ΤΑ ΝΕΑ

Apr 13, 2012

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

0 comments
Οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου "Αριστοτέλης Credit School "της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο,
ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο:

Χρόνια Πολλά
και
Καλή Ανάσταση.

Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα για τα έθιμα και τις παραδόσεις των ημερών του Πάσχα από διάφορα μέρη της Ελλάδας θα βρείτε εδώ.



Apr 11, 2012

Καλοκαιρινά Προγράμματα Εκμάθησης Ελληνικών στην Ελλάδα

0 comments


Η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές που μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για όσους το επιθυμούν.
Για πολλά ελληνόπουλα της διασποράς η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην ίδια την Ελλάδα είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και να γνωρίσουν τη γη των προγόνων τους.

Υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα πολλά εκ των οποίων καλύπτουν ακόμα και τα έξοδα των ενδιαφερομένων. Τα περισσότερα λειτουργούν με ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ ορισμένα, όπως το θερινό σχολείο της Καλαμάτας, οργανώνονται με τη συνεργασία πανεπιστημίων, ομογενειακών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παραθέτουμε στη συνέχεια έναν κατάλογο από διάφορα θερινά εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία θα σε βοηθήσουν να μελετήσεις την ελληνική γλώσσα στην Ελλάδα.

Kalamata Summer School

To πρόγραμμα «Θερινό Σχολείο της Καλαμάτας», διαρκεί περίπου ένα μήνα και συνδιοργανώνεται από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά, το Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Καλαμάτας και την περιφερειακή διοίκηση της Πελοποννήσου-Μεσσηνίας. Μπορούν να συμμετέχουν ομογενείς νέες και νέοι από όλο τον κόσμο (ηλικίες 18-24 ετών). Το πρόγραμμα πριλαμβάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας, τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους αλλά και εκπαιδευτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις σστο Μυστρά, τη Μάνη, τον Ταύγετο, την Πύλο, την Αρχαία Ολυμπία, το θέατρο της Επιδαύρου, τις Μυκήνες αλλά και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους είναι κάθε χρόνο ως τα τέλη Απριλίου



The College Year in Athens

Το πρόγραμμα αυτό το οποίο δίνει έμφαση στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού προσφέρει στους αλλοδαπούς μαθητές μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον από τα μαθήματα που γίνονται στην Αθήνα, οργανώνεται κάθε χρόνο συμπόσιο στο νησί της Πάρου.

The Hellenic Language School

Η σχολή ελληνικής γλώσσας «Μέγας Αλέξανδρος» προσφέρει μαθήματα ελληνικών σε αλλοδαπούς σπουδαστές. Η σχολή έχει παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά στην Ελλάδα, στη Σόφια και Plovdiv στη Βουλγαρία, στα Σκόπια στη F.R.O.M. και στα Τίρανα στην Αλβανία.

Hellenic Culture Centre

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές. Παρότι τα μαθήματα γίνονται στην Αθήνα, η σχολή διοργανώνει επίσης πασχαλινό και καλοκαιρινό πρόγραμμα στο νησί της Λέσβου.

The Athens Centre

Η σχολή αυτή προσφέρει μαθήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Αθήνα και επίσης ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα διάρκειας τριών εβδομάδων στις Σπέτσες, το οποίο εκτός από τα μαθήματα ελληνικών περιλαμβάνει και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

The Greek House

Η σχολή «Ελληνική Εστία» στην Αθήνα είναι το κέντρο για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας. Στόχος της σχολής είναι να προσφέρει στους μαθητές μια πληθώρα μαθημάτων, σεμιναρίων, διαλέξεων και εκθέσεων.

Ikarian Centre

Τα μαθήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας μπορούν να αποβούν μια καρποφόρα εμπειρία στο νησί της Ικαρίας. Η σχολή «Ikarian Centre” συνδυάζει τα μαθήματα διδασκαλίας της ελληνικής με την ψυχαγωγία.

Summer Program in Crete

Το Πανεπιστήμιο Drexel, της Φιλαδέλφειας των Η.Π.Α. οργανώνει καλοκαιρινό πρόγραμμα στην Κρήτη για όσους ενδιαφέρονται να περάσουν τέσσερις εβδομάδες στο νησί μελετώντας την κρητική κουλτούρα.

Thessaloniki International Summer School

Η παραπάνω σχολή προσφέρει μαθήματα ελληνικών σε μη έχοντες την ελληνική ως μητρική γλώσσα. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν εντατική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και συγχρόνως μια ειδική τάξη για την εκμάθηση της ελληνικής ιστορίας και κουλτούρας.



Apr 10, 2012

Χορός του Συλλόγου Γονέων GSHerry/Donview

0 comments
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των σχολείων Donview& GS Henry σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του:

Οι γλώσσες μάς προστατεύουν από την άνοια

0 comments
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για τη μόρφωση των νέων όσο και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ωστόσο μια πρόσφατη  καναδική έρευνα συνδέει την πολυγλωσσία με την πρόληψη νόσων του εγκεφάλου που εμφανίζονται κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας.

Μάθετε μια ξένη γλώσσα για να σωθείτε στο μέλλον από την άνοια, συνιστούν Καναδοί επιστήμονες. Όπως λένε, όταν ο εγκέφαλος έχει να «παλέψει» με δυο γλώσσες εργάζεται περισσότερο με αποτέλεσμα να μην… τεμπελιάζει σε μεγαλύτερη ηλικία.
Επιβράδυνση στην εκδήλωση της νόσου
Σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο του Καναδά μεταξύ ανθρώπων που εμφάνισαν άνοια, όσοι ήταν δίγλωσσοι καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους εκδήλωσαν τη νόσο τρία με τέσσερα χρόνια αργότερα από όσους μιλούσαν μόνο μια μητρική γλώσσα.

Η δρ Ελεν Μπιάλιστοκ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία ασθενών που διαγνώσθηκαν με διαφορετικούς τύπους άνοιας. Όπως είδαν, μεταξύ των ασθενών όσοι μιλούσαν μόνο μια γλώσσα διαγνώσθηκαν με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου στα 75,4 χρόνια τους κατά μέσο όρο ενώ όσοι μιλούσαν δύο μητρικές γλώσσες στα 78,6 χρόνια τους κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Trends in Cognitive Sciences» ότι και άλλες προηγούμενες μελέτες έχουν δώσει παρόμοια αποτελέσματα.

Αν και το να έχει ένα άτομο δύο μητρικές γλώσσες φάνηκε να έχει την ισχυρότερη θετική επίδραση στην πρόληψη της άνοιας, η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής ήταν επίσης ευεργετική για τον εγκέφαλο, σημειώνουν οι ερευνητές. Αναφέρουν ότι μια από τις εύλογες ερωτήσεις που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε είναι σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας.

«Οσο νωρίτερα τόσο καλύτερα;», θέτουν οι ίδιοι το ερώτημα στο άρθρο τους και σημειώνουν ότι «αυτή τη στιγμή η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι η μικρή ηλικία κατάκτησης της γλώσσας, η γενικότερη ευφράδεια, η συχνότητα χρήσης, τα επίπεδα στη γνώση ανάγνωσης, γραφής και γραμματικών κανόνων βοηθούν συνολικά τον εγκέφαλο, χωρίς να έχει φανεί εάν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες είναι σημαντικότερος από τους άλλους».

«Εκγύμναση» του εγκεφάλου
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να μιλά ένα άτομο δύο γλώσσες βοηθά στην «εκγύμναση» περιοχών του εγκεφάλου οι οποίες εμπλέκονται σε δύσκολα πνευματικά καθήκοντα, όπως το να εκτελεί κάποιος παράλληλες δραστηριότητες ή να συγκεντρώνεται έντονα σε ένα καθήκον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτού του είδους οι λειτουργίες εκτελεστικού ελέγχου είναι οι πρώτες που φθίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Η δρ Μπιάλιστοκ σχολίασε ότι «σύμφωνα με τα ευρήματά μας η ενασχόληση με δύο γλώσσες αναδιοργανώνει συγκεκριμένα εγκεφαλικά δίκτυα δημιουργώντας μια καλύτερη βάση εκτελεστικού ελέγχου και βοηθώντας στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου».

Πηγή: ΒΗΜΑ, CBS 


Apr 3, 2012

Οι "Τρωάδες"στην Ελληνική κοινότητα Τορόντο

0 comments
Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Θέατρο Νεφέλη της ΕΚΤ παρουσίασε τη κωμωδία «Φωνάζει ο Κλέφτης», αποσπώντας θετικές κριτικές τόσο στο Τορόντο όσο και στο Μόντρεαλ. Μετά το Πάσχα, η «Νεφέλη» ανεβάζει την παράσταση της αρχαίας τραγωδίας του Ευριπίδη «ΤΡΩΑΔΕΣ», που πρωτοπαρουσιάστηκε στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των παραστάσεων, η ΕΚΤ διοργανώνει εκδήλωση τη Κυριακή, 22 Απριλίου στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 3:00 μ.μ. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό της πόλης για το πολιτισμικό έργο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο και να ευαισθητοποιηθεί ως προς το μήνυμα του δράματος που μας αγγίζει και σήμερα: η καταστροφή που φέρνει ο πόλεμος από την αιώνια δίψα για εξουσία και φιλαργυρία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα του έργου ενώ θα γίνουν ομιλίες με θέματα: «Η Αρχαιολογία της Τροίας και η Τροία των μύθων» (Ομιλητής: Δρ. Spencer Pope, Βοηθός Καθηγητής, Τμήμα Κλασσικών, Πανεπιστήμιο McMaster), «Η Αιώνια Τραγωδία της Τροίας» (Ομιλήτρια: Δρ. Kathryn Mattison, Βοηθός Καθηγήτρια, Τμήμα Κλασσικών, Πανεπιστήμιο McMaster) και "Θέατρο, Πολιτιστική Κληρονομιά και Κοινωνία" (ομιλητής: Δρ. Μιχάλης Βιτόπουλος, Βοηθός Καθηγητής, Τμήμα Γλωσσών, Λογοτεχνιών και Γλωσσολογίας - Νέων Ελληνικών, Πανεπιστήμιο York). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ομιλητές.

In February, the Nefeli Theatre group of the GCT produced the comedy “Fonazei o Kleftis” to many positive reviews, both in Toronto and in Montreal. After Pascha, the doors open to the tragedy of Ancient Greek writer Euripides, The Trojan Women, produced during the Peloponnesian War.


Preceding the play, the GCT is organizing a speech event on Sunday April 22nd at the Polymenakion Cultural Centre, beginning at 3:00 p.m. Τhe event is open to the multi-ethnic audience of our city promoting the cultural contribution of the GCT and underlining the ever-current topic of the play, which is the devastation of war due to the eternal human greed for power and money.


Presentations include, "The Archaeology of Troy and the Troy of Legend" (Speaker: Dr. Spencer Pope, Assistant Professor, Department of Classics, McMaster University), "The Enduring Tragedy of Troy" (Speaker: Dr. Kathryn Mattison, Department of Classics, McMaster University) and  “Theatre, Heritage and Society” (Speaker: Dr. Michael Vitopoulos, Assistant Professor, Department of Languages, Literatures and Linguistics-Modern Greek, York University).  A short open discussion will take place after the speeches.