Jan 31, 2010

AVATAR: Ελληνοκαναδική συνεργασία στην τεράστια κινηματογραφική επιτυχία της χρονιάς

0 comments

Αν δεν έχετε δει ακόμη την ταινία AVATAR, αυτή που «σπάει τα ταμεία» και για πολλούς αποτελεί την σπουδαιότερη κινηματογραφική επιτυχία του 21ου αιώνα (ως σήμερα) τότε έχετε έναν ακόμη λόγο να πάτε γρήγορα στο σινεμά της περιοχής σας, να φορέσετε τα 3D ( τρισδιάστατα) γυαλάκια σας και να μεταφερθείτε στον φανταστικό κόσμο της Πανδώρας!

Το έργο υπογράφει ο γνωστός Καναδός σκηνοθέτης και παραγωγός James Cameron  που έχει ήδη αφήσει πίσω του μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες , όπως ο Τιτανικός.
Όμως μαζί του , στην παραγωγή και τη συγγραφή του σεναρίου του Avatar, o Cameron είχε και μια Ελληνίδα, την Ελισάβετ Καλογρίδη από τη Florida. Περισσότερα δεν λέμε για να μην χαλάσουμε την διασκέδαση σε όσες και όσους δεν έχουν δει ακόμη αυτό το εξαιρετικό φιλμ.Ωστόσο το όνομα της  συμπατριώτισας κρατήστε το.
Σύντομα θα το ξανακούσετε σε καινούριες επιτυχίες του Hollywood.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρουσίαση των μαθητών της 12ης τάξης.(Ελληνικό Σχολείο Αριστοτέλης-G.S. Henry-τμήμα Μάγδας Σιγάλα)

0 comments

Jan 30, 2010

Η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

0 comments

Την ημέρα των γραμμάτων και της ελληνικής παιδείας στο Τορόντο του Καναδά τίμησε η παροικία, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη γιορτή των τριών Ιεραρχών, που πραγματοποιήθηκε στο Πολυμενάκειο πολιτιστικό κέντρο, την Παρασκευή 29 Ιαναουαρίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το γραφείο Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας, κ.κ. Ρίζου και Σπηλιωτοπούλου και παρουσιάστηκε από την καθηγήτρια του «Αριστοτέλη» Μάγδα Σιγάλα.Τιμήθηκαν με απονομή επαίνων οι μαθήτριες και μαθητές των σχολείων της Κοινότητας που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος καθώς και όσοι έγραψαν τις καλύτερες εκθέσεις στον διαγωνισμό γραπτής έκφρασης με θέμα τα 100 χρονια της Ελληνικής Κοινότητας στο Τορόντο.


Επίσης απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά της Ελληνομάθειας στους επιτυχόντες των εξετάσεων του 2009.
Τιμητική διάκριση έλαβε η εκπαιδευτικός Μαρία Ξενικάκη για την πολυετή προσφορά της στο τμήμα παιδείας της Κοινότητας και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα ομογενειακά σχολεία από την διευθύντρια κα Γεωργία Ρίζου.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γερονικολός, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Αζεμόπουλος και της Κύπρου κ. Αυγουστίδης, η συντονίστρια εκπαίδευσης στο Προξενείο κα Καραγεωργίου, ο διευθυντής της θεολογικής σχολής της Μητρόπολης Καναδά π. Ιγνάτιος Δελής, οι υπεύθυνες του προγράμματος «Continuing Education»     και «International Languages» του Toronto District school Board, Judy Whitfield και Φανή Παπαδοπούλου και πολλοί γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Στο πρόγραμμα της γιορτής συμμετείχαν η χορωδία του «Αριστοτέλη», και οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων «Αριστοτέλης» Δημήτρης Μανίκας, του "G.S. Henry" Στεφανία Αμυγδαλίδη και Βασιλική Μπεκιάρη , του "Eastern" Ελένη Λιβανού, του «Downview» Κωνσταντίνα Γιαννακού και Χριστίνα Παπαδάμου, και του «Αγίου Δημητρίου» Χριστίνα Κουτσουγέρα.

Jan 29, 2010

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας

1 comments

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

Ένα αίτημα των μαθητών, δασκάλων και γονέων που ασχολούνται με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στον Καναδά, του εξοπλισμού των σχολείων μας με Η/Υ (computers), ικανοποιήθηκε τελικά μέσα από την συνεργασία φορέων και οργανισμών που ενδιαφέρονται για την παιδεία στην ομογένεια.
Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες όταν σε συνάντηση των δασκάλων του Αριστοτέλη με την κα Ελένη Καραγεωργίου, την συντονίστρια εκπαίδευσης ( εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας ) στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, τέθηκε το ζήτημα του εξοπλισμού των ελληνικών σχολείων με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία ώστε να γίνει το μάθημα των ελληνικών πιο φιλικό προς τα παιδιά, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της εκπαίδευσης.
Η κα Καραγεωργίου συνεργάστηκε με το Γενικό Πρόξενο κ. Δημήτρη Αζεμόπουλο και ξεκίνησε η αναζήτηση των υπολογιστών.Η ανταπόκριση στο αίτημα ήρθε από την οργάνωση AHEPA που έχει επιδείξει σπουδαίο έργο στον τομέα της συνεργασίας των απανταχού ομογενών και της προώθησης των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Έτσι οι υπολογιστές (30 στον αριθμό) βρέθηκαν και η παράδοσή τους στα ελληνικά σχολεία έγινε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στο χώρο του Γενικού Προξενείου όπου διοργανώθηκε μια σεμνή εκδήλωση, αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες των ελληνικών γραμμάτων, σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, δυο υπουργοί της επαρχιακής κυβέρνησης του Οντάριο, η ελληνικής καταγωγής υπουργός αρμόδια για θέματα καταναλωτών κα Αγγελονίτη ( φωτογραφία) και η υπουργός  αρμόδια για θέματα προώθησης της υγείας κα Best.
Παρέστησαν ακόμη ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Αυγουστίδης και εκπρόσωποι της κυπριακής παροικίας στον Καναδά,
η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Κοινότητας κα Γεωργία  Ρίζου, που παρέλαβε τους υπολογιστές για λογαριασμό των σχολείων μας, μαζί με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης,
από την αντιπροσωπεία της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ (που ήταν και ο χορηγός),
εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και του προγράμματος διεθνών γλωσσών του Συμβουλίου Παιδείας του Τορόντο, της πανεπιστημιακής κοινότητας ( καθηγητές και φοιτητές ), ομογενειακών συλλόγων και ενώσεων, όπως ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ.Κάρας και φυσικά εκπαιδευτικοί, αποσπασμένοι από την Ελλάδα και ομογενείς, που εργάζονται για την διατήρηση και προβολή της γλώσσας και του πολιτισμού μας στο Οντάριο.

(φωτο: Η κα Ελένη Καραγεωργίου-Συντονίστρια Εκπαίδευσης με τον Δημήτρη Αζεμόπουλο-Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο με Έλληνες φοιτητές από τα Πανεπιστήμια της πόλης)


 
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η σημασία της εκδήλωσης και της προσφοράς των υπολογιστών για την ελληνική παιδεία είναι πολυδιάσταση. Καταρχήν από μόνο του το γεγονός της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων του οργανωμένου ελληνισμού της περιοχής στέλνει τα δικά του μηνύματα.Όταν ο σκοπός είναι κοινός τότε υπάρχει ενότητα.Κι όταν οι Έλληνες προσπαθούν κάτι ενωμένοι, η ιστορία έχει δείξει, ότι το πετυχαίνουν.
Δεν υπάρχει ομογενειακός φορέας, είτε λέγεται Κοινότητα είτε Εκκλησία είτε Σύλλογος εθνοτοπικός ή πολιτιστικός που να μην είναι ταγμένος στην ενίσχυση της Παιδείας. Δεν υπάρχει κανείς πολιτικός , διπλωμάτης,δάσκαλος, επιχειρηματίας, ιδιώτης που να κυλά αίμα ελληνικό στις φλέβες του και να μην νιώθει , να μην πονά το έργο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη διασπορά και την τεράστια σημασία του για το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού.
Όταν λοιπόν υπάρχει συντονισμός γύρω από τέτοιες πρωτοβουλίες το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το θέμα της χρήσης νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση- ελληνόφωνη ή μη- που έχει τεράστιο ενδιαφέρον και περιθώρια αξιοποίησης, τα οποία έχουμε την υποχρέωση να εκμεταλλευτούμε.

( φωτο: οι υπολογιστές , προσφορά της ΑHEPA για τα σχολεία της  Ελληνικής Κοινότητας και της ελληνόγλωσσης παιδείας στο Οντάριο) 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας σήμερα, ενημερώνονται, ψυχαγωγούνται και επικοινωνούν μέσα από τον υπολογιστή τους.Ο χρόνος που αφιέρωναν οι προηγούμενες γενιές μπροστά στο βιβλίο,έχει πια μειωθεί αισθητά, καθώς αντικαταστάθηκε από περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη.Τα παιδιά δεν παρακολουθούν όμως παθητικά μια οθόνη όπως π.χ. κάνουμε όλοι όταν βλέπουμε τηλεόραση. Ο υπολογιστής τους, ακόμη και οι μικροσυσκευές όπως τα i-pods και τα κινητά τηλέφωνα ,προσφέρουν πλέον τεράστιες δυνατότητες που τα παιδιά μαθαίνουν και απορροφούν ταχύτατα.

Ένα απλό άγγιγμα στην οθόνη, τους δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξουν γραπτά μηνύματα, εικόνες ή και βίντεο με φίλους, να παίξουν παιχνίδια, να αναζητήσουν πληροφορίες, να διαβάσουν, να γράψουν , να μιλήσουν, να ζωγραφίσουν, να μάθουν.Στην οθόνη τους , μέσα στον υπολογιστή τους χωρούν εκατομμύρια βιβλία, ανοίγονται κόσμοι που κάποτε ήταν μακρινοί και απροσπέλαστοι.
Η Ελλάδα μέσα από τον κόσμο των υπολογιστών και του διαδικτύου έρχεται πολύ κοντά, μπαίνει μέσα στο σπίτι και την σχολική αίθουσα, αποκτά ήχο και εικόνα.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν αντικαθιστούν το δάσκαλο και τη δασκάλα ούτε το βιβλίο και το διάβασμα.Μπορούν όμως, αν τους χρησιμοποιούμε σωστά , να κάνουν την εκπαίδευση μια πιο ευχάριστη και αποτελεσματική διαδικασία.Μπορούν να μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε χρόνο, να γίνουμε πιο δημιουργικοί.Η γενιά που σήμερα μαθαίνει ελληνικά- στην πλειοψηφία της πλέον τρίτη γενιά Ελλήνων της διασποράς- έχει απαίτηση να γίνει το ελληνικό σχολείο πιο χαρούμενο και ελκυστικό , να πλησιάσει περισσότερο την καθημερινή ζωή, τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των μαθητών.

Η πρόκληση τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτό το δώρο που ο σωστός συντονισμός των παροικιακών φορέων μας πρόσφερε.Να οργανωθούμε και να συγκροτηθούμε ακόμη καλύτερα.Να βρούμε προγράμματα για να εμπλουτίσουμε τους υπολογιστές,να τους συνδέσουμε με το ίντερνετ, να διδαχθούμε μεταξύ μας πώς να τους εκμεταλλευτούμε δημιουργικά και σ'αυτό μπορούν και οι μαθητές, που ξέρουν καλύτερα από τους μεγάλους τις νεες τεχνολογίες, να βοηθήσουν.Έτσι θα πάρουν κι εκείνοι πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευσή τους θα γίνουν συμμέτοχοι της εκπαιδευτικής πράξης.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Να μην λησμονήσουμε επίσης την αναφορά στην σημαντική υποστήριξη της ελληνικής εκπαίδευσης στον Καναδά από την πλευρά της Καναδικής πολιτείας.Το μαρτυρά η παρουσία δυο εν ενεργεία υπουργών σε μια εκδήλωση για τα Ελληνικά Γράμματα.Η παρουσία των εκπροσώπων του TDSB που με το πρόγραμμα International Languages (στο οποίο σημαντικές θέσεις κατέχουν οι Ελληνίδες εκπαιδευτικοί Φανή Παπαδοπούλου, Μαρία Ξενικάκη και Εύα Κούρου), δίνει χρόνια τώρα ένα τρανό παράδειγμα σεβασμού στον πολυπολιτισμό και την διαφορετικότητα.

Το ελληνικό πνεύμα προσέφερε στην ανθρωπότητα τις αξίες και τα ιδανικά που κυριαρχούν στον παγκόσμιο πολιτισμό για περισσότερες από δυο χιλιετίες, όμως και ο Καναδάς αποτελεί πλέον ένα διεθνές πρότυπο χώρας που αναπτύσσεται με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, ειδικά τώρα που και η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρώπης που δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες, πως οι εμπειρίες του Καναδά και οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει στον τομέα της μετανάστευσης και της εκπαίδευσης πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Καναδάς μάς εξασφαλίζει τις συνθήκες για να διατηρήσουμε τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας , όπως το κάνει και για όλες τις εθνικές ομάδες που συγκροτούν το μωσαϊκό της κοινωνίας του.Υποχρέωση δική μας είναι επιτελέσουμε αυτό το έργο, να δουλέψουμε όλοι μαζί, χωρίς προστριβές και αντιπαλότητες και να δώσουμε στα παιδιά μας, τις επόμενες γενιές, τα εφόδια  για να καρπωθούν και να βιώσουν το μεγάλο δώρο της ελληνικής συνείδησης.

Jan 23, 2010

ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

0 comments

Ενημέρωση των μαθητών του Αριστοτέλη για την κλιματική αλλαγή

0 comments

Στο ελληνικό σχολείο Eastern-Αριστοτέλης του προγράμματος credit της Κοινότητας Τορόντο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου μια ενδιαφέρουσα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στον Καναδά εκδήλωση.

 
Ο Έλληνας καθηγητής του University of Toronto Γιώργος Αρχοντίτσης (Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας) παρουσίασε στους μαθητές της Β΄ και Γ΄Λυκείου το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κορυφαίων περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη.

 
Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Αριστοτέλη ενημερώθηκαν από τον  περιβαλλοντολόγο-ερευνητή για τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος και έμαθαν από πρώτο χέρι τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που απασχόλησαν στην Κοπεγχάγη,την παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον.


Ο δρ. Αρχοντίτσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, που είναι εμφανής την τελευταία δεκαετία. Μίλησε για την ηλιακή ακτινοβολία και τους τρόπους προστασίας από την επικίνδυνη έκθεση σε αυτή, για τους υδάτινους πόρους και την σημασία των ωκεανών στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον μαθητές και δάσκαλοι άκουσαν τον Γιώργο Αρχοντίτση να εξηγεί πως το
 μέλλον του πλανήτη είναι συνδεδεμένο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής του ανθρώπου, τις σπατάλες  και την άνιση κατανομή του πλούτου μεταξύ των χωρών αλλά και ότι είναι δυνατό αλλάζοντας μικρές καθημερινές μας συνήθειες να βοηθήσουμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.




« Πρέπει να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε σα να είμαστε η τελευταία γενιά στον πλανήτη και να σεβαστούμε τα οικοσυστήματα και τους πόρους που υπάρχουν στη γη» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερωτήματα μαθητών που έδειξαν να είναι οικολογικά ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι.

 



Η παρουσίαση του δρ. Αρχοντίτση κατέληξε στην ανάθεση εργασίας προς τις μαθήτριες και τους μαθητές του «Αριστοτέλη»της 11ης και της 12ης τάξης.Το θέμα της εργασίας τους είναι δέκα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.Αξίζει να σημειωθεί πως η κορυφαία εργασία θα λάβει έπαθλο στα πλαίσια προγράμματος που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Περιβάλλοντας και Έρευνας-Τεχνολογίας του Οντάριο.



 Ο Γιώργος Αρχοντίτσης κατάγεται από τη Μυτιλήνη, είναι σύζυγος της καθηγήτριας του «Αριστοτέλη», Μαρίας Κουζέλλη και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.Οι σπουδές του περιλαμβάνουν:


Postdoctoral Experience: Duke University (USA), University of Washington (USA) Ph.D.: University of the Aegean (Greece) B.Sc. & M.Sc.: Agricultural University of Athens (Greece).

Τα ερευνητικά και επιστημoνικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στους τομείς:

Aquatic Biogeochemical Modeling, Plankton Ecology/Food Web Dynamics, Watershed-Aquatic Ecosystem Interactions, Aquatic Ecosystem Response to Climatic Variability, Modeling of the Disinfection By-Products (DBPs) Formation in Water Treatment Plants.


Η επίσκεψη και παρουσίαση του Έλληνα πανεπιστημιακού καθηγητή και ερευνητή στα σχολεία της Κοινότητας Τορόντο αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία και δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει το ελληνικό σχολείο στους ομογενείς μαθητές καθώς συνδέει τη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού μας με την καθημερινή εμπειρία των μαθητών.

ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Jan 20, 2010

ZHTEITAI ΨΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΡΟΝΤΟ

0 comments

 Έχετε πει ποτέ σας ψέματα; Σας έχουν πει ποτέ ψέματα;
Σας αρέσει να λέτε ψέματα; Σας αρέσει να σας λένε ψέματα;

Οι ερωτήσεις είναι φυσικά παραπλανητικές( η παραπλάνηση είναι κι αυτή μια μορφή ψέματος)αφού δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πει ψέματα κι αν κάποια ή καποιος υποστηρίζει το αντίθετο, τότε απλά είναι ψεύτρα ή ψεύτης.

Το ψέμα είναι μια πολύ παλιά ιστορία που έχει να κάνει με την ίδια την φύση του ανθρώπου.Γιαυτό άλλωστε συναντούμε τα ψέματα ακόμη και στις δέκα εντολές, από την εποχή δηλαδή της Παλαιάς Διαθήκης.
Το ψέμα κατείχε την 8η θέση στο σχετικό πίνακα των εντολών προς τον άνθρωπο και μάλιστα γινόταν και διευκρίνηση.... «Δεν θα πρέπει να δίνεις ψευδή μαρτυρία εναντίον του πλησίον σου»!Δηλαδή να μην διαδίδεις ψέματα για ένα πρόσωπο , να μην χρησιμοποιείς ψέματα για να κάνεις κακό σε κάποια/ον ή όπως λέγεται αλλιώς στα ελληνικά να μην ψευδομαρτυρείς.

Τώρα θα πει κανείς υπάρχουν ψέματα και ψέματα.Αυτά που χαρακτηρίζονται ως αθώα ή λευκά ψέματα( white lies) και τα χοντρά ψέματα , αυτά δηλαδή που μπορεί να πει κάποιος π.χ. στο δικαστήριο και να καταδικαστεί ένας αθώος ή να αθωωθεί ένας ένοχος.

Από τους πιο γνωστούς ψεύτες σε όλο τον κόσμο ο πιο ξακουστός είναι ο Πινόκιο.Μια ξύλινη κούκλα που έλεγε ψέματα αλλά έτσι μεγάλωνε η μύτη του...Μακάρι να γινόταν το ίδιο με όλους τους ψεύτες....Φανταστείτε τι θα γινόταν, ας πούμε με τους δικηγόρους και τους πολιτικούς που είναι λόγω της δουλειάς τους υποχρεωμένοι,να λένε συχνά ψέματα ή μάλλον να κρύβουν την αλήθεια.

Ψέματα λένε φυσικά και οι δάσκαλοι και οι γιατροί και όλοι οι επαγγελματίες επειδή πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να τα λένε.
Τα ψέματα δυστυχώς, έχουν κάποιες φορές άσχημη κατάληξη.Τα τελευταία χρόνια δε, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ στην ανάλυση του εγκεφάλου που τα ψέματα είναι πλέον ανιχνεύσιμα ( διαβάστε το σχετικό άρθρο).
Πώς θα ήταν η ζωή δίχως ψέματα; Μήπως όπως ένα φαγητό χωρίς αλάτι;

Αρκετά είπαμε για τα ψέματα.Περισσότερα θα μάθετε παρακολουθώντας την παράσταση στου θεατρικού έργου του Δημήτρη Ψαθά « Ζητείται ψεύτης» ( liar wanted) που παρουσιάζει το θέατρο «Νεφέλη» της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, σε σκηνοθεσία της Nancy Athan-Mylonas, από την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου , στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο( 30 Thorncliffe Park drive , Toronto).Πληροφορίες 416-4252485, http://www.greekcommunity.org/
Συνδέσεις: Ζητείται ψεύτης-ελληνικός κινηματογράφος, liar-liar with Jim Carrey

Jan 17, 2010

Βοήθεια στην Αϊτή- Την οφείλουμε!

0 comments

Όλοι μας γνωρίζουμε για τον φοβερό σεσμό πού χτύπησε την Αϊτή την περασμένη εβδομάδα και που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.Η Ελλάδα έχει γνωρίσει ανάλογες φυσικές καταστροφές στο παρελθόν και για όσους δεν έχουν ζήσει την τρομερή εμπειρία ενός σεισμού καλύτερα να μην την ζήσουν ποτέ.Ειδικά όταν ο σεισμός χτυπήσει μια περιοχή που έχει ήδη προβλήματα φτώχειας και υποδομών τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι επιζώντες ζουν ένα παρατεταμένο δράμα.



Γνωρίζετε ότι η Αϊτή είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1821;

Ότι μας έστειλαν οικονομική ενίσχυση για την επανάσταση, παρόλο που κι εκείνοι μόλις είχαν απαλλαχθεί από το ζυγό της σκλαβιάς.

Διαβάστε τα παρακάτω κείμενα που αναδημοσιεύουμε και όποιος μπορεί, ας βοηθήσει.Ας θυμηθούμε τη φράση του λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα που είπε: « Εκείνος που ελεεί φτωχό, δανείζει το Θεό»

1. "Με αφορμή (δυστυχώς) τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή (12/1/2010) έψαξα να μάθω για αυτή την χώρα και την ιστορία της. Έμαθα λοιπόν ότι η Αϊτή ήταν γαλλική αποικία που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1804. Ήταν η πρώτη ανεξάρτητη χώρα Αφροαμερικάνων και το μόνο κράτος που «γεννήθηκε» μετά από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων.

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος!

Ο τότε πρόεδρός της Jean Pierre Boyer, έστειλε στις 15/01/1822 έγγραφο στην ελληνική επιτροπή του Παρισιού απαντώντας στην αίτηση των Κοραή, Πίκκολου και Βογορίδη, στο οποίο ανάγγελλε την αναγνώριση της ελληνικής προσωρινής διοίκησης και ευχόταν την νίκη της επανάστασης.


 
Είχαν προηγηθεί πολύχρονοι αγώνες των σκλάβων της Αϊτής κατά των λευκών Γάλλων γαιοκτημόνων με αποτέλεσμα, το 1803 να εγκαθιδρυθεί το πρώτο κράτος στον κόσμο που διακήρυττε την κατάργηση κάθε φυλετικής διάκρισης.

Η Αϊτή, πέρα από την δήλωση αναγνώρισης τής επανάστασης, παρ' ότι κατεστραμμένη από το δικό της πόλεμο, έστειλε στο Παρίσι, στον Αδαμάντιο Κοραή, 25 τόνους καφέ, ώστε να εκποιηθούν για να αγορασθούν όπλα για τον αγώνα των Ελλήνων. Επίσης έστειλε εκατό εθελοντές στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων, οι οποίοι όμως…δεν έφθασαν ποτέ. Φημολογείται ότι τους μακέλεψαν οι τότε αποικιοκράτες, φίλοι στενοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει όπως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να «ξανασταθούν στα πόδια τους». Άλλωστε αυτοί σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους «φίλους» μας, ποτέ δεν ζήτησαν τα «δανεικά» τους πίσω…"

Πηγή: sofoscrete.blogspot.com



2. «Η Αϊτή έχει απεγνωσμένα ανάγκη από τεράστιας κλίμακας αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και από συγκεκριμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης.

Ας δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας, ειδικά εμείς οι Ελληνες, που έχουμε απέναντι στην Αϊτή ηθικό και ιστορικό χρέος. Οι κοινοί μας δεσμοί αρχίζουν με την σχεδόν ταυτόχρονη κατάκτηση της ανεξαρτησίας μας. Η Αϊτή δεν είναι μόνο η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα, ήταν και η πρώτη που έστειλε βοήθεια στην Επανάσταση.

Το 1821, οι μόλις απελευθερωμένοι Αϊτινοί πρώην σκλάβοι, έστειλαν στον Αδαμάντιο Κοραή στο Παρίσι 25 τόνους καφέ, με την εντολή να εκποιηθούν για να αγοράσουν οι έλληνες επαναστάτες όπλα. Την προσφορά συνόδευσαν 100 αϊτινοί εθελοντές, που σκόπευαν να φτάσουν στην Ελλάδα και να πολεμήσουν στο πλευρό μας.

Γι' αυτά τα κοινά ιδανικά που εμπνέονταν από τη Γαλλική Επανάσταση αλληλογραφούσαν συχνά ο Αδαμάντιος Κοραής με τον πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιέρ Μπογιέ. Το 1822, η Ελλάδα απαγόρευσε τη δουλεία με συνταγματική διάταξη.

Το 1935, η πριγκίπισσα Ελλάδας και Δανίας, δούκισσα του Κεντ, Μαρίνα, επισκέφθηκε το Πορτ-ο-Πρενς και «εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για την συμβολή της Αϊτής στον αγώνα για την ανεξαρτησία μας από τον οθωμανικό ζυγό».

Πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 17/1/2010



( διάβασε και στείλε την δική σου βοήθεια)

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ FACEBOOK

0 comments


Τώρα που το facebook διαθέτει περισσότερους από 320 εκατομμύρια χρήστες καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική εξακολουθεί να είναι η ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία και πόσο πολύτιμη είναι, σε αυτή την κατεύθυνση, η βοήθεια της τεχνολογίας και των νέων μέσων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.Το facebook φαντάζει χαοτικό, δεδομένου του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό. Ωστόσο στην πραγματικότητα δεν μοιάζει με τίποτε άλλο από εκατομμύρια μικρές παρέες που αναπτύσσονται όχι μόνο γύρω από ανθρώπους αλλά και γύρω από ιδέες, προτάσεις, ενδιαφέροντα αλλά και συμφέροντα.
Το φαινόμενο του facebook είναι μοναδικό, τουλάχιστον έτσι όπως έχει εξελιχθεί και με βάση τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει παγκοσμίως και μελετάται καθημερινά από επιστήμονες πολλών κλάδων όπως την κοινωνιολογία, την ψυχολογία, την οικονομία κλπ.
Για όσους ασχολούνται με τη γλώσσα και κυρίως τους εκπαιδευτικούς, αυτό το νέο μέσο έχει κάποιες διαστάσεις που δεν είναι απλά ενδιαφέρουσες αλλά αποτελούν μεγάλη πρόκληση.Οι νέες και οι νέοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να γράψουν πράγματα που απευθύνονται σε ένα εν δυνάμει παγκόσμιο κοινό.Αποκαλύπτουν στοιχεία για τον εαυτό τους, την προσωπική τους ζωή και κρίνονται για τα γραπτά τους από ένα κοινό που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της σχολικής τάξης.
Ποιος όμως διδάσκει τα παιδιά πώς να γράψουν σωστά;Ποιος τα προετοιμάζει να έχουν την αίσθηση του μέτρου σε όσα αποκαλύπτουν και στον τρόπο που εκφράζονται;Μήπως υπάρχει κάποιο σχολείο για χρήστες του facebook;Tα ερωτήματα μπορεί να είναι ανεξάντλητα....άλλωστε όπως επισημάναμε πρόκειται για ένα νέο πεδίο που διαρκώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται.
Υποβάλαμε κάποιες ερωτήσεις μέσω google (αλήθεια σε ποιον θα κάναμε τις ερωτήσεις αυτές στην προ-google "B.G" εποχή) και συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις:
  • Το facebook έχει πλέον μεγαλύτερο πληθυσμό από τις Η.Π.Α.με πάνω από 321 εκατομμύρια , στα τέλη του 2009, την ώρα που η παγκόσμια υπερδύναμη έχει 307 εκατομμύρια κατοίκους.Συνεπώς αν το facebook ήταν χώρα θα ήταν- σήμερα- η τέταρτη μεγαλύτερη του πλανήτη.
  • Ο ρυθμός αύξησης των χρηστών σε πολλές χώρες είναι εκρηκτικός.Π.χ η Ινδονησία είχε το 2008 περίπου 200 χιλιάδες μέλη και το 2009 περίπου 6.500.000!Οι Ιταλοί στο facebook ήταν λιγότεροι από 500 χιλιάδες το 2008 και πέρυσι ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια.
  • Μεταξύ των 50 δημοφιλέστερων σελίδων στο facebook,με τα περισσότερα μέλη παγκοσμίως είναι αυτή του ( μακαρίτη πλέον) Michael Jackson( πάνω από 10 εκατομμύρια)των Vin Diesel, Barrack Obama, Lady Gaga, Will Smith... δίασημες δηλαδή προσωπικότητες που προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης από το χώρο της πολιτικής, μουσικής, κινηματογράφου, μόδας κλπ.Επίσης ¨διακρίνονται" σελίδες υποστήριξης πολυεθνικών εταιριών ( όπως Coca Cola, Starbucks...) αλλά και σελίδες που συγκεντώνουν  επισκέπτες με κοινά ενδιαφέροντα, γούστα αλλά και προβληματισμούς  όπως: «μου αρέσει η πίτσα», « μισώ τους αργούς υπολογιστές», « μου τη σπάει να ξυπνάω στη μέση ενός ωραίου ονείρου και να το χάνω», « μου λείπει ύπνος γιατί ξενυχτάω χωρίς λόγο», « πολλές φορές γελάω στα καλά καθούμενα όταν σκέφτομαι/θυμάμαι κάτι αστείο» κλπ.
Υπάρχουν και μερικές πρωτότυπες/χαριτωμένες ελληνικές ιδέες χρηστών του facebook όπως «μαμά δώσε μου κατι να φάω-πάρτο μόνος σου-καλά δεν πεινάω»,« άσχημοι στη φωτογραφία της ταυτότητας», « 100+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν..το τέλος της ζωής» αλλά φυσικά και ομάδες που ασχολούνται με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, προβολής εθνικών θεμάτων, εκστρατείες για την ενίσχυση πληγέντων από φυσικές καταστροφές ή ανθρώπων με προβλήματα υγείας κλπ.
  • Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 2.200.000 μέλη δηλαδή το facebook είναι πληθυσμικά η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική πόλη μετά την Αθήνα.
  • Ο Καναδάς έχει 14 εκατομμύρια μέλη.Σύντομα αναμένεται ο μισός πληθυσμός της χώρας να συμμετέχει στο facebook.
  • Εκατομμύρια μέλη του facebook προσθέτουν στον κατάλογο των «φίλων» τους άτομα που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ στη ζωή τους.

Τα στοιχεία είναι αναρίθμητα και οι προοπτικές άγνωστες...Θα έρθει η μέρα που οι χρήστες του facebook θα είναι σχεδόν το σύνολο της ανθρωπότητας ή θα ξεπεραστεί/αντικατασταθεί από κάτι άλλο; Το βέβαιο είναι ότι για να έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις αυτό το φαινόμενο, εξυπηρετεί κάποιες βασικές ανθρώπινες ανάγκες.
Άραγε αυτό το σύγχρονο διαδικτυακό μέσο μας ενώνει ή μας απομονώνει, μας συνδέει ή μας κατηγοριοποιεί, το ελέγχουμε ή μας ελέγχει, είναι αθώο ή επικίνδυνο;
Τις απαντήσεις μπορεί να τις δώσει ο καθένας στον εαυτό του.Εμείς μπορούμε να τις αναζητήσουμε στη σοφία του πολιτισμού που μεταφέρουμε.Τι θα έλεγαν για το facebook οι πρόγονοί μας,οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι;
«Τα πάντα ρει» ή μήπως «παν μέτρον άριστον»;
Το ελληνικό πνεύμα μπορεί να μην έχει συγκεκριμένη απάντηση για το facebook αλλά μας έχει μάθει ότι για τα πάντα στη ζωή χρειάζεται κριτική προσέγγιση.Άλλωστε κατά τον Πλάτωνα ο άνθρωπος είναι αυτός που αναλογίζεται και κρίνει όσα έχει δει.( Άνθρωπος: ό αναθρών ά όπωπε).

Jan 15, 2010

Κωστής Παλαμάς:150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή

0 comments
Αυτές τις μέρες συμπηρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση ενός μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, του  Κωστή Παλαμά.
Σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε μια σύνδεση που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Παλαμά με την ευχή να  αξιοποιηθεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας , στην τάξη ή στο σπίτι.

 Διαβάζοντας τον Κωστή Παλαμά καταλαβαίνεις πόσο δυνατή, γεμάτη νοήματα και συγκινήσεις είναι η γλώσσα μας.Σε λίγους στίχους αυτός ο κορυφαίος στοχαστής της πατρίδας μας έχει καταφέρει να πει περισσότερα απ΄όσα λένε άλλοι σε μια ολόκληρη ζωή:

Στην αργατιά, στη χωριατιά, το χιόνι, η γρίππη, η πείνα, οι λύκοι,

ποτάμια, πέλαγα, στεριές, ξολοθρεμός και φρίκη!
Χειμώνας άγριος. Κι η φωτιά - καλοκαιριά στην κάμαρα μου.
Ντρέπομαι για τη ζέστα μου και για την ανθρωπιά μου!

Κωστής Παλαμάς" Ο ποιητής της Ρωμηοσύνης"

Πολλές φορές εδώ στον κόσμο τούτο
Μαθέ πως δε ζηλεύω τίποτα άλλο
Παρά ένα ψίχαλο για μόνο πλούτο
Και μια ρανίδα για καλό μεγάλο

Η Ευτυχία δεν έχει κι άλλη χάρη
Το ψίχαλο, η ρανίδα ειν' η καλή
Που φτάνει ν' αναστήσει το χορτάρι
φτάνει να θρέψει το πουλί
           
The Poets' (c.1919) Painting by Georgios Roilos (1867-1928) oil on canvas, 130x179cm. Philological Institute 'Parnassos', Athens, Greece.Αφιέρωμα στον Παλαμά

Poets of the '1880 generation' of greek literature. In the middle, Palamas leaning on his hand.
source Image@greekWikipedia.
 

Ποιήματα διαβασμένα από τον ίδιο
Palamas in English
Εξαιρετική μελοποίηση Παλαμά
Ο Ολυμπιακός Ύμνος του Κωστή Παλαμά ( βίντεο)

Jan 14, 2010

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ

0 comments

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή.Η φτωχή νησιωτική χώρα της Καραϊβικής χτυπήθηκε από τον εγκέλαδο την περασμένη Τρίτη.


Η μεγάλη ένταση του σεισμού, που μετρήθηκε στους 7,3 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, σε συνδυασμό με το μικρό εστιακό βάθος του επίκεντρου , που ήταν πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας , είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολλά κτήρια και να προκληθούν τεράστιες καταστροφές.Ανάμεσα στους νεκρούς ,τους τραυματίες και τους αγνοούμενους υπάρχουν και Καναδοί -τρεις είναι οι επιβεβαιωμένες από την Οτάβα απώλειες μέχρι στιγμής.

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Άμυνας Peter MacKay και Εξωτερικών Lawrence Cannon ανακοίνωσαν ότι ο Καναδάς θα ενισχύσει την Αϊτή με ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάσει τα πενήντα εκατομμύρια δολάρια.Αεροσκάφη και πλοία του Καναδικού στρατού μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα, νερό και τρόφιμα στο Πορτ-ο-Πρενς για την ανακούφιση των πληγέντων ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει πολλές χώρες ,μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από σεισμούς. Στον Καναδά ζουν περίπου 100 χιλιάδες Αϊτινοί εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται στο Μόντρεαλ.

Jan 9, 2010

Τα αγαπημένα του ελληνικού ραδιοφώνου

0 comments

Oι μουσικές επιλογές των  ραδιοφωνικών παραγωγών της Ελλάδας

Τα τραγούδια που « παίχτηκαν» περισσότερο μέσα στο 2009



Δόθηκαν στη δημοσιότητα και φέτος τα στοιχεία που δείχνουν ποιες ήταν οι μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες της χρονιάς στην Ελλάδα, τόσο σε σχέση με το ελληνικό όσο και με το ξένο τραγούδι.

Τα στοιχεία που ακολουθούν αφορούν τις συχνότερες μεταδόσεις τραγουδιών από τους ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για το 2009.Μεταξύ των 20 πιο δημοφιλών τραγουδιών οι θέσεις ανάμεσα στις ελληνικές και τις διεθνείς επιλογές είναι σχεδόν μοιρασμένες.
Σας παρουσιάζουμε και εμείς τη λίστα με τα κορυφαία τραγούδια του ελληνικού ραδιοφώνου για την περασμένη χρονιά και σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να ακούτε ζωντανά ελληνικούς σταθμούς μέσα από το διαδίκτυο.
Για να σας βοηθήσουμε υπάρχει στις αγαπημένες μας συνδέσεις, στην αριστερή στήλη του blog, η σύνδεση «Hellenic Radio Stations» που σας «ανοίγει» όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όχι μόνο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά ολόκληρης της χώρας.


Σας προτείνουμε να ακούτε ελληνικό ραδιόφωνο αφού όχι μόνο είναι διασκεδαστικό αλλά βοηθά και στη γλώσσα….ακούγοντας τραγούδια μαθαίνουμε σιγά σιγά και τα λογάκια...δεν τα μαθαίνουμε;
Ακολουθεί η λίστα με τα 20 πρώτα του ελληνικού ραδιοφώνου και συνδέσεις για να παρακολουθήσετε τα σχετικά videos από το you tube:


3. Amy MacDonald: This Is The Life
4. The Rasmus: Livin' In A World Without You
5. Giusy Ferreri: Non Ti Scordar Mai Di Me ( ιταλικό με ελληνικούς υπότιτλους το βίντεο)
6. Armin Van Buuren: In And Out Of Love ( γνωστό και ως OYOYOYOYΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ)
7. The Killers: Human
8. Katy Perry: Hot N Cold
9. Duffy: Stepping Stone
10. Empire Of The Sun: We Are The People
11. The Fray: You Found Me
12. Dan Wilson: Breathless ( αυτό τόπε κι η Βίσση στα ελληνικά...καλή φωνή η Άννα αλλά δεν τ'άφηνε καλύτερα!!! άκου και βγάλε συμπέρασμα)
13. Melanie Fiona: Give It To Me Right
14. Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Έλα
p.s.1 είπαμε ότι ήταν τα κορυφαία των ραδιoφωνικών σταθμών της Ελλάδας...αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν και τα καλύτερα τραγούδια...απλά ακούστηκαν περισσότερο.
p.s.2 κάποιες από τις επιτυχίες, τις αγγλικές δηλαδή, μπορεί να μην τις ακούσατε εδώ ( Τορόντο-Καναδά-Η.Π.Α. κλπ)...είναι θέμα ευρωπαϊκού και αμερικάνικου μουσικού γούστου αλλά και συμφέροντα εταιριών στη μέση!!!

* τα στοιχεία είναι από την Nielsen Music Control που καταγράφει και αναλύει ό,τι εκπέμπεται στον ελλαδικό ραδιοφωνικό « αέρα»
                                                        ( πηγή του θέματος E-Radio Blog)

Jan 1, 2010

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ,ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 2000-2009 REVIEW

0 comments

ΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ:

ΥΓΕΙΑ
ΕΙΡΗΝΗ
ΑΓΑΠΗ
ΧΑΡΑ
ΕΥΤΥΧΙΑ
ΠΡΟΟΔΟ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΓΟΝΕΙΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:   ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΤΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΠΕΡΑΣΕ.ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΑΝ....

Το 2009 πέρασε πια στην ιστορία, μαζί του και οι μεγάλες στιγμές- θετικές και αρνητικές που σημάδεψαν άμεσα ή έμμεσα τη ζωή όλων μας.Καθώς μαζί με τη χρονιά που έφυγε, κλείσαμε αισίως και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, τι λέτε να κάνουμε μαζί ένα μικρό απολογισμό, να θυμηθούμε γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις που συνέβησαν αυτό το διάστημα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ας ξεκινήσουμε από τον κινηματογράφο, για να δούμε πως κατατάσσουν τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της δεκαετίας οι υπέυθυνοι του περιοδικού TIME:

1. WALL-E (2008)....(δεν την έχω δει ακόμη)
2. The Lord of the Rings trilogy (2001-03) συμφωνώ!
3. Talk to Her (2002) (δεν την είδα)
4. Slumdog Millionaire (2008) ( κάποια στιγμή θα τη δω , που θα μου πάει)
5. Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) ) (ούτε αυτή είδα)
6. Moulin Rouge! (2001) ( μάλλον διαφωνώ)
7. The Hurt Locker (2009) ( δεν την είδα)
8. White Diamond (2005) ( ούτε αυτή...)
9. Fahrenheit 9/11 (2004) ( εξαρτάται από το πως το βλέπει κανείς)
10. Avatar (2009) ( λέω να τη δω...)

Συμπέρασμα: ή εγώ έχασα τα καλύτερα έργα της δεκαετίας και πρέπει να επισκεφτώ τα video-clubs για να ενημερωθώ ή αυτά τα έργα που παρακολούθησα ήταν καλύτερα από αυτά που λέει το αμερικάνικο περιοδικό...εσείς τι λέτε; όποιος θέλει ας στείλει τον δικό του κατάλογο με τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας να κάνουμε συγκρίσεις!

Όμως να μην λησμονήσουμε και τον ελληνικό κινηματογράφο.Μας χάρισε, αν και δεν το συνήθίζει πάντα, μερικές όμορφες στιγμές το σινεμά -αλλά ελληνικά.
Όπως λέμε γάμος αλλά ελληνικά που είναι η ελληνική απόδοση του τίτλου της ταινίας "My big Greek fat wedding".Μπορεί κάποιοι να ενοχλήθηκαν από τον τρόπο με τον οποίο η Βαρντάλος παρουσίασε τους Έλληνες μετανάστες , όμως η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία και αυτό τα λέει όλα.


Στην Ελλάδα καλύτερη ταινία της δεκαετίας είναι σίγουρα η Πολίτικη κουζίνα, η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου , όλων των εποχών.(Αν την χάσατε, να τη δείτε)
Άλλες δυο επιλογές από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της δεκαετίας είναι κατά τη γνώμη μου, οι Νύφες και El Greco.           ( Έχετε κάποια άλλη να προσθέσετε; )

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στη σύνδεση που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε ένα κατάλογο με τις σημαντικότερες αθλητικές στιγμές της δεκαετίας ανά άθλημα: πατήστε και διαβάστε ( last ten years in sports) ( αθλητικά γεγονότα της δεκαετίας)
Για τους Έλληνες φυσικά οι δυο σημαντικότερες αθλητικές αυτής της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα ήταν:


-η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου, το 2004, από την εθνική ομάδα της Ελλάδας  ( Danforth party Greece 2004 ΧΑΜΟΣ!!! )  ( η ΟΜΑΔΑ) ( πανηγύρια ) ( media story ) ( Greek fans-rap)και
- η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, με τεράστια επιτυχία, στην ΑθήναOPENING CEREMONY:  ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 1  ΤΕΛΕΤΗ 2  INTRO

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στη μουσική, εξαιτίας των διαφορετικών γούστων που έχουμε όλοι, είναι πολύ δύσκολο κάνουμε επιλογή των καλύτερων τραδουδιών.Ακολουθήσαμε λοιπόν τον εύκολο δρόμο του "you-tube"...Άλλοι κάνουν τις επιλογές, εμείς σας τις παρουσιάζουμε και εσείς βγάζετε συμπεράσματα, συμφωνείτε ή διαφωνείτε: (best 2009 , video mushup-tourlou, tourlou) ( 2000-2009 best 1), ( best 2000's)
Ελληνικές επιλογές: Διαβάσαμε αυτό, κι αυτό.Αν μπερδευτήκατε τότε βοηθήστε μας...Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 5 καλύτερα Ελληνικά τραγούδια της τελευταίας δεκαετίας.....δύσκολο, έτσι;
Για να σας διευκολύνουμε ρωτάμε:

Βίσση ή Βανδή (to B or not to B ) Σφακιανάκης ή Πλούταρχος, Τερζής ή Καρράς, Λαϊκά ή ποπ, Χατζηγιάννης ή Ρουβάς, Έντεχνα ή χορευτικά, εμπορικά ή ποιοτικά ....

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν για την οικονομία περίοδος δύσκολη και ασταθής. Ξεκινήσαμε με το φόβο του 2000 ή Υ2Κ ( νομίζαμε ότι όλα τα κομπιούτερ θα μπλοκάρουν και θα επικρατήσει χάος...έτσι κι αλλιώς επικρατεί κι ας μην χάλασαν οι υπολογιστές) και καταλήξαμε στην οικονομική κρίση ή recession  που μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι:
- δεν πρέπει να δανειζόμαστε περισσότερα από αυτά που μπορούμε να επιστρέψουμε
- δεν πρέπει να έχουμε πάντα εμπιστοσύνη σε αυτούς που μας δανείζουν ( αν κάτι δεν πάει καλά εμείς θα την πληρώσουμε τη νύφη)
- ότι υπάρχουν ορισμένοι ( golden boys) που βγάζουν πιο πολλά από όσα μπορούν να χαλάσουν χωρίς να προσφέρουν τίποτα ( υπάρχουν και  golden girls: όπως τα δυο στις παραπάνω φωτογραφίες)
- ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι
- ότι τέλος πάντων είναι καλό να μάθουμε να προσέχουμε τα έξοδα μας, να μην ξοδεύουμε όταν δεν έχουμε, να μην γινόμαστε πλεονέκτες, να μην νομίζουμε ότι η ευτυχία  αγοράζεται....

Πάντως ο Καναδάς δεν φαίνεται να επηρεάστηκε όσο άλλες χώρες από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Η  Αμερική( Η.Π.Α.) και η Ευρώπη χτυπήθηκαν περισσότερο.Χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισλανδία βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, όπως και η  Ελλάδα που θα χρειαστεί μάλλον μεγάλη και διαρκή προσπάθεια για να συνέλθει από την κρίση.
Παρά την απαισιοδοξία των Ελλήνων για την οικονομία, που φαίνεται από σχετικές έρευνες,  και τα αρνητικά ξένα δημοσιεύματα η Ελλάδα έχει δείξει και στο παρελθόν ότι στα δύσκολα τελικά τα καταφέρνει ( κι όντως τα πράγματα είναι τώρα δύσκολα).
Η γεωγραφική θέση, το κλίμα κι ο τουρισμός, τα περίφημα προϊόντα της ελληνικής γης, η ναυτιλία, η εξυπνάδα και δημιουργικότητα των Ελλήνων στο εμπόριο, τις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες και την  τεχνολογία είναι κάποια από τα πλεονεκτήματα της χώρας και των ανθρώπων της ( σε όλο τον κόσμο) που μπορεί να οδηδήσουν την Ελλάδα σε καλύτερες οικονομικά μέρες.
Αρκεί να υπάρξει ομόνοια και συνεργασία. ( κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εδώ τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.Τα μηνύματα από την αλλαγή του κλίματος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις τεράστιες οικολογικές καταστροφές , τις επιδημίες ( την τελευταία δεκαετία ζήσαμε δυο πανδημίες : την ασιατική γρίπη ή SARS   και την γρίπη των χοίρων ή swine flu με την οποία ακόμη δεν έχουμε ξεμπλέξει) και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ( tsunami video , Greek fires 2007, California fires , hurricane Katrina , που παρουσιάστηκαν σε όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας μας στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα:
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε κάνει τεράστια ζημιά στη γη με τον τρόπο που ζούμε, τις ανέσεις που έχουμε και την υπερκατανάλωση σε ενέργεια και προϊόντα που κάνουμε.


Η πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης , με την αποτυχία των ηγετών του κόσμου να συμφωνήσουν σε μέτρα δεσμευτικά για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ
-Η ΓΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
-ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ και δυστυχώς...
-ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ!

 Αν διάβασες την ανασκόπηση τότε μπορείς να λύσεις το :  ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ