Nov 29, 2010

24 Γράμματα: Ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό για τη γλώσσα και τον πολιτισμό

0 comments
Τα 24 γράμματα είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό στο οποίο μπορεί να διαβάσει κάποιος ποικίλα και ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, την κοινωνική ζωή, τον απόδημο ελληνισμό και την επικαιρότητα.

Διαθέτει 1100 αξιολογημένους ιστότοπους από τον παγκόσμιο ιστό οι οποίοι αναφέρονται σε:

 1) Ιστορία, 2) Αρχαία Ελληνική, Λατινική, Βυζαντινή και Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία, 3) Λεξικά, 4) Μουσεία-Βιβλιοθήκες, 5) Γραμματοσειρές – Μηχανές αναζήτησης  6) Πανεπιστήμια, ιδρύματα και υπηρεσίες, 7) On-line ψυχαγωγία και ενημέρωση (ραδιόφωνο, εφημερίδες, μουσεία, ανά την υφήλιο).
Εκτός από ελληνικά υπάρχουν στήλες στα αγγλικά,γαλλικά,ιταλικά,γερμανικά και ισπανικά.

Ολόκληρο το σάιτ αποτελεί μια πηγή πληροφοριών για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό και βρίσκεται μόνιμα στον κατάλογο των αγαπημένων μας  συνδέσμων.

Nov 26, 2010

Προβολή ελληνικής ταινίας στο Τορόντο

0 comments
 Η ταινία "Μικρό Έγκλημα" του Χρήστου Γεωργίου είναι η ελληνική συμμετοχή στο 6ο ετήσιο φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Τορόντο.

Το “Small Crime”  θα προβληθεί  την  Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στις 6μ.μ. στο  Royal Cinema, 608 College Street West  και η είσοδος είναι δωρεάν.

Υπόθεση του έργου: Ο Λεωνίδας, ένας νέος και φιλόδοξος αστυνομικός, παίρνει μετάθεση σ'ένα μικρό νησί του Αιγαίου. Όνειρό του είναι να διαλευκάνει σοβαρά εγκλήματα αλλά στην μικρή και απομονωμένη νησιωτική κοινότητα δεν συμβαίνει τίποτα. Οι κάτοικοι ζουν ήρεμα και απολαμβάνουν τη ρουτίνα της καθημερινότητας χωρίς διάθεση για περιπέτειες. Μια από τις αγαπημένες τους ασχολίες είναι να παρακολουθούν την όμορφη Αγγελική, παρουσιάστρια στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Ξαφνικά η ζωή του νησιού αναστατώνεται από ένα έγκλημα...

Δείτε το trailer της ταινίας:

Nov 23, 2010

Η μαγεία της Αθήνας

0 comments
Δείτε αυτό το σύντομο  πορτρέτο της Αθήνας. Η πόλη που γέννησε ένα σπουδαίο πολιτισμό εξακολουθεί να εμπνέει, μέσα από την ιστορία και την παγκόσμια ακτινοβολία της.

Nov 21, 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ

0 comments
Η ηλεκτρική κιθάρα εξακολουθεί να έχει πολλούς πιστούς φίλους  σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους και "ροκάδες" μαθητές των σχολείων μας για τους οποίους υπάρχει ένα ενημερωτικό αφιέρωμα στο ελληνικό σάιτ του flowmagazine.

Αν θέλετε να μάθετε πότε και πού ξεκίνησε η ιστορία του πιο ροκ μουσικού οργάνου αλλά και ποιοι είναι οι σπουδαιότεροι κιθαρίστες όλων των εποχών... τότε κάντε ΚΛΙΚ.

Nov 16, 2010

Διαδραστικός χάρτης της Ελλάδας

1 comments


Visit the EOT site to find a practical, interactive map of Greece
 Η συντακτική μας ομάδα ανακάλυψε ένα διαδραστικό χάρτη της Ελλάδας μέσα από τον οποίο μπορεί κανείς να πάρει χρήσιμες πληροφορίες για διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο χάρτης βρίσκεται στον δίγλωσσο (αγγλικά-ελληνικά) ιστότοπο (site) του Ε.Ο.Τ. που είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Μπαίνοντας στη διεύθυνση του Ε.Ο.Τ. ( κλικ ) μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες, βίντεο και αφιερώματα από όλη την Ελλάδα, να διαβάσετε ταξιδιωτικές προτάσεις, να πληροφορηθείτε για επίκαιρες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φυσικά να προγραμματίσετε τις επόμενες ελληνικές σας διακοπές.
Ο διαδραστικός χάρτης, στο κάτω δεξιά μέρος της αρχικής σελίδας, σας δίνει δυνατότητα, με ένα απλό άγγιγμα του κένσορα, να πατήσετε πάνω στην περιοχή της Ελλάδας που σας ενδιαφέρει και να ανακαλύψετε τα μυστικά που κρύβει: τις πόλεις, τα βουνά, τις λίμνες, τα ποτάμια, τα σπήλαια, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα φυσικά κάλλη της.

Ολόκληρο το σάιτ του ΕΟΤ αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις σπάνιες ομορφιές της Ελλάδας. Ειδικά ο διαδραστικός χάρτης μπορεί να αξιοποιηθεί από τους δασκάλους και τους μαθητές των ελληνικών σχολείων αφού μας δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσουμε το μάθημα της Γλώσσας με τη Γεωγραφία, την Ιστορία και φυσικά την παράδοση, τη λαογραφία και τον πολιτισμό που συναντάμε ακόμη και στην πιο μικρή γωνιά της Ελλάδας.
Ο διαδραστικός χάρτης της Ελλάδας, από τον χρήσιμο ιστότοπο του Ε.Ο.Τ., θα βρίσκεται πλέον μόνιμα στον κατάλογο των αγαπημένων μας συνδέσμων.

Nov 13, 2010

Περιήγηση στο πλανητικό μας σύστημα

0 comments
Μια βόλτα στη διαστημική μας γειτονιά με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου ( Vangelis-Conquest of America, Alpha)

Nov 11, 2010

Remembrance Day – Οι μνήμες των ηρώων μας ενώνουν!

0 comments

 Στις 11 π.μ. κάθε 11η Νοεμβρίου, η κίνηση της καθημερινότητας στον Καναδά διακόπτεται για δυο λεπτά. Είναι οι στιγμές που ο κάθε Καναδός πολίτης σταματά και θυμάται όχι απλώς ένα ιστορικό γεγονός αλλά τη θυσία του συμπολίτη του για την ελευθερία.
Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως «Remembrance Day» ( δηλαδή Ημέρα Μνήμης) και παρόλο που δεν αποτελεί επίσημη αργία για το Καναδικό κράτος, συνοδεύεται με ιδιαίτερο τελετουργικό, κυρίως στα δημόσια σχολεία.

Πολλά κράτη καθιέρωσαν την ίδια ημέρα για να τιμήσουν όλους τους στρατιώτες που συμμετείχαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις οικογένειές τους, διότι ο πόλεμος  αυτός τελείωσε επίσημα στις 11 Νοεμβρίου, ώρα 11 π.μ.
Ιδιαίτερες εκδηλώσεις γίνονται στη πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα, στο Πολεμικό Μνημείο (National War Memorial). Επίσης, τελετές μνήμης γίνονται σε όλη τη χώρα, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και σε Ομοσπονδιακές, Επαρχιακές και Δημοτικές υπηρεσίες.

Η εκφώνηση ομιλιών από βετεράνους των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικούς ηγέτες και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου ( Oh Canada)  μεταφέρει στους πολίτες το μήνυμα ενότητας και αναγνώρισης της προσφοράς των Καναδών ηρώων που κυριαρχεί αυτή την ημέρα.
Λίγο πριν τις 11 το πρωϊ, παίζεται το «The Last Post» ενώ στις 11 ακριβώς κρατούνται δυο λεπτά σιγής. Ακολουθεί το «The Rouse» και διαβάζεται το ποιήμα "In Flanders Fields" του Καναδού γιατρού και Αντισυνταγματάρχη John MacCrae.
 Στην πρωτεύουσα, δυο μητέρες πεσόντων στρατιωτών βραβεύονται με τον «Ασημένιο Σταυρό» (Silver Cross) και τον «Σταυρό Ανάμνησης» (Memorial Cross) για την γενναιότητα των παιδιών τους. Κατάθέση στεφάνων γίνεται από εκπροσώπους της πολιτείας και τις μητέρες των ηρώων.


 Η παπαρούνα (poppy) είναι το λουλούδι που ταυτίζεται με αυτή τη γιορτή. Την προμηθεύονται και τη φορούν περήφανα στο πέτο τους ( φωτογραφία) οι πολίτες ως ένδειξη τιμής για τους πεσόντες και τραυματίες των πολέμων.
Τα έσοδα από την πώληση του συμβόλου της Ημέρας Μνήμης προσφέρονται στο Royal Canadian Legion. Μία σύγχρονη παράδοση θέλει τον κόσμο να τοποθετεί τις παπαρούνες επάνω στο μνήμα του αγνώστου στρατιώτη ( φωτογραφία)
Ουσιαστικά στα πλαίσια του Remembrance Day δεν τιμούνται μόνο όσοι έπεσαν στα πεδία της μάχης για την πατρίδα αλλά σύσσωμες οι ένοπλες δυνάμεις. Το μήνυμα για κάθε πολίτη είναι ότι η ελευθερία αποτελεί δώρο που πολλοί πλήρωσαν με τη ζωή τους. Είναι ημέρα που ενώνει, όχι μόνο τους Καναδούς αλλά τους  πολίτες του κόσμου, που επιζητούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία τους.

Για τους Καναδούς με ελληνική καταγωγή, η Ημέρα Μνήμης είναι μια ακόμη ευκαιρία να αναλογιστούμε  την ένδοξη κληρονομιά που μεταφέρουμε και που αποτυπώνεται στον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, τον ΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Kείμενο: Τιμολέων Πράττας
Πηγές-πληροφορίες: Wikipedia, In Flanders Fields
Photos:  The Toronto  Star
  




Nov 10, 2010

Η πολυγλωσσία "όπλο" κατά του Αλτσχάιμερ

0 comments
Οι άνθρωποι που από τα παιδικά τους χρόνια μιλάνε τακτικά δύο ή περισσότερες γλώσσες, εμφανίζουν με σημαντική καθυστέρηση, μέχρι και πέντε ετών, τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον νευροεπιστήμονα Φέργκους Κρεκ του Ινστιτούτου Ερευνών Ρότμαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας "Neurology", εξέτασε τις περιπτώσεις 210 ασθενών που μεταξύ των ετών 2007 - 2009 είχαν διάγνωση για πιθανό Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι μιλούσαν δύο ή περισσότερες γλώσσες επί πολλά χρόνια (ήσαν περίπου οι μισοί), εμφάνισαν καθυστέρηση στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου για μια πενταετία κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους άλλους μισούς που μιλούσαν μόνο μια γλώσσα.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι οι πολύγλωσσοι δεν προστατεύονται πλήρως από το Αλτσχάιμερ ή από την άνοια, αλλά πάντως φαίνεται να καθυστερούν την εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων.

Οι εγκέφαλοι των δίγλωσσων ή πολύγλωσσων ανθρώπων δείχνουν επίσης ζημιά από τη νόσο, όμως διαθέτουν μια ικανότητα αναπλήρωσης των βλαβών των εγκεφαλικών κυττάρων τους (νευρώνων), με αποτέλεσμα να "φρενάρουν" για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης, η νοητική σύγχυση, η δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και σχεδιασμού κ.α.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δημοσίευση του CLIkare

Διαβάστε στα αγγλικά για άλλα ευεργετήματα του εγκεφάλου από την εκμάθηση δυο ή περισσότερων γλωσσών ( κλικ )

Nov 8, 2010

Αμερικανικές πόλεις με ελληνικά ονόματα

0 comments
Πόσες πόλεις ξέρετε με το όνομα Αθήνα; Αν γνωρίζετε μόνο την ελληνική πρωτεύουσα τότε ίσως εκπλαγείτε μαθαίνοντας πως υπάρχουν περισσότερες από 15 "Αθήνες" μόνο στις Η.Π.Α.
Ανάλογη είναι η περίπτωση και με τη Σπάρτη, την Κόρινθο...ακόμη και το Μαραθώνα.
Στους δυο συνδέσμους  που ακολουθούν θα  βρείτε πολλές από τις πόλεις της αμερικανικής ηπείρου που οι κάτοικοί τους τις βάπτισαν με ονόματα από την ελληνική ιστορία ( κλικ 1), ( κλικ 2).

Παραγωγή αίματος από ανθρώπινο δέρμα.

0 comments

Ανακοίνωση μιας πρωτοπορειακής ιατρικής Καναδικής ανακάλυψης.

Καναδοί επιστήμονες που ερευνούν τα βλαστοκύτταρα, υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τρόπο για να μετατρέπουν το ανθρώπινο δέρμα σε αίμα. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

H μέθοδος χρησιμοποιεί κύτταρα από ένα τμήμα του ανθρώπινου δέρματος  και το μετατρέπει σε αίμα χωρίς τη χρήση ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, αναφέρει η καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Με την αποφυγή της αμφιλεγόμενης και πολυπλοκότερης διαδικασίας που εμπλέκει τη χρήση ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων για τη δημιουργία του αίματος, η προσέγγιση αυτή απλοποιεί τη μετατροπή , αναφέρουν οι ερευνητές.
«Αυτό που πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον είναι η δημιουργία αίματος με ένα πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο", δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Μικ Bhatia που εργάζεται στο McMaster Stem Cell and Cancer Research Institute της Ιατρικής Σχολής Michael G. DeGroote.

Η δυνατότητα να δημιουργείται αίμα για μετάγγιση από το δέρμα ενός ανθρώπου, σημαίνει πως κάποια μέρα ασθενείς που χρειάζονται αίμα για χειρουργική επέμβαση ή τη θεραπεία της αναιμίας θα μπορούσαν να παρακάμπτουν την τράπεζα αίματος και να εξασφαλίζουν τις απαραίτητες προμήθειες από τον εαυτό τους.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλες σημαντικές χρήσεις μελλοντικά, όπως επιτρέποντας στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία να υπομένουν μεγαλύτερο διάστημα της θεραπείας χωρίς τις διακοπές που απαιτούνται σήμερα για να αναζωογονείται το σώμα.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τη μετατροπή δέρματος με αίμα και στο παρελθόν, αλλά με τη χρήση ανθρώπινων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων, που είναι ευρέως γνωστά ως εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα παρέχουν σημαντικές προοπτικές για ιατρικές ανακαλύψεις αλλά και εγκυμονούν κινδύνους, όπως π.χ. το ενδεχόμενο ανάπτυξης όγκων.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η νέα μέθοδος τους μπορεί να δημιουργήσει αρκετό αίμα για μετάγγιση από ένα κομμάτι δέρματος ενήλικα που δεν ξεπερνά σε διαστάσεις τα τέσσερα επί τρία εκατοστά αποφεύγοντας παράλληλα τους πιθανούς κινδύνους.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Καναδικά Ινστιτούτα Υγείας και Έρευνας, το Ίδρυμα Ερευνών της Καναδικής  Αντικαρκινικής Εταιρείας, το Δίκτυο Βλαστοκυττάρων  και το  Υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας του Οντάριο.

Πηγή : Yahoo Canada News
Photo : Science Daily
Read the story in English