Sep 28, 2010

Ελληνικό χρώμα στο Μαραθώνιο του 2010 στο Τορόντο

0 comments

Εκπληκτική παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας με το πολιτιστικό της Τμήμα: θεατρικά δρώμενα , παραδοσιακοί χοροί και  τραγούδι από μαθήτρια του "Αριστοτέλη"

Στιγμές συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνιας έζησαν όσοι Ελληνοκαναδοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Τορόντο το τριήμερο 23-26 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Μαραθωνίου της πόλης.

Στις εκδηλώσεις υποδοχής της φλόγας του Μαραθωνίου από την Ελλάδα πρωταγωνίστησαν νέες και νέοι της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο που έδωσαν στην τελετή το γαλανόλευκο στίγμα αντάξιο της παράδοσης των 2500 χρόνων που μεταφέρει σε όλη τη γη η μνήμη της μάχης του Μαραθώνα και το «Νενικήκαμεν» του Φειδιππίδη.




Τα παιδιά της «Νεφέλης», του «Διόνυσου» ,των θεατρικών και χορευτικών ομάδων του Πολιτιστικού Τμήματος  της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, με την καθοδήγηση της Νάνσης Αθανασοπούλου-Μυλωνά , λάμπρυναν με την παρουσία τους την ιστορική αυτή αθλητική διοργάνωση και απέσπασαν επαίνους και κολακευτικά σχόλια από τους διοργανωτές και χιλιάδες Καναδούς θεατές αλλά και συμμετέχοντες.



Το ελληνικό σημείο υποδοχής των Μαραθωνοδρόμων "Greek Town Cheering Station" στην περιοχή Broadview και Eastern αναδείχθηκε στην τρίτη θέση μεταξύ 12 κοινοτήτων που «διαγωνίστηκαν» για την θερμότερη υποστήριξη των χιλιάδων δρομέων.

Στο πρόγραμμα του φετινού Μαραθωνίου του Τορόντο συμμετείχε και μια μαθήτρια του σχολείου μας με ιδαίτερο ταλέντο στο τραγούδι.

Η μαθήτρια του «Αριστοτέλη» Ζωή Σαμονά έκλεψε την παράσταση στο μουσικό μέρος της τελετής για τον Μαραθώνιο, στο Δημαρχείο της πόλης, τραγουδώντας με μοναδικό τρόπο γνωστές επιτυχίες από τη διεθνή και ελληνική νεανική μουσική σκηνή.

Απολαύστε την στα τραγούδια «Τρελή Καρδιά» και "Number One" που έκανε γνωστά στην Ευρώπη η Έλενα Παπαρίζου και με τα οποία η Ζωή μας ξετρέλανε αθλητές και θεατές του Μαραθωνίου:



H Ζωή αμέσως μετά τη συναυλία, μας είπε πώς αισθάνεται για τη σχέση της με τη μουσική, την Ελληνική Κοινότητα αλλά και την ταυτότητά της:

Είμαι μαθήτρια της 10ης τάξης και παρακολουθώ μαθήματα μουσικού θεάτρου στο Wexford Collegiate School for the Arts.Τα Σάββατα πηγαίνω στο ελληνικό σχολείο Αριστοτέλης ενώ παράλληλα είμαι μέλος της Θεατρικής Ομάδας Νεφέλη.

Με το τραγούδι ασχολούμαι από παιδί και τα πρώτα μαθήματα μουσικής τα ξεκίνησα όταν ήμουν επτά ετών. Από τα έξι μου άρχισα να παίζω πιάνο και όταν έκλεισα τα δεκατρία γράφτηκα και σε μαθήματα κιθάρας. Παρόλο που οι γονείς μου γεννήθηκαν στον Καναδά φρόντισαν να έχω επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική μουσική.

Πρόσφατα η Νάνση Αθανασοπούλου Μυλωνά, υπεύθυνη της «Νεφέλης» μου ζήτησε να τραγουδήσω στις εκδηλώσεις για το Μαραθώνιο στο Τορόντο. Συμμετείχα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της Νεφέλης στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έγινε στην πλατεία του Δημαρχείου και το Direct Energy Centre, όπου εκπροσωπήσαμε την Ελληνική Κοινότητα.

Μέσα από τη συμμετοχή μου στη Νεφέλη και τα πολιτιστικά προγράμματα της Ελληνικής Κοινότητας έμαθα να εκφράζομαι καλλιτεχνικά πέρα από τις καθημερινές «Καναδικές» μου σπουδές. Νομίζω ότι μπορώ να αισθανθώ πραγματικά τι σημαίνει να είσαι Ελληνοκαναδή!


Sep 27, 2010

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

0 comments

Το Γραφείο Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας
και οι μαθητές της 12ης του σχολείου
"Αριστοτέλης" - Eastern
εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον κύριο Γιάννη Κόντο για την ευγενική του προσφορά να εκτυπώσει αφιλοκερδώς το διδακτικό υλικό της τάξης μας για τη σχολική χρονιά 2010-2011.

Sep 26, 2010

Έτοιμη για νέες διακρίσεις η γυνακεία ομάδα μπάσκετ του East York Collegiate Institute

0 comments
Το Λύκειο East York Collegiate είναι ένα από τα σχολεία του Τορόντο στο οποίο φοιτούν πολλοί Ελληνοκαναδοί,  ανάμεσά τους αρκετές μαθήτριες και μαθητές του Αριστοτέλη.
Πρόκειται για ένα σχολείο που συνδυάζει την ακαδημαϊκή κατεύθυνση σπουδών με αθλητικά προγράμματα και παραδοσιακά πρωταγωνιστεί στους σχολικούς αγώνες.
Η ομάδα μπάσκετ νεανίδων του E.Y.C.Ι. ( photo by Steve Loung/Toronto Observer) με προπονήτρια την Αναστασία Γκανογιάννη ( πρώτη από αριστερά) αναδείχθηκε πέρυσι πρωταθλήτρια της περιφέρειας και όλα δείχνουν πως φέτος θα ακολουθήσουν και νέες διακρίσεις.
Μεταξύ των παικτριών είναι η Αναστασία Γκρέκος και η  Χριστίνα Κυρίτση που είναι επίσης πρωταθλήτρια Καναδά στην ηλικία της στο άθλημα των 800 μέτρων.
Συγχαρητήρια στα κορίτσια και την προπονήτρια.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα The Toronto Observer 

Sep 23, 2010

TORONTO MARATHON 2010

0 comments
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

This year marks the 2500 anniversary of the Marathon.The Greek Community of Toronto along with The Hellenic Hope Centre, The Greek Community of Mississauga, Profitis Elias and The Greek Community of Markham Agios Panteleimonas are participating at The Scotiabank Toronto Waterfront Marathon through the Greek Town Cheering Station (Broadview & Eastern Ave) and the City Hall marathon Ceremonies.
The historic event will take place on Sunday, September 26, 2010 from 8:30 a.m.to 1:30 p.m. at the corner of Broadview and Eastern Ave.Our Cheering Station will have Greek dancing , music and much more.

Come and celebrate with us the glory of the marathon and the legend of Pheidippidis.

(Read more here )


Φέτος συμπληρώνονται 2500 χρόνια ιστορίας του Μαραθωνίου. Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο μαζί με το Hellenic Hope Centre, και την Ελληνική Κοινότητα του Μarkham Άγιος Παντελεήμονας, συμμετέχουν στο Scotiabank Toronto Waterfront Marathon με το Greek Town Cheering Station και τις εκδηλώσεις για το Μαραθώνιο που θα πραγματοποιηθούν στο Δημαρχείο.
Το ιστορικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, από τις 8 το πρωί ως τις 1:30 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Broadview & Eastern Ave.

Στο Ελληνικό σημείο υποδοχής των Μαραθωνοδρόμων θα παρουσιαστούν  ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί ( συμμετέχει η "Νεφέλη", η "Παράδοση" και χορευτικά συγκροτήματα από πολλούς συλλόγους και κοινότητες). Χορός, τραγούδι μουσική και πολλά άλλα.

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τη δόξα του Μαραθώνα και το θρύλο του Φειδιππίδη !  

(Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ εδώ)

Sep 19, 2010

35o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ

0 comments

Τη δόξα του Hollywood πήρε για 10 μέρες η πόλη του Τορόντο αφού φιλοξένησε διάσημους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και ανθρώπους της έβδομης τέχνης που συμμετείχαν στο TIFF (Toronto International Film Festival).

To διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Τορόντο συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια ζωής και φέρνει στην πόλη πολλά διάσημα ονόματα του χώρου, όπως ο Robert DeNiro, ο Woody Allen και πολλοί άλλοι. Στο φετινό φεστιβάλ προβλήθηκαν περίπου 300 ταινίες από 60 διαφορετικές χώρες.

Από αυτές οι 122 έκαναν στο Τορόντο την παγκόσμια πρεμιέρα τους. Ανάμεσά τους ήταν το έργο «Rabbit hole» («Λαγότρυπα») με τη Nicole Kidman, το «Black swan» («Μαύρος κύκνος») με τη Natalie Portman (εικονιζόμενη), το «What's Wrong With Virginia» στο οποίο πρωταγωνιστεί η Jennifer Connelly και ο Ed Harris, το «Hereafter» του Clint Eastwood με τον Matt Damon, το «The town» («Η πόλη»), με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Ben Affleck, και το δικαστικό δράμα του Robert Redford «The conspirator».

Από ελληνικής πλευράς στη μεγάλη αυτή καναδική κινηματογραφική διοργάνωση, συμμετείχε η ταινία «Attenberg» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη στο τμήμα των «ανακαλύψεων» («Discovery section»). Παράλληλα προβλήθηκε και η ελληνοτουρκική συμπαραγωγή «Περούκα» του Τεϊφούν Πιρσελίμογλου.
Είναι γνωστό πως το Τορόντο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αγαπημένος προορισμός κινηματογραφικών παραγωγών για τα γυρίσματα αμερικανικών κυρίως ταινιών, εξαιτίας της ομοιότητας του σκηνικού της πόλης με αυτό της Νέας Υόρκης και του Σικάγου.

Εκείνο που κάνει ενδιαφέρον το φεστιβάλ κινηματογράφου στο Τορόντο είναι το γεγονός ότι πραγματοποιείται νωρίς το φθινόπωρο, δίνοντας την ευκαιρία στους σινεφίλ να παρακολουθήσουν πρώτοι και να «ανακαλύψουν» ταινίες που ενδέχεται να διακριθούν στη διάρκεια της χρονιάς.
 Στο πρόσφατο παρελθόν εδώ έγιναν τα «αποκαλυπτήρια» ταινιών όπως  «American Beauty», "Slumdog Millionaire" και"The Hurt Locker" που στη συνέχεια σάρωσαν τα βραβεία όσκαρ. Επίσης στο Τορόντο προβάλλονται συχνά και μικρότερες παραγωγές που εξελίσσονται σε κινηματογραφικά διαμάντια όπως το συγκλονιστικό δράμα του Oliver Schmitz, «Life Above All» με θέμα τον αγώνα ενός εφήβου να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του.

TRANSLATE: TO READ THE ARTICLE IN ENGLISH USE THE SIDEBAR "TRANSLATE US" OPTION.
BY ENABLING THE GOOGLE TRANSLATOR FEATURE YOU WILL BE ABLE TO READ THE CONTENT IN ENGLISH BUT IT MAY NOT MAKE MUCH SENSE ( TRY TO RE-TRANSLATE THE ENGLISH VERSION IN GREEK WITHOUT GOING BACK TO THE ORIGINAL GREEK VERSION....GOOD LUCK)

 ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT:
  1. Βρες πληροφορίες και κάνε τη δική σου παρουσίαση για άλλα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.
  2. Βρες πληροφορίες για ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου.
                      
Πηγές: Wikipedia, List of films shot in Toronto, TIFF(Toronto International Film Festival), Voice of America (Toronto Festival Becomes Center of Film World), e-go.gr/ΣΙΝΕΜΑ

Sep 3, 2010

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010- 2011 ( HAVE NO FEAR, THE GREEK SCHOOL IS HERE )

0 comments
Αγαπητοί μαθητές γονείς και εκπαιδευτικοί μας,

Σας καλωσορίζουμε στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο για τη σχολική χρονιά 2010-2011. Μαζί θα συνεργαστούμε και φέτος για να δώσουμε τη δυνατότητα στις μαθήτριες και τους μαθητές μας να γνωρίσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα μέσα από τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Το Γραφείο Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στη διεύθυνση 30 Thorncliffe Park Drive. Για κάθε πληροφορία σχετική με τα προγράμματά μας και τη διδασκαλία και μάθηση της ελληνικής γλώσσας στον Καναδά μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο τηλέφωνο 416-4252485 ή με e-mail στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση education@greekcommunity.org. Επίσης μπορείτε να μαθαίνετε όλα τα τα νέα από το Γραφείο Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας στην ιστοσελίδα μας www.greekcommunity.org καθώς και στο ιστολόγιο του Τμήματος Παιδείας http://greekcommunityschools.blogspot.com/ όπου θα βρίσκετε ανακοινώσεις και νέα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.Φροντίστε να μας δώστε τις ηλεκτρονικές σας διευθύνσεις (e-mails) την ημέρα των εγγραφών για να λαμβάνετε όλη τη χρονιά τα ενημερωτικά μας δελτία ( newsletters)


ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Για το πρόγραμμα Credit που θα λειτουργήσει όπως κάθε χρόνο στα σχολεία G.S. Henry Academy ( περιοχή Don Mills &York Mills) και Eastern Commerce C.I ( περιοχή Danforth & Donlands)
οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει. Μπορείτε να κάνετε τις εγγραφές σας καθημερινά 9-5 στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο ( 30 Thorncliffe Park Drive). Ομαδικές εγγραφές θα γίνουν στον ίδιο χώρο το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 9-2 και στα σχολεία την πρώτη ημέρα των μαθημάτων στις 18 Σεπτεμβρίου από τις 8:30 το πρωί. Σας ενημερώνουμε ότι για το πρόγραμμα credit δεν θα γίνονται δεκτές εγγραφές νέων μαθητών μετά το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Για τη φετινή σχολική χρονιά έχουν προβλεφθεί ορισμένες αλλαγές για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε στα σχολεία σας.Μεταξύ αυτών είναι:

- Υποχρεωτικές εξετάσεις Ελληνομάθειας (στο πρώτο επίπεδο ) για τις μαθήτριες και τους μαθητές της 9ης τάξης .Οι επιτυχόντες των εξετάσεων, που θα γίνουν το Μάιο στην Ελληνική Κοινότητα, θα λάβουν επίσημο πιστοποιητικό Ελληνομάθειας αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Κράτος. Στις εξετάσεις μπορούν όπως κάθε χρόνο να συμμετάσχουν και όσες/οι επιθυμούν να λάβουν τα σχετικά πιστοποιητικά στο 1ο, 2ο,3ο και 4ο επίπεδο.

- Φροντιστήρια σε όλα τα μαθήματα του πρωινού σχολείου.Στην Ελληνική Κοινότητα θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά φέτος φροντιστηριακά τμήματα.Έμπειροι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά ημερήσια σχολεία θα αναλάβουν να βοηθήσουν τους μαθητές που χρειάζονται ενίσχυση σε μαθήματα όπως: English, Μath, Sciences, French etc. Θα οργανωθούν ολιγομελή τμήματα που θα λειτουργήσουν απογευματινές ώρες στα Πολιτιστικά Κέντρα της Ελληνικής Κοινότητας ( Άγιο Δημήτριο, Παναγία και Άγιο Ιωάννη).Θα λάβετε μέσα στις επόμενες μέρες ταχυδρομικά σχετική αίτηση μαζί με ενημερωτικό φυλλάδιο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Κοινότητας. Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί και να δοθεί στα Ελληνικά σχολεία ή στα Γραφεία της Κοινότητας.

- Προγράμματα Ελληνικών για Νέους , Ενηλίκους καθώς και μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών.Τα προγράμματα αυτά θα λειτουργήσουν στα Πολιτιστικά Κέντρα ( στον Άγιο Δημήτριο κάθε Πέμπτη και στον Αγιο Ιωάννη κάθε Σάββατο). Μπορούν να τα παρακολουθήσουν νέες και νέοι που δεν φοίτησαν συστηματικά σε ελληνικά σχολεία σε μικρές ηλικίες καθώς και οποιοδήποτε ενήλικος        ( το πρόγραμμα απευθύνεται και σε άτομα που δεν έχουν ελληνική καταγωγή)

Επιπλέον με τη δική σας συμμετοχή και συμπαράσταση σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ( πάρτι-χορούς, αγώνες, εκδρομές) για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε στη διάρκεια του χρόνου.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους !

To Τμήμα Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο σας εύχεται ολόψυχα:

«ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΟΔΟ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»